5 röda flaggor för att identifiera en nätfiskewebbplats

När det gäller onlinesäkerhet finns det ett ständigt problem: nätfiske. Många människor får nätfiskeinnehåll via e-post eller sociala medieplattformar. Du kan dock också landa direkt på en nätfiskewebbplats. Så vad är en nätfiskesida? Hur kan du identifiera en?

Vad är en nätfiskewebbplats?

En nätfiskewebbplats är en falsk onlinedestination byggd för att likna en riktig. Människor stöter vanligtvis på dem efter att ha fått bluffmejl som leder dem att klicka på länkar och landa där. Men människor kan också landa på nätfiskewebbplatser efter att ha skrivit fel URL eller klickat på länkar i inlägg på sociala medier som verkar legitima.

Vissa hackare infiltrerar målmedvetet äkta webbplatser för att förvandla dem till platser som inte längre är tillförlitliga. Till exempel kan de bädda in skadlig programvara på webbplatsen för att stjäla betalningsuppgifter eller infektera besökarnas datorer. Dessa risker gör det nödvändigt att känna till de tydliga tecknen på en nätfiskewebbplats. Här är några av de bästa indikatorerna.

Hur man identifierar en nätfiskewebbplats

Du kan gå igenom en process i fem steg när du letar efter möjliga nätfiskewebbplatser. Dessa kommer till stor del hjälpa dig att identifiera och undvika dem.

1. Kontrollera webbadressen

Börja med att titta på webbplatsens adress och se om du märker något konstigt. Kanske vet du att webbplatsen du vill besöka ska sluta med ”.com”, men den här är slutet på ”.org”.

Vissa hackare förfalskar webbplatser så noggrant att folk inte tänker på att titta på webbadressen. Allt annat ser rätt ut, så de fortsätter att engagera sig. Däremot skapar cyberbrottslingar ofta sajter med något felstavade ord eller extra tecken för att få offren på räls.

2. Gå till webbplatsen på ett annat sätt

Många människor når nätfiskewebbplatser efter att ha klickat på länkar i e-postmeddelanden eller på sociala medier. Att klicka på webbplatsen via en sökmotorlänk kan också vara farligt. Täckning från Washington Post förklarade hur hackares annonser ofta visas högst upp i sökresultaten. De använder dessa länkar för att skicka besökare till nätfiskewebbplatser.

Ett av de enklaste sätten att verifiera en webbplats är den verkliga affären är att gå till den utan att klicka på en länk. Skriv ut URL:en manuellt och navigera till den på det sättet. Var noga med att du stavar allt rätt, se sedan om webbplatsen ser ut som förväntat.

3. Undersök innehållet

När du har nått en webbplats, titta noga på innehållet. Är det högkvalitativt och relevant för företagets bransch? Hackare lägger ofta upp nätfiskewebbplatser så snabbt att de inte bryr sig om välskrivet innehåll. De förväntar sig inte att folk ska läsa den i alla fall.

Det är också bra att leta efter en Kontakta oss-sida på webbplatsen. En designad för att fånga nätfiskeoffer har vanligtvis inte en; på liknande sätt kanske bedrägeriwebbplatser inte har GDPR-varningar. De cyberbrottslingar vill inte att arga besökare ska få kontakt efter att de blivit lurade. Och cyberkriminella skulle inte lämna ett så lätt spår för brottsbekämpande tjänstemän att hitta dem.

4. Håll utkik efter popup-fönster

Praktiskt taget alla nätfiskebedrägerier försöker få människor att vidta snabba åtgärder. Det är därför det är vanligt att man landar på en nätfiskewebbplats och omedelbart ser ett popup-fönster som ber dig att tillhandahålla något.

Legitima webbplatser har ofta annonsbaserade popup-fönster som försöker sälja saker till dig. Det är dock mer sannolikt att nätfiskewebbplatser begär dina inloggningsuppgifter eller kreditkortsuppgifter.

5. Leta efter recensioner

En av de fantastiska sakerna med internet är att det ger vanliga människor en plattform för att dela bra och dålig affärsfeedback. Det är därför du bör söka efter recensioner av en misstänkt nätfiskewebbplats. Leta efter dem på andra platser än själva webbplatsen eftersom hackarna kan ha skrivit falska för att öka legitimiteten.

När du hittar recensioner, granska dem för äkthet. Lägger du märke till upprepade ord, fraser eller teman? Det är tecken på att människor granskar webbplatser utan att vara faktiska kunder.

Vad du ska göra om du klickade på en nätfiskewebbplats

Om du tror att en nätfiskewebbplats har lurat dig är det avgörande att agera snabbt för att begränsa skadan. Du kan flagga webbplatsen genom att skicka in en Google Safe Browsing-rapport. Att göra det hjälper till att varna andra för att det är farligt.

Ändra alla dina lösenord och kontakta din bank om du har angett någon betalningsinformation på nätfiskesidan. Gör en polisanmälan om du lämnat information som gör det möjligt för hackare att stjäla från dig.

Och om du tror att något skadligt kan ha installerats på din enhet, skanna med ett antivirusprogram. Faktum är att detta är värt att göra även om du inte tror att något har laddats ner, eftersom det är bättre att vara säker än ledsen.

Nätfiskewebbplatser är vanliga

Det är allt mer sannolikt att du hamnar på nätfiskewebbplatser när du surfar på internet varje dag. Om du tittar efter varningstecknen kommer du dock att minska risken för att du blir ett bedrägerioffer.