3 sätt att ta bort gröna bockar på Windows skrivbordsikoner

Viktiga takeaways

 • Gröna bockar indikerar synkroniseringsstatus för en fil eller mapp med OneDrive.
 • För att ta bort gröna bockar: pausa synkronisering i OneDrive, stoppa OneDrive-tjänsten eller använd Registerredigeraren.

Gröna bockar på skrivbordsikonerna i Windows visar synkroniseringsstatus med molntjänster – vanligtvis Microsoft OneDrive eftersom det är inbyggt i Windows. Även om de är användbara kan de vara distraherande. Vi kommer att förklara hur man tar bort dessa märken och återställer ikoner till deras ursprungliga tillstånd.

Vad betyder de gröna bockarna på skrivbordsikonerna?

Skrivbordsikoner visar vanligtvis två typer av gröna bockar – en grön bockmarkering eller en fast grön bock. Varje typ är en visuell indikator på de olika synkroniseringsstatusarna för dina filer med OneDrive.

En fast grön bock

En fast grön bock visas på filer du markerar som Behåll alltid på den här enheten. Det betyder att en fil inte bara är synkroniserad utan även tillgänglig offline i OneDrive.

En grön konturerad bock

Den gröna bocken anger att en fil eller mapp endast lagras online, vilket indikerar att den är sparad i molnet och inte på din lokala enhet. För att komma åt en sådan fil offline måste du ladda ner den till din enhet. Om du senare vill byta tillbaka filen till enbart online och frigöra enhetsutrymme högerklickar du på filen och väljer Frigör utrymme.

Hur man tar bort gröna bockar på skrivbordsikoner

Även om de gröna bockarna är användbara indikatorer, kan de vara visuellt irriterande. Här är tre enkla metoder för att ta bort de gröna bockarna om du föredrar det – notera att om du tar bort dessa gröna statussymboler inte påverkar dina filer.

1. Pausa synkronisering i OneDrive

Du kan ta bort de gröna bockarna tillfälligt genom att pausa din maskins synkronisering med OneDrive. Detta tar inte bort någon data, men filer och ändringar synkroniseras inte med OneDrive (och kommer därför inte att vara tillgängliga på dina andra enheter) förrän du återupptar det.

Så här pausar du synkronisering av dina filer till OneDrive:

 • Öppna OneDrive genom att söka efter det via Start-menyn eller klicka på dess ikon i systemfältet.
 • Klicka på kugghjulsikonen för att öppna menyn.
 • Välj alternativet Pausa synkronisering och konfigurera sedan pauslängden efter dina önskemål.
 • Därifrån, titta på skrivbordsikonerna och se om de gröna bockarna har försvunnit. Till exempel hade jag från början en grön bock på en av mina skrivbordsikoner. Detta visas på höger sida i skärmdumpen nedan:

  Efter att ha pausat synkroniseringen försvann bocken, som visas här:

  Om du stoppar OneDrive tar du bort de gröna bockarna och stoppar synkroniseringsprocessen. Detta liknar att pausa en synkronisering, förutom att OneDrive inte vidtar några åtgärder förrän du öppnar den igen (vilket kommer att hända vid uppstart om du har ställt in det som ett startprogram).

  För att stoppa OneDrive-tjänsten, klicka på OneDrive-ikonen i systemfältet.

  Därifrån följer du dessa steg:

 • Klicka på kugghjulsikonen i det övre högra hörnet.
 • Expandera rullgardinsmenyn Pausa synkronisering.
 • Klicka på alternativet Avsluta OneDrive.
 • Om du har bestämt dig för att du inte vill använda OneDrive på din PC alls, kan du koppla bort ditt Windows-konto från OneDrive. Detta kommer att inaktivera tjänsten helt om du inte loggar in på OneDrive-appen igen och ställer in synkroniseringen igen.

  3. Använd Registereditorn för att ändra inställningarna för ikonöverlagring

  Den här metoden innebär att du justerar Windows-registret – ett kraftfullt verktyg som styr många aspekter av din Windows-enhet. Så här tar du bort de gröna bockarna med hjälp av Registereditorn:

  Var försiktig med Registereditorn eftersom felaktiga ändringar kan påverka systemets stabilitet. För att vara på den säkra sidan, överväg att säkerhetskopiera registret innan du fortsätter.

 • Tryck på Win + R, skriv regedit och tryck på Enter för att öppna Registereditorn.
 • Skriv följande kommando i adressfältet och tryck på Enter:
 •  HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ShellIconOverlayIdentifiers 

  Under mappen ShellIconOverlayIdentifiers hittar du en lista med undernycklar som representerar olika överlagringsikoner. Molnlagringstjänster som OneDrive, Google Drive eller Dropbox lägger vanligtvis till undernycklarna för sina överlagringsikoner här.

  För att ta bort överläggsikonerna, ta bort eller byt namn på poster relaterade till din molntjänst. Låt oss säga att du använder OneDrive. För att bli av med de gröna bockarna på skrivbordsikonerna, byt namn på registerundernycklar som OneDrive1 och OneDrive2 så att de visas längst ner i listan. Döp dem till exempel om till ”z_OneDrive1”, ”z_OneDrive2” och så vidare.

  Alternativt kan du ta bort OneDrive-registrets undernycklar för att bli av med de gröna bockarna. Men att ta bort dessa undernycklar kanske inte är idealiskt eftersom du inte kommer att kunna identifiera OneDrive-synkroniseringsstatusen.

  När du har bytt namn på eller tagit bort undernycklarna startar du om datorn för att spara dessa ändringar.

  Förstå andra OneDrive-ikoner

  Som du kanske vet anger andra OneDrive-ikoner de olika tillstånden för en fil eller mapp. Några av dem inkluderar:

  • Blue Cloud Icon: Detta indikerar vanligtvis att dina filer endast är tillgängliga online och kan öppnas från vilken enhet som helst med OneDrive-åtkomst.
  • Två blå synkroniseringspilar: De två blå synkroniseringspilarna indikerar en pågående synkroniseringsprocess. De visas när du laddar upp filer eller när OneDrive synkroniserar nya filer från molnet till din dator.

  Vill du kolla in vad andra OneDrive-symboler betyder? Besök Microsofts OneDrive-ikonsida att lära sig mer.

  Genom att förstå vad bockarna på ditt skrivbord betyder och veta hur du tar bort dem, kan du upprätthålla en renare, mer organiserad skrivbordsmiljö. Men eftersom dessa symboler kan vara användbara för att få dig in i OneDrive-problem, är det klokt att ibland hålla ett öga på dem.