Att välja rätt domännamn – En guide
Oavsett om du lanserar ett litet företag eller startar en blogg, kan det rätta domännamnet vara avgörande för att skapa en stark närvaro online och knyta an till din målgrupp. Med tanke på det stora antalet webbplatser som finns idag, är det dock inte ovanligt att det domännamn du önskar redan är upptaget.
Lyckligtvis finns det en mängd metoder du kan använda för att navigera i denna utmaning och hitta ett domännamn som passar just ditt varumärke. Här är några alternativ värda att utforska.
1. Använd en annan domänändelse
Förr var man oftast begränsad till att välja mellan .com och .org domänändelser (även kallade toppdomäner eller TLD). Idag finns det dock ett brett utbud av alternativa toppdomäner, från de mer praktiska .info och .tech till de mer kreativa som .guru, .cafe och till och med .ninja!
Dessa alternativa domänändelser ger dig möjlighet att skapa ett mer iögonfallande och distinkt domännamn som tydligt kommunicerar vad din verksamhet handlar om till din målgrupp. Dessutom påverkar inte användningen av en alternativ domänändelse dina SEO-ansträngningar eller din synlighet i sökmotorer negativt.
Låt oss säga att du vill ha domännamnet ”DinFavoritBlomsterhandlare” med en .com-ändelse, men det är upptaget. I det fallet kan du istället överväga ”DinFavorit.blomsterhandlare”.
Här är ett exempel på en yogastudio som använder ändelsen .yoga! Namnet är både uppmärksamhetsväckande och speglar varumärkets inriktning.
2. Testa med synonymer
Om du inte är helt låst vid ett specifikt domännamn kan du överväga att använda synonymer till de ord du vill ha med i namnet. Genom att byta ut ett eller flera ord mot synonymer kan du skapa ett domännamn som ändå förmedlar kärnan i din webbplats budskap.
Tänk dig att du vill skapa en webbplats med artiklar för nybörjare inom trädgårdsarbete, och ditt ideala domännamn är ”GrönBaksida” med en .com-ändelse. Om detta domännamn inte är ledigt kan du undersöka synonymer till ett eller båda orden i namnet. Några potentiella alternativ kan vara ”GrönaTrädgårdar” eller ”StadigGrönBaksida”.
Användningen av rätt synonymer kan faktiskt förstärka din ursprungliga domänidé samtidigt som den fortfarande är i linje med din vision för webbplatsen.
3. Utöka domännamnet
Om du inte hittar ett tillgängligt domännamn kan en unik lösning vara att lägga till ett ord före eller efter ditt ideala domännamn. Denna metod säkerställer också att innebörden och essensen av ditt domännamn bevaras.
Om du till exempel vill starta en teknikblogg med namnet ”TechConnect”, men upptäcker att det motsvarande domännamnet inte är ledigt, kan du ändra namnet till ”MinTechConnect”.
Detta är faktiskt en strategi som även större företag använder. Ta till exempel Square; företagets domännamn är ”SquareUp” med .com som toppdomän.
Om du bestämmer dig för att använda denna strategi, se till att det valda domännamnet inte blir alltför komplicerat eller långt, eftersom det kan göra det svårare att komma ihåg webbplatsens namn.
4. Inkludera din region i domännamnet
Om du skapar en webbplats för ett lokalt företag som riktar sig till en primärt lokal publik, kan du överväga att lägga till namnet på din stad, ort eller region i domännamnet.
Detta alternativ håller domännamnet nära ditt ursprungliga val samtidigt som det hjälper dig att marknadsföra dina produkter eller tjänster till en specifik marknad.
Restaurangen The Modern i New York City har till exempel inkluderat stadens namn i sitt domännamn.
Att använda ortsnamnet i domännamnet skapar en känsla av lokal anknytning, vilket gör det lättare för restaurangens potentiella kunder att hitta dem online.
Alternativt, om du inte vill ha med en specifik plats i ditt domännamn, kan du undersöka möjligheten att använda en landskodstoppdomän (ccTLD).
Om du befinner dig i Storbritannien kan du till exempel använda .uk som ccTLD. På samma sätt kan du använda .de om du bor i Tyskland. Innan du gör detta, kontrollera om domännamn med ccTLD är populära i ditt land.
5. Använd akronymer
Om du redan har ett företagsnamn och upptäcker att det motsvarande domännamnet inte är ledigt, kan du överväga att använda en akronym av ditt varumärke. Om ditt företagsnamn till exempel är ”Content Speak Digital”, kan du testa att använda ”CSDigital” som domännamn med olika toppdomäner tills du hittar en som passar.
Detta ger dig inte bara möjlighet att använda ett domännamn du gillar, utan skapar också en mer kortfattad URL, vilket kan göra det lättare för din målgrupp att hitta dig på internet.
Du kan se att den välrenommerade nyhetsbyrån The Associated Press använder denna taktik.
6. Gör gällande dina juridiska rättigheter om du äger varumärket
Om du redan äger ett företag, föredrar du förmodligen att använda dess namn som domännamn. I det fallet bör du använda en domänregistrator för att kontrollera om namnet är ledigt. Om du upptäcker att någon annan använder domännamnet kan det vara värt att undersöka möjligheten att lämna in en stämningsansökan.
Tänk på att en stämningsansökan kan vara en lång och komplicerad process, så det är bäst att rådfråga en advokat som är specialiserad på detta. En advokat kan hjälpa dig att besvara dina frågor och vägleda dig genom det juridiska landskapet.
Att välja det bästa domännamnet
Även om det inte finns något perfekt domännamn, är det viktigt att du väljer ett som passar ditt varumärke och är lätt att minnas.
Tänk på att om domännamnet du vill ha redan är varumärkesskyddat och används av en annan aktör är det bäst att undvika att välja ett namn som är för likt det befintliga. I det fallet kan det vara bäst att börja om från början och ta fram en lista med potentiella domännamn du kan tänka dig att använda.
Innan du bestämmer dig för ett domännamn, se till att utforska olika strategier som kan hjälpa dig att komma fram till ett par bra alternativ. Det är också viktigt att du känner till de domänbedrägerier som förekommer för att undvika att falla offer för dem.