4 sätt att låta ChatGPT läsa PDF-filer

ChatGPT är ett otroligt kraftfullt verktyg som kan göra fantastiska saker med text. Den kan sammanfatta artiklar, ge råd om strukturen och innehållet i skrivandet och skriva e-postmeddelanden, för att nämna några.

Det kan dock vara klumpigt när det gäller att hantera filformat som PDF-filer. Detta gör det svårt om du vill att det ska fungera med innehåll i detta format. Om du kämpar för att få ChatGPT att läsa PDF-filer, här är några enkla sätt att göra det.

1. Förse ChatGPT med en URL

ChatGPT kan referera till webbadresser som du förser den med. Det betyder att om PDF-filen är online är det superenkelt att få ChatGPT att referera. En URL är en webbadress som består av fem nyckelkomponenter. Vi behöver inte gå in på detaljer här, allt du behöver veta är webbadressen till PDF-filen du vill referera till.

Säg till exempel att du undersöker den amerikanska konstitutionen och behöver en sammanfattning av vissa avsnitt. Om du hittar en online-PDF är det lätt att få ChatGPT för att sammanfatta det. I det här fallet hittade vi en kopia av konstitutionen fritt tillgänglig på en USA:s regerings webbplats.

Låt oss säga att du vill ha en sammanfattning av artikel ett, avsnitt ett till fyra. Beväpnad med URL:en till dokumentet kan du uppmana ChatGPT att sammanfatta dessa avsnitt.

ChatGPT kommer sedan snyggt att sammanfatta huvudpunkterna på de efterfrågade sidorna. En punkt att notera här, det finns begränsningar för ChatGPT-uppmaningar och svar, särskilt när det gäller mer komplexa förfrågningar. Så för större dokument är det bra att dela upp uppgiften i mindre delar.

2. Kopiera text från PDF-filen

Om du har en kopia av PDF-filen på din dator är det enklaste sättet att helt enkelt kopiera den text du behöver från PDF-filen. I exemplet nedan öppnade vi en PDF-kopia av en MakeUseOf-artikel om uppmaningstekniker för ChatGPT. Vi använde Microsoft Edge för att öppna den, och sedan markerade vi den relevanta texten och kopierade den till urklippet.

Texten kan sedan klistras in i en ChatGPT-prompt och de önskade resultaten uppnås. I det här fallet bad vi den att punktera huvudpunkterna i texten.

Som du kan se kommer ChatGPT enkelt att svara på uppmaningar med text inklistrad i dem. Kom bara ihåg att inte fråga för mycket av det i en enda begäran. Den här tekniken fungerar med de flesta program som kan öppna PDF-filer.

3. Konvertera PDF-filen till ett textdokument

ChatGPT kommer med glädje att läsa text, trots allt är det bankande hjärtat hos alla AI-chatbotar en stor språkmodell (LLM). LLM:er är enorma textdatabaser som AI-chatbotar refererar till för att tillhandahålla mänskliga svar. Även om PDF-filer innehåller text är de inte lätta att redigera. Detta gör det besvärligt om du vill arbeta med detta format i ChatGPT. Men att konvertera det till ett mer hanterbart format är enkelt.

Det finns många sätt att göra detta, inklusive att konvertera det till ett Word-dokument med hjälp av Google Drive. Det finns också gott om PDF-redigerare online, varav många låter dig konvertera PDF-filer till text.

Men om du har Microsoft Word eller en liknande ordbehandlare installerad kan du helt enkelt öppna filen och spara den som ett text- eller worddokument. För att demonstrera detta kommer vi att använda samma artikel som vi använde i metod två. Följande steg leder dig genom processen att göra detta i Word:

 • Öppna Word och använd kommandot Öppna och bläddra till mappen där dokumentet är lagrat.
 • Om dokumentet inte visas, använd rullgardinsmenyn för filtyp och välj PDF-filer från alternativen.
 • När du öppnar filen blir du ombedd att konvertera dokumentet, tryck på OK för att fortsätta.
 • Word kommer nu att konvertera och öppna filen, du kan använda kommandot Spara som för att spara den som ett Word- eller textdokument.
 • När konverteringen är klar kan du kopiera texten direkt till ChatGPT och köra uppmaningar på den för att få önskat resultat.

  4. Installera och använd en förlängning

  Tyvärr, för närvarande, inkluderar ChatGPT inte ett sätt att automatiskt ladda upp PDF-filer eller några filer för den delen. Visst, du kan kopiera texten från en PDF eller konvertera den till ett textdokument, men finns det ett enklare sätt att göra det på? Lyckligtvis finns det. Ett av de enklaste sätten att få ChatGPT att läsa PDF-filer är att bara installera och använda ett tillägg.

  ChatGPT-filuppladdning är en gratis att installera Chrome-tillägg som låter dig ladda upp vilken fil som helst, inklusive Word-dokument, Excel-kalkylblad, bildfiler och, naturligtvis, PDF-filer. Det som gör detta till en utmärkt metod är hur lätt det är att använda.

  Stegen är enkla – installera ChatGPT File Uploader i din webbläsare, öppna ChatGPT och du kommer att märka en glänsande, ny Ladda upp-knapp bredvid meddelandefältet längst ner. Därifrån behöver du bara trycka på knappen och välja den PDF du vill ladda upp.

  PDF-filer behöver inte hindra din ChatGPT-användning

  ChatGPT är ett mångsidigt verktyg som enkelt kan hantera olika textbaserade uppgifter. Men när det kommer till att arbeta med PDF-filer kan det vara utmanande. Tack och lov finns det fyra enkla sätt att kringgå detta hinder.

  Dessa metoder övervinner ChatGPT:s begränsningar med PDF-filer, vilket gör att den kan vara ännu mer användbar i olika textbaserade uppgifter. Den snabbaste metoden är att helt enkelt kopiera texten från en PDF, men bara ibland kan detta vara problematiskt. Se till att du är insatt i korrigeringar om du stöter på problem.