15 kreativa sätt att använda ChatGPT av OpenAI

Oräkneliga människor förespråkar ChatGPT som en produktivitetsförmån, perfekt för att hjälpa dig få ett jobb, producera innehåll, skapa ett CV och allt annat du kan tänka dig. Men hur är det med de roliga, ovanliga och uppfinningsrika sätten att använda ChatGPT?

Så här kan du bli kreativ med ChatGPT.

1. En bättre version av Google

Att ladda ner ChatGPT-appen är som att ha en kompakt version av internet direkt i fickan. Det bästa är att du inte längre behöver vada genom annonser och långa slingrande artiklar för att svara på en enkel fråga som ”Kommer min stålpanna att fungera på en induktionsspis?”.

Gratisversionen av ChatGPT är inte ansluten till internet utan förlitar sig istället på informationen den lärt sig genom utbildning. Genom att prenumerera på ChatGPT Plus, å andra sidan, kan du ansluta ChatGPT till webben och hämta aktuell information.

Men precis som internet kan det fortfarande bli fel. Det finns några stora problem med ChatGPT som måste åtgärdas, så var noga med att inte tro på allt som står och undvik att använda det för högriskutfall!

2. Kickstarta en helt ny hobby

Hur lär jag mig spela piano? Vilka målningsmaterial behöver du för akvarellmålning? Hur bakar jag en potatisgratäng? Lär dig något nytt genom att ställa dessa frågor till ChatGPT. Det är mycket snabbare än att leta igenom blogginlägg på internet för att hitta ett enkelt svar på vad du letar efter.

Om du är ny på den här tekniken, läs vår guide om hur du använder ChatGPT av OpenAI.

3. Lär dig hur något fungerar

Ett område där ChatGPT utmärker sig är att hjälpa oss förstå svåra idéer. Du kan be den förklara huvudteman i en berömd roman eller hitta sambandet mellan två idéer. Och om det är några delar av svaret du inte får, be ChatGPT att klargöra poängen.

Om du vill prova något lite annorlunda, be ChatGPT att förklara en idé med en rolig analogi eller låt den skriva svaret i stil med en raplåt.

4. Skissa en webbplats och ChatGPT kommer att bygga den

Ord är inte det enda språk som ChatGPT kan tala; den kan också förstå bilder och skriva kod. Sätt ihop dessa två saker och det kan bygga dig en webbplats baserad på lite mer än en skiss. De multimodala funktionerna som låter dig dela en bild med ChatGPT är tillgängliga på ChatGPT Plus.

Om du undrar hur långt du kan gå, här är hur vi använde ChatGPT för att bygga en webbapp.

5. Skriv en bok

De flesta seriösa författare skulle skratta åt tanken att vem som helst kan använda ChatGPT för att hjälpa till att skriva något som en bok – och det med rätta. Vi vill inte riktigt läsa böcker skrivna av en AI-bot eftersom det skulle missa hela poängen med att se världen genom en annan persons syn.

Men ChatGPT kan användas för att underlätta skrivprocessen på många sätt:

  • Som synonymordbok/ordbok
  • Kontrollerar din grammatik
  • Ändra tonen
  • Parafrasering
  • Konturer, rubriker, namngenerering
  • Att prata igenom idéer

Det krävs bara lite fantasi för att tänka på hur ChatGPT kan få dig att avsluta den där berättelsen du har arbetat med i evigheter. Dessa saker finns redan i separata verktyg – som appar, plugins eller webbplatser – men ChatGPT kombinerar alla dessa saker på en plats.

Det här är bara början. En sak vi försökte, till exempel, var att mata en boksammanfattning till ChatGPT och be den att lägga de viktigaste handlingspunkterna i en tabell tillsammans med deras beskrivningar. Du kan göra detta för ditt eget skrivande som ett sätt att organisera dina idéer. Något som lätt kunde ha tagit en timme klarades av på bara några sekunder.

6. Skriv ett meddelande

Att mejla en hyresvärd eller be en chef om ledigt från jobbet kan vara svårt, men med ChatGPT på din sida vet du alltid hur du ska ordna dina ord professionellt. ChatGPT kan granska din e-post och ge förslag på förbättringar eller skriva om något i en annan ton, t.ex. professionell, avslappnad, vänlig, direkt.

Vi tar upp flera knepiga situationer i vår guide till att använda ChatGPT för att skriva jobbiga mejl.

7. Ett säkert utrymme att ventilera

När livet tar dig ner kan det vara bra att prata med någon. Även om det inte alltid är möjligt att dela dina tankar med vänner eller familj, kan du ventilera till ChatGPT.

Behandla det som att skriva i en dagbok. Använd den för att klottra ner dina känslor eller kanske mer konstruktivt för att utforska ett problem som orsakar dig stress. Ibland behöver vi bara känna att någon lyssnar.

Som alltid, se till att hålla saker anonyma. Den främsta regeln för att skydda dig själv i AI:s era är att inte dela känslig information med en chatbot.

8. Stilförslag

Med allt ChatGPT har tagit till sig om modehistorien kan det vara ett förvånansvärt bra ställe att leta efter stilråd. Vad fungerar med loafers? Hur kan jag klä upp ett par jeans? Vilka klassiska plagg ska varje kvinna ha i garderoben? Du kan utöka dina frågor till färger, texturer, tyger, accessoarer och mer.

9. Matlagning med ChefGPT

Som vi har upptäckt tar folk ChatGPT in i köket också. Du kan hitta tutorials för hur man lagar mat med ChatGPT och exempel på människor som tar bilder på maten i sitt kylskåp och får receptförslag från ChatGPT i gengäld.

Om du använder gratisversionen av ChatGPT kommer du inte att ha bildfunktionen, så du måste manuellt ange ingredienserna du har till hands. Bortsett från det finns det massor av andra saker du också kan prova, som att be om måltidsidéer baserade på kostnad, kalorier, säsongens råvaror eller serveringsstorlek.

10. Barnens berättare

ChatGPT kan passera som en ganska anständig berättare, en som dina barn kan ha mycket roligt av! Du kan använda den för att casta verkliga människor som karaktärer i dina barns berättelse eller skapa en berättelse som involverar dina barns favoritleksak. De kommer att få en kick av att höra en godnattsaga som verkar unik för deras liv.

11. Skriv poesi

Förutom att skapa berättelser kan ChatGPT också piska upp en dikt. Det är ett bra komplement till ett födelsedagskort om du undrar vem som skriver poesi nuförtiden! Du kan be den att skriva i stil med en berömd författare eller ett givet format som en limerick. Ge det bara ett ämne, så går det.

12. Brainstorma idéer

ChatGPT är en stor inspirationskälla om du någonsin har fastnat för idéer. Från presentidéer till att planera en fest till att sätta ihop en semesterresplan, ChatGPT kan lägga ut den på några sekunder. Det borde räcka för att du ska börja brainstorma och kanske ge dig idéer som du inte skulle ha tänkt på.

13. Få skräddarsydda filmförslag

Skriv in en genre, ett decennium, din favoritskådespelare eller någon annan specifik detalj, så kan ChatGPT lämna in ett filmförslag som passar. Inget mer doom-scrolling på Netflix eller sålla igenom recensioner på Rotten Tomato.

Vi försökte också berätta för ChatGPT något vi gillade att titta på nyligen och frågade om det kunde rekommendera vad mer vi skulle testa.

Om du är nyfiken på hur det landade på dessa rekommendationer, här är vad ChatGPT hade att säga.

I det här fallet drog jag slutsatsen rekommendationer baserat på informationen om att ”Still Game” är en skotsk sitcom och gav förslag på andra program med liknande teman, humorstilar eller som involverade några av samma skådespelare. Jag strävade efter att erbjuda en mängd olika alternativ för att tillgodose olika preferenser inom komedigenren. Tänk på att personliga preferenser kan variera, så det är alltid en bra idé att kolla in trailers eller recensioner för att se om en serie passar din smak innan du tittar.

14. Besegra Writer’s Block

Det finns flera sätt som ChatGPT kan hjälpa dig att komma förbi writer’s block, från att föreslå artikeltitlar till brainstormingsämnen. Testa till exempel att skriva in det du har skrivit hittills och be ChatGPT att lista några alternativa rubriker.

Med tanke på ett ämne kan det också konkretisera några olika vinklar som kan vara värt att skriva om. Det kan räcka för att få dina kreativa safter att flöda och driva dig förbi ditt skribentblock.

Du kanske blir förvånad över att höra att lärare också får ut det mesta av ChatGPT i klassrummet.

Ett sätt du kan använda det till exempel är att ta fram ett flervalsformulär om ett ämne. Vi föreslår att du matar ChatGPT med relevant information, som ett avsnitt från en lärobok eller webbplats, och ber den att använda den som källa. Som du kan föreställa dig sträcker sig denna metod till alla typer av uppdrag.

Tråkiga uppgifter är precis där ChatGPT kan användas så att du kan fokusera på viktigare uppgifter. Det är dessa fördelar med AI-teknik som uppmuntrar fler att börja en karriär inom AI.

Bli kreativ med ChatGPT

Som all ny teknik kommer det att ta lite tid att ta reda på dess bästa användningsområden. Men som du kan se uppfinner folk redan nya sätt att få ut det mesta av ChatGPT. Kom ihåg att du inte vill använda det för något högriskresultat, men förutom det finns det många roliga och kreativa sätt att använda ChatGPT.