5 sätt att kryptera din internettrafik

By rik

Kryptering innebär att omvandla information till ett format som endast kan läsas av de som har rätt dechiffreringsnyckel. Detta är ett effektivt sätt att blockera otillåten åtkomst och förstärka säkerheten.

Men är det genomförbart att skydda sin internetanslutning med hjälp av kryptering? Svaret är ja, fast det kräver en strategi med flera steg. Här är fem metoder för att kryptera din internettrafik.

1. Välj en privat webbläsare

Din webbläsare är din huvudentré till internet. Om din webbläsare inte ger skydd mot spårning kommer alla andra säkerhetsåtgärder du vidtar att ha begränsad effekt.

Tor-webbläsaren är utan tvekan den enda webbläsaren som erbjuder genuin integritet idag. Till skillnad från liknande program, dirigerar Tor om din trafik via minst tre olika noder och krypterar den vid varje steg. Den används ofta för åtkomst till den mörka webben och är ett viktigt verktyg för integritetsskydd som används av visselblåsare, politiska aktivister och journalister globalt. Om du vill kryptera din trafik och skydda dig själv, finns det få alternativ som är lika effektiva som Tor.

Det finns dock en stor nackdel med denna webbläsare: den är för långsam för dagligt bruk. En lösning är att använda den endast för känslig data, när det är absolut nödvändigt att skydda din integritet. För andra ändamål kan du använda en webbläsare som Brave eller Firefox. Varken Brave eller Firefox krypterar din trafik på samma sätt som Tor-webbläsaren, men de erbjuder mycket bättre skydd mot spårning och bättre integritet än webbläsare som Chrome eller Microsoft Edge.

2. Använd en VPN-tjänst

Det råder fortfarande delade meningar om hur och om man ska kombinera ett virtuellt privat nätverk (VPN) med Tor-webbläsaren. Det är däremot starkt rekommenderat att använda en VPN-tjänst med alla andra webbläsare. Generellt sett är det en bra idé att skaffa ett VPN om du vill skydda din integritet och göra det svårare för andra att spåra dina onlineaktiviteter.

Problemet är att det finns många VPN-leverantörer idag, men bara ett fåtal erbjuder programvara som verkligen gör det den ska. När du väljer ett VPN, se till att det använder stark kryptering och har en strikt policy mot loggning av användardata, skyddar mot DNS-läckor, har en så kallad ”kill-switch”-funktion och fungerar bra. Det finns flera metoder för att testa ett VPN:s kryptering, så säkerställ att du testar det noggrant när du har valt ett VPN.

Med ett VPN kan du kryptera din trafik enkelt och till en rimlig kostnad, eller till och med gratis. Tänk på att du bör använda det på alla dina enheter, inte bara din dator. Om konceptet är nytt för dig, tänk på att det finns ett par saker du bör vara uppmärksam på när du väljer en VPN-tjänst.

3. Använd krypterade meddelandeappar

En säker webbläsare och en pålitlig VPN-tjänst ger ett bra skydd, men du måste täcka alla baser. Du kan ha världens bästa VPN, men om du använder en meddelandeapp som inte är krypterad, är du fortfarande sårbar. Dessutom finns det egentligen inga nackdelar med att använda säkra meddelandeappar.

Det du behöver är en meddelandeapp med end-to-end-kryptering. Det vill säga, programvara som garanterar att endast du och mottagaren kan läsa meddelandena ni utbyter. Det finns flera populära krypterade meddelandeappar på marknaden, men Signal är förmodligen det bästa valet tack vare sitt goda rykte och sitt starka fokus på användarnas integritet.

Telegram är ett annat bra alternativ, särskilt om du söker en app med sociala funktioner. Och om personerna du kommunicerar med via text inte använder dessa appar, finns alltid WhatsApp. Appen ägs visserligen av Meta, men den har end-to-end-kryptering och är säkrare än många andra vanliga meddelandeappar.

4. Byt till en krypterad e-postleverantör

Vad vet Google, Microsoft och Yahoo om dig? Troligtvis en hel del, och om du använder deras e-posttjänster har de samlat in enorma mängder information om dig. Genom att använda en e-posttjänst som ägs av något av dessa företag, gynnar du inte bara Big Tech ekonomiskt, utan du utsätter dig även för fara. Därför bör du allvarligt överväga att byta till en krypterad e-posttjänst.

Krypterade e-posttjänster är bättre än Gmail och liknande produkter på nästan alla sätt. De använder stark kryptering, har avancerade säkerhetsåtgärder för att förhindra otillåten åtkomst och är inte baserade på insamling av användardata. Det enda problemet är att du kan behöva betala för att få tillgång till mer avancerade funktioner (som till exempel mer lagringsutrymme eller flera e-postadresser).

Att välja en krypterad e-postleverantör kan vara lite svårt om du inte har använt en tidigare. Var uppmärksam på viktiga funktioner, som vilken krypteringsalgoritm de använder och om de loggar användardata. ProtonMail, TutaNota och Mailfence är några exempel som har ett utmärkt rykte.

5. Investera i krypterad molnlagring

Om du vill kryptera din internettrafik kan du inte ignorera fillagring. Särskilt nu, när många av oss använder molnet för att spara viktig och personlig information.

För att skydda din integritet, sök efter molnlagringsleverantörer som använder end-to-end-kryptering och tillämpar starka säkerhetsrutiner för att hålla sina kunder nöjda. Det finns många alternativ, så det kan kännas överväldigande att välja ett molnlagringsalternativ som passar just dina behov. Icedrive, pCloud, Tresorit och Proton Drive är säkra och pålitliga exempel.

Det är osannolikt att du hittar en kostnadsfri krypterad molnlagringsleverantör. Det är förståeligt eftersom säkerheten och infrastrukturen som krävs för att tillhandahålla denna tjänst medför stora kostnader. Men det är bättre att betala med pengar än med din data – du vill definitivt att din data ska vara säker och krypterad.

Skydda din data med kryptering

Kryptering är ett kraftfullt verktyg, men du kan bara dra full nytta av dess fördelar om du minimerar sårbarheterna i din cyberinfrastruktur. Använd en säker webbläsare, skaffa en VPN-tjänst, byt ut din vanliga meddelandeapp, byt e-postleverantör och investera i bra molnlagring för dina filer.

Om du gör ovanstående kommer nästan all din internettrafik att vara krypterad hela tiden. För ökad säkerhet kan du även överväga att kryptera din lokala lagring, inklusive hela din hårddisk.