Apple är inte immun mot säkerhetsincidenter, vare sig det handlar om intrång, hacking eller sårbarheter. Du kanske inte är helt medveten om dessa problem, och vissa av dem kan fortfarande utgöra en risk för dig. Vilka Apple-relaterade attacker, intrång och sårbarheter behöver du känna till?
Apples Hacking och Intrång
Apple har genom åren upplevt en rad olika hackningsförsök, en del allvarligare än andra. Låt oss börja med ett fall som inträffade för över ett decennium sedan.
1. XCodeGhost-attacken (2015)
Under 2015 drabbades 128 miljoner iPhone-användare av en attack via skadlig kod. Angripare använde en manipulerad version av XCode, Apples utvecklingsverktyg för alla deras operativsystem, inklusive iOS. Genom denna skadliga programvara, som gick under namnet XCodeGhost, lyckades hackare kompromettera ungefär 50 appar i Apples App Store. Användare som laddat ner de infekterade apparna riskerade att bli hackade, och det uppskattades att omkring 500 miljoner användare var i riskzonen.
Denna första uppskattning visade sig vara något överdriven, men dokument som presenterades under Apples rättstvist med Epic Games avslöjade att 128 miljoner personer faktiskt påverkades, inklusive 18 miljoner användare i USA (enligt Security Affairs).
Vad som är särskilt anmärkningsvärt med den här händelsen är att Apple då valde att inte informera de utsatta användarna om attacken. Det tog ytterligare sex år innan allmänheten blev medveten om den verkliga omfattningen av hackningen, vilket kom fram under den ovannämnda rättegången mellan Apple och Epic Games.
2. Spionprogrammet Pegasus (2016 och framåt)
Det ökända spionprogrammet Pegasus lanserades initialt 2016, men uppmärksammades globalt först 2021 när det användes för att utnyttja iOS i riktade attacker. Pegasus har utvecklats av det israeliska företaget NSO Group, en omtvistad organisation som ofta förekommer i nyheter om säkerhet. Regeringsanknutna hackare använder nu programmet för att utföra sina egna cyberbrott, vilket gör det till ett välbekant namn bland cybersäkerhetsexperter. NSO Group har faktiskt sålt sitt Pegasus-spionprogram till ett flertal regeringar och stater, inklusive Indien och Mexiko.
I detta Apple-relaterade fall utnyttjades en sårbarhet i iOS för att installera Pegasus på iPhones. Ett officiellt uttalande från Apple förklarade att funktioner som Låst läge (Lockdown Mode) kan användas för att skydda sig mot dessa typer av attacker, tillsammans med starka lösenord och uppdateringar av mjukvara. Det meddelades även att varningsmeddelanden skulle användas för att informera användare som kan vara måltavlor för statsanknutna angripare.
Om du oroar dig för att ha blivit utsatt för detta spionprogram, kan du läsa vår guide om hur man kontrollerar om ens iPhone är infekterad med Pegasus.
3. SolarWinds-attacken (2021)
SolarWinds-attacken skakade om både teknik- och cybersäkerhetsindustrin under 2021, och inte heller Apple lyckades undvika efterdyningarna.
Under SolarWinds-attacken utnyttjade hackare en nolldagssårbarhet i iOS 14 för att infiltrera iPhones. Genom felet använde de skadliga domäner för att omdirigera iPhone-användare till nätfiskesidor. Detta gjorde det i sin tur möjligt för dem att stjäla användares inloggningsuppgifter, som sedan kunde användas för att antingen hacka konton eller säljas vidare till andra kriminella på illegala marknadsplatser.
4. Apple och Metas Dataintrång (2021)
Den senaste säkerhetsincidenten hos Apple ägde rum i mitten av 2021, när personal hos både Apple och Meta lurades av hackare som utgav sig för att vara poliser. I attacken komprometterade hackarna först brottsbekämpande myndigheters konton och nätverk, och skickade sedan falska, brådskande dataförfrågningar till de anställda hos de två teknikjättarna, med krav på snabbt agerande. Som svar på dessa skenbart officiella förfrågningar lämnades användares IP-adresser, hemadresser och kontaktnummer ut.
Det är viktigt att påpeka att Apples och Metas personal inte lämnade ut information på grund av en slumpmässig förfrågan. Legitima polissystem hade blivit hackade av angriparna för att skicka förfrågningarna, vilket gjorde det svårt att upptäcka bedrägeriet.
Apples Sårbarheter
Apples olika program, inklusive operativsystemen, är känsliga för sårbarheter i koden. Vilka av dessa bör du vara medveten om?
1. Kärn- och WebKit-sårbarheter (2022)
I augusti 2022 meddelade Apple att de hade upptäckt en sårbarhet i kärnan (officiellt känd som CVE-2022-32894) som möjliggjorde exekvering av godtycklig kod med kärnprivilegier. Apple åtgärdade CVE-2022-32894 i macOS Monterey, så om du har installerat den uppdateringen manuellt eller använder en nyare version av macOS än Monterey ska du vara skyddad.
Tillsammans med denna sårbarhet upptäcktes även ett fel i Apples WebKit. Detta fel innebar också en risk för att godtycklig kod kunde exekveras som resultat av skadligt webbinnehåll. Precis som den tidigare nämnda sårbarheten är WebKit-felet för macOS Monterey sedan länge åtgärdat.
2. Blastpass-sårbarheter (2023)
I september 2023 upptäcktes två nolldagars sårbarheter i Apple som hade utnyttjats av angripare. Dessa sårbarheter, officiellt kända som CVE-2023-41064 och CVE-2023-41061, fanns i företagets iOS-programvara.
CVE-2023-41064 var en buffertspillsårbarhet som möjliggjorde exekvering av godtycklig kod och påverkade alla iPhones från modell 8 och senare med iOS version 16.6 eller senare. Vissa iPad-modeller kunde också utsättas för detta fel. CVE-2023-41061, som upptäcktes strax efter den första av de två sårbarheterna, var ett valideringsproblem som kunde utnyttjas genom skadliga bilagor.
När dessa två sårbarheter användes tillsammans bildade de en exploateringskedja känd som Blastpass, som användes i leveranskedjan för NSO Groups spionprogram Pegasus, enligt en rapport från Citizen Lab. Blastpass kan användas för att hacka iPhones och iPads utan att offret ens behöver interagera med skadliga webbsidor eller kommunikationer. Dessa typer av sårbarheter kallas även för nollklicks-sårbarheter.
Med Apples Låst läge kan dock kedjan stoppas och hindras från att infektera din enhet. Det finns även en patch tillgänglig för de två utnyttjade sårbarheterna.
3. Foundation-sårbarheter (2023)
I början av 2023 uppdagades tre nolldagars sårbarheter i Apples system som utsatte många av Apples operativsystem, inklusive iOS, iPadOS och macOS, för risker. Två av sårbarheterna hittades i Apples Foundation-ramverk, som tillhandahåller grundläggande funktioner och samverkan för Apple-applikationer. Dessa tre sårbarheter, som går under beteckningarna CVE-2023-23530, CVE-2023-23531 och CVE-2023-23520, gav angripare möjlighet att exekvera skadlig kod på distans på de infekterade enheterna.
I februari 2023 rättade Apple till de tre säkerhetsbristerna, så om du har uppdaterat din Apple-enhet regelbundet bör du inte längre vara utsatt för dem.
Apple Är Inte Immunt Mot Hackningar och Sårbarheter
Även om Apples mjuk- och hårdvara är känd för sin höga säkerhet, finns det fortfarande risk för att Apple-användare stöter på problem och cyberattacker. Oavsett om du använder en telefon, surfplatta, dator eller klocka från Apple, anta aldrig att du är skyddad från säkerhetsrisker. Det är alltid bäst att hålla sig informerad om de senaste sårbarheterna, hackningarna och intrången som berör Apple, så att du kan skydda dig själv bättre och vara förberedd på eventuella framtida incidenter.