Den digitala handelns arena har genomgått en betydande förändring på senare tid, driven av tekniska framsteg inom internetområdet. Dessa innovationer har möjliggjort för en avsevärt större andel av befolkningen att få tillgång till nätet och genomföra transaktioner.
I dagsläget är det ett allt större antal företag som ser sina webbplatser som en kritisk inkomstkälla. Av denna anledning är det av yttersta vikt att prioritera säkerheten för dessa webbplattformar. Denna artikel kommer att utforska ett urval av de mest framstående molnbaserade verktygen för sårbarhetsbedömning och penetrationstestning (VAPT), samt hur dessa kan nyttjas av både nystartade företag och små till medelstora företag.
Först och främst måste en företagsledare inom webbaserad handel eller e-handel ha en grundläggande förståelse för både likheter och skillnader mellan sårbarhetsbedömning (VA) och penetrationstestning (PT). Denna kunskap är nödvändig för att fatta välgrundade beslut om vad som bäst lämpar sig för ens egen verksamhet. Trots att både VA och PT tillhandahåller kompletterande tjänster, finns det nyanserade skillnader i vad respektive verktyg syftar till att uppnå.
Skillnaden mellan VA och VT
Vid genomförandet av en sårbarhetsbedömning (VA) är testarens primära mål att identifiera, klassificera och prioritera alla existerande säkerhetsbrister i en applikation, webbplats eller ett nätverk. En sårbarhetsbedömning kan beskrivas som en listorienterad process. Detta uppnås genom användning av skanningsverktyg, vilka kommer att utforskas närmare senare i artikeln. Det är av stor vikt att genomföra en sådan analys, eftersom den ger företag avgörande insikter om var sårbarheterna finns och vilka åtgärder som krävs. Denna övning tillhandahåller även information som är nödvändig för företag vid konfigurering av brandväggar, såsom WAF (Web Application Firewalls).
Penetrationstestning (PT), å andra sidan, är mer direkt och målinriktad. Syftet här är inte bara att undersöka applikationens försvar, utan även att utnyttja de upptäckta svagheterna. Målet med detta är att simulera realistiska cyberattacker mot applikationen eller webbplatsen. Vissa delar av denna process kan automatiseras, och några av dessa verktyg kommer att nämnas i artikeln. Andra delar kan utföras manuellt. Det är av särskild betydelse för företag att förstå vilken risknivå en sårbarhet medför, samt det mest effektiva sättet att skydda sig mot potentiella skadliga attacker.
Slutligen kan vi konstatera att en sårbarhetsbedömning utgör grunden för implementeringen av en penetrationstestning. Därför är det viktigt att ha tillgång till fullständiga verktyg som kan hantera båda dessa processer.
Låt oss granska de tillgängliga alternativen…
Astra
Astra är ett molnbaserat VAPT-verktyg med ett specifikt fokus på e-handel. Det har stöd för plattformar som WordPress, Joomla, OpenCart, Drupal, Magento, PrestaShop, och fler. Verktyget erbjuder en omfattande uppsättning applikations-, malware-, och nätverkstester, utformade för att utvärdera din webbapplikations säkerhet.
Astra levereras med en intuitiv instrumentpanel som visar en grafisk analys av de hot som har blockerats på din webbplats under en given tidsperiod.
Några av de centrala funktionerna inkluderar:
- Tillämpning av Statisk och Dynamisk Kodanalys
Med hjälp av statisk och dynamisk analys undersöks applikationens kod både före och under exekvering för att säkerställa att hot upptäcks i realtid, vilket möjliggör snabb åtgärd.
Verktyget utför också automatisk sökning efter känd skadlig programvara och tar bort den. Det kontrollerar också filskillnader för att säkerställa integriteten av dina filer, vilka kan ha ändrats av ett internt program eller en extern angripare. Inom malware-skanningssektionen kan du få tillgång till användbar information om potentiell skadlig programvara på din webbplats.
Astra utför också automatisk hotdetektering och loggning, vilket ger en inblick i vilka delar av applikationen som är mest sårbara för attacker och vilka delar som utnyttjas mest, baserat på tidigare attackförsök.
- Betalningsgateway och Infrastrukturtestning
Astra genomför penetrationstestning av betalningsgateways för applikationer med betalningsintegrationer. Det genomför även infrastrukturtester för att säkerställa säkerheten för applikationens lagringsinfrastruktur.
Astra inkluderar också penetrationstestning av routrar, switchar, skrivare, och andra nätverksnoder, vilka kan utgöra en intern säkerhetsrisk för ditt företag.
I termer av standarder, är Astras tester baserade på etablerade säkerhetsstandarder, som OWASP, PCI, SANS, CERT, ISO27001.
Invicti
Invicti är en företagslösning som riktar sig till medelstora till stora företag och erbjuder ett brett utbud av funktioner. Dess skanningsfunktion är känd för den egenutvecklade Proof-Based-Scanning™-tekniken, som möjliggör fullständig automatisering och integration.
Invicti har en mängd olika integrationer med befintliga verktyg. Det kan enkelt integreras med problemspårningssystem som Jira, Clubhouse, Bugzilla, AzureDevops, och andra. Det har också integrering med projektledningssystem som Trello, samt med CI (Continuous Integration)-system som Jenkins, Gitlab CI/CD, Circle CI, Azure, och liknande. Denna mångsidighet gör att Invicti kan integreras direkt i din SDLC (Software Development Life Cycle). Dina bygg-pipelines kan nu inkludera en sårbarhetskontroll innan du lanserar nya funktioner i din affärsapplikation.
En intelligent panel ger dig en överblick över vilka säkerhetsbrister som finns i din applikation, deras svårighetsgrad, och vilka som har åtgärdats. Den ger också information om sårbarheter baserat på skanningsresultat och potentiella säkerhetsluckor.
Tenable
Tenable.io är ett företagsanpassat skanningsverktyg för webbapplikationer, som ger dig viktiga insikter om säkerhetsläget för alla dina webbapplikationer.
Verktyget är enkelt att konfigurera och använda. Tenable fokuserar inte bara på enskilda applikationer, utan på alla webbapplikationer som du har distribuerat.
Sårbarhetsbedömningen är baserad på de populära OWASP Top Ten Vulnerabilities. Detta gör det enkelt för alla säkerhetsansvariga att initiera webbappskanningar och förstå resultaten. Du kan schemalägga automatisk skanning för att undvika repetitiva manuella omsökningar.
Pentest-verktygens skanner ger dig omfattande skanningsinformation om sårbarheter som kan finnas på en webbplats.
Skannern täcker bland annat webbfingeravtryck, SQL-injektion, cross-site scripting, fjärrkontroll av kommandon, lokal/fjärrfilinkludering. En gratis skanning finns tillgänglig, men med begränsade funktioner.
Rapporteringen visar detaljer om din webbplats, de olika sårbarheterna (om det finns några) samt deras svårighetsgrad. Här är en skärmdump av den kostnadsfria ”Light” skanningsrapporten.
Med ett PRO-konto kan du välja vilket skanningsläge du vill använda.
Instrumentpanelen är intuitiv och ger en tydlig överblick över alla genomförda skanningar och deras svårighetsgrad.
Hotskanningar kan schemaläggas. Verktyget har också en rapporteringsfunktion som gör det möjligt att generera sårbarhetsrapporter från genomförda skanningar.
Google SCC
Säkerhetskommandocenter (SCC) är en säkerhetsövervakningsresurs för Google Cloud.
Denna resurs ger Google Cloud-användare möjligheten att ställa in säkerhetsövervakning för sina befintliga projekt utan extra verktyg.
SCC innehåller en mängd inbyggda säkerhetskällor, bland annat:
- Cloud Anomaly Detection – Användbart för att upptäcka felaktiga datapaket som genereras från DDoS-attacker.
- Cloud Security Scanner – Användbar för att upptäcka sårbarheter som Cross-site Scripting (XSS), användning av klartextlösenord och inaktuella bibliotek i din applikation.
- Cloud DLP Data Discovery – Visar en lista över lagringsutrymmen som innehåller känslig och/eller reglerad data.
- Forseti Cloud SCC Connector – Gör det möjligt att utveckla egna anpassade skannrar och detektorer.
Det inkluderar även partnerlösningar som CloudGuard, Chef Automate, Qualys Cloud Security och Reblaze, som alla kan integreras i Cloud SCC.
Slutsats
Webbplatssäkerhet är en ständig utmaning, men tack vare verktyg som gör det enkelt att identifiera sårbarheter och reducera riskerna online. Om du inte redan har gjort det, testa de ovan nämnda lösningarna idag för att skydda din onlineverksamhet.