Är detta en motorcykel eller en elcykel?

Viktiga takeaways

 • Yadea Trooper 01 är mer som en minimotorcykel än en ebike, med sin stora strålkastare och bänkliknande säte.
 • Den är bäst lämpad för kortare förare och förlitar sig mest på sin gaspådrag, eftersom trampupplevelsen är begränsad och inte praktisk.
 • Trots att den är svår att trampa och har en högre prislapp erbjuder Trooper 01 ett unikt motorcykelliknande utseende och en mjuk motorprestanda som gör det njutbart att köra med enbart gasreglaget.

Med en stor strålkastare och en bänksits ser Yadea Trooper 01 mindre ut som en elcykel och mer som en mini Triumph Street Twin-motorcykel. Det här är en av de cyklar som säkerligen kommer att få folk att ta en dubbelblick när de tänker, ”Varför kör den här motorcykeln i cykelbanan?”

Med sin 750W motor erbjuder Yadea Trooper 01 utmärkt kraft och smidig leverans, vilket gör att även dessa brantaste backar känns lätta. Trots sitt mer sofistikerade utseende är detta en okomplicerad cykel med sina begränsningar. Det är i slutändan roligt att åka – förutsatt att du är en kortare ryttare eller inte har något emot att avstå från att trampa.

Yadea Trooper 01

Yadea Trooper 01 är en rolig cykel om du behandlar den som en motorcykel, snarare än en cykel. Den är bäst lämpad för kortare åkare, och även då är det bara värt att överväga om du inte har något emot att förlita dig mest på gasreglaget. Trampupplevelsen är mycket begränsad och är mest avsedd att hjälpa till att ta bort en del av arbetsbelastningen från motorn snarare än att ge någon meningsfull användarinput.

Märke Yadea

Batteri 48V 20Ah

Vikt 73lb

Maxhastighet 20 mph

Hydraulisk bromsstil

Fjädring full

Motor (W) 750W baknav

Räckvidd Realistiskt sett, cirka 20-25 mil

Elektronisk Power Assist 3 nivåer

Laddar 3A snabbladdare

Anslutningar Ingen

Riderhöjd 160-180 cm (5’1″ till 5’8″)

Däck CST 20 x 4,0 tum

Utväxling Ingen

Gåläge Ja

Frame Straddle

Fördelar

 • Styling – Ser ut som en minimotorcykel
 • Mycket bekväm sits och körning
 • Full avstängning
 • Smidig kraft
 • Inbyggd undervattensförvaring
 • Bra storlek för mindre ryttare
 • Förvånansvärt kompakt
 • Kommer mestadels färdigmonterad

Nackdelar

 • Väldigt svårt och opraktiskt att trampa
 • På 5’10” känns den här cykeln väldigt trång om jag trampar
 • Inga säkerhetsfunktioner
 • Snarare grundläggande informationsdisplay
 • Inga ytterligare funktioner som motiverar dess högre prislapp

Mycket av marknadsföringen med den här cykeln tyder på att den är designad för terrängkörning. Medan dess fulla fjädring och 4-tums feta däck verkligen gör den kapabel att hantera gropiga vägar och en del smutsvägar, skulle detta inte vara mitt första val för trail ridning.

Paul Antill / MakeUseOf

Istället tycker jag att Trooper sticker ut för sin komfort och bekvämlighet för street riding. Sitsen är superplysch och den inbyggda förvaringen under sätet är perfekt för att hålla dina mindre föremål som vattenflaskor och väskor. Trots sin djärvare stil är den här cykeln bedrägligt liten. Å ena sidan gör den den förvånansvärt kompakt, enkel att ta på och av och lätt att flytta runt och lyfta på egen hand, något som inte kan sägas om många andra 750W elcyklar. På baksidan, vid 5’10”, känner jag mig som en absolut jätte som åker på den här saken.

Trooper 01 ger en utmärkt åktur och massor av slag, men när jag väl försöker trampa är det en annan historia.

Montering krävs oftast inte

Paul Antill / MakeUseOf

Bortsett från dess stil, är en av de bästa sakerna med den här cykeln hur enkel installationen är. Trooper kommer i en betydligt större låda än de flesta andra elcyklar som jag har recenserat, vilket först fick mig att tro att den här cykeln skulle bli helt enorm. När jag öppnade upp insåg jag dock att den här cykeln huvudsakligen kom förmonterad, vilket förmodligen sparade mig minst 30 minuters arbete.

Efter att ha tagit ut den ur lådan behöver du bara fästa det främre styret, installera pedalerna (även om du inte kommer att använda dem mycket, om alls), koppla in batteriet, anslut några kablar till dess strålkastare och styrenhet, pumpa upp däcken och låt den stå på laddaren i cirka två timmar för att komma till 100%. Med en betydligt större låda än de flesta andra märken kan jag bara tänka mig att detta tillför en hel del till Yadeas fraktkostnader; men det är svårt att säga nej till mindre jobb.

Inuti lådan hittar du också manualen, men med tanke på hur enkel installationsprocessen är, behöver du förmodligen inte ens hänvisa till den om du inte kontrollerar dess underhåll och felsökning någon gång i framtiden. Det finns också nycklar för att låsa upp och ta bort cykelns batteri, men det är värt att notera att det inte är nödvändigt att sätta på cykeln, så om säkerheten är ett problem, tänk på det. Det finns inget spårnings- eller larmsystem.

Design och funktioner

Paul Antill / MakeUseOf

Chansen är stor att om du överhuvudtaget överväger den här cykeln så är det på grund av dess djärva stil. Vid första anblicken kan detta lätt misstas för en motorcykel, om än en liten sådan. Det är inte förrän du märker dess pedaler och kedja som du inser att det här ska vara en cykel, trots att den knappt går som en. Men bortsett från sitt ganska unika utseende kan Trooper 01 lämna dig att känna dig underväldigad.

Den har en inbyggd korg under ramen, som är tillräckligt bred och djup för att passa några kompakta föremål eller en mindre väska.

Paul Antill / MakeUseOf

För mina mindre pendlar var det skönt att kunna passa min vattenflaska och en väska med min iPad och några tillbehör utan att behöva bära dem på ryggen. Som sagt, om inte föremålen är tillräckligt breda för att sitta tätt i korgen, kommer det förmodligen att bli en hel del skramlande där. Det finns inget sätt att lägga till ett bakre lastställ eller en främre korg. Inte för att du skulle vilja med den här cykeln, men det är värt att nämna.

Paul Antill / MakeUseOf

Dina kontroller är enkla, med en tumgasreglage på höger sida och ett ganska enkelt, litet monokromt skärmgränssnitt ovanför det som låter dig ändra effektlägen. Om Yadea ville luta sig in i sitt motorcykelarv borde de ha gått för en vridreglage.

Paul Antill / MakeUseOf

Med dyrare cyklar är detta vanligtvis ett område där vi hittar större LCD-färgskärmar för att hålla reda på din cykels statistik. Med tanke på dess 2 000 $+ begärda pris, tycker jag att Yadea kunde ha haft råd med ett mer premiumalternativ. Dessutom finns det inga smarta funktioner som smartphoneintegration, eller något som jag alltid letar efter i cyklar nu: blinkers.

Paul Antill / MakeUseOf

Till vänster finns det en knapp för att slå på strålkastaren, och under den en knapp för dess horn, som, även om den är liten enligt mig, tycker jag är placerad på ett bra ställe att lätt nå med vänster tumme utan att behöva släppa taget från styret. Direkt kommer du också att märka att den här cykeln saknar växling. Efter att ha testat några andra elcyklar som också saknade detta, visste jag att detta skulle ha sina nackdelar, även om jag inte var beredd på dess verkliga omfattning.

Överraskande smidig

Paul Antill / MakeUseOf

Trooper 01 är utrustad med en 48V 750W baknavmotor som levererar 80Nm hög och tre nivåer av pedalassistans: Eco, Mid och High. Kraftleveransen är smidig och förutsägbar.

Den saknar den vanliga abruptheten du hittar när en cykels motor antingen är på eller av när du börjar trampa eller koppla in gasen. Ja, det finns en fördröjning i motorassistansen innan kraftassistansen sätter igång, och den är verkligen inte lika lyhörd som en mellandriven motor, men den får jobbet gjort utan några betydande hicka. Även i dess högeffektläge resulterar gaspådraget i en graciös acceleration snarare än ett knäppande ryck. Om du letar efter en spänning som kommer att fästa dig vid din plats, kanske du har tur, men den har kraften att tackla branta backar och ännu mindre sluttningar med lätthet, vilket är vad jag letar efter på min pendlarcykel .

Paul Antill / MakeUseOf

Men som jag har fortsatt att antyda, är det mörka molnet som hänger över Trooper 01:s prestanda dess frånvaro av växlar. I kombination med dess nästan 80 lb tjänstevikt, kan trampa här vara en riktig kamp. Om du vill försöka starta den här cykeln från ett dödstopp genom att trampa, kommer du snabbt att inse begränsningarna. Det är som att ha högsta växeln när du borde vara i första — bara du kan inte växla ner för att göra saker enklare. Jag kom ofta på att jag litade på gasreglaget för att kickstarta rörelsen innan jag började trampa. Okej, vad sägs om när du får upp farten? Att använda gasreglaget fortsätter att vara bra, men tyvärr blir det inte mycket bättre med att trampa. Mer om det om ett tag.

Paul Antill / MakeUseOf

Vad gäller andra funktioner så hade det varit en fin touch att ha farthållare. Eftersom du förmodligen inte kommer att trampa mycket här, litar du mest på gasreglaget för att hålla hastigheten med Trooper 01. Varför inte lätta på belastningen på tummen också, eller hur? Trooper 01 är utrustad med Tektro 160-millimeters hydrauliska skivbromsar. De ger pålitlig stoppkraft. När jag testade dem kunde jag snabbt stanna helt även från hastigheter på upp till 30 km/h, utan att förlora balans eller dragkraft.

Paul Antill / MakeUseOf

För att hålla cykeln i rörelse hittar vi ett 48V 20Ah batteri som stöder 3A snabbladdning. Medan den teoretiska räckvidden för pedalassistans är generösa 56 miles, med hur mycket jag var tvungen att förlita mig enbart på gasreglaget, fick jag en maxräckvidd närmare 25 miles.

Inte avsedd för att trampa

Paul Antill / MakeUseOf

Även om det kanske inte ser mycket ut som en, är detta fortfarande en cykel, men bara i den mest tekniska meningen. För det mesta kom jag på mig själv att åka Trooper 01 som en moped eller motorcykel. Cykelns pedalplacering känns väldigt trångt för mig. Med sin fasta sadelhöjd på strax under 2,5 fot hävdar de att cykeln är lämplig för ryttare mellan 160-180 cm, eller cirka 5’2″ till 5’9″. Men det känns som att Yadea har minskat sina storleksuppskattningar med cirka 2 tum. I rättvisans namn kan jag vara i det högre intervallet av den rekommenderade höjden för den här cykeln, men jag har till och med åkt barncyklar som kändes mer ergonomiska. Om jag kunde höja sätet 3–4 tum skulle jag förmodligen vara i bra form, men det kommer inte att hända här. Istället för att ha den vanliga kraften från mina ben som trycker på pedalerna under mig, när jag kör Trooper, är mina knän placerade ovanför min midja, vilket dramatiskt minskar effekten från mina ben.

Paul Antill / MakeUseOf

I kombination med bristen på växling, ställer du bara upp för en tuff tid. När cykeln väl är i rörelse går det att trampa med motorhjälp. Det hjälper till att ta bort en del av belastningen från motorn och utökar din räckvidd något. Men efter cirka 14 mph eller så finns det absolut ingen anledning att trampa. I dessa hastigheter känns cykeln nu som att den behöver en högre växel. Pedalerna snurrar så snabbt och fritt att det är bättre att bara använda gasreglaget uteslutande. Detta är ett problem som även kortare förare kommer att stöta på eftersom det är en begränsning av dess enväxlade nav.

Paul Antill / MakeUseOf

För att förtydliga, oavsett förarens höjd, är den här cykeln fruktansvärd att trampa utan någon kraftassistans. Jag skulle gå så långt som att säga att jag föredrar att gå av och gå här istället. Tror du att jag överdriver? I en av mina tidigare testturer räknade jag fel på cykelns återstående batteritid, och det slutade med att den dog på mig med ungefär en mil kvar innan jag kom hem. Min rutt är mestadels plana vägar, men jag kunde inte på ett tillförlitligt sätt hålla cykeln i rörelse snabbare än 5 km/h eller så i mer än några minuter innan jag tröttnade. För att inte tala om, jag såg ut som en absolut idiot som försökte få cykeln i rörelse igen efter att ha stannat i korsningar. Det tog mig mindre än fem minuter att bestämma mig för att jag skulle vara bättre av att göra ”walk of shame” för resten av min resa tillbaka. Som du kan föreställa dig lämnade det en sur smak i min mun, men jag kom till en viktig slutsats.

Vill du trampa?

Om du letar efter en cykel som känns som en cykel, är detta inte något för dig. Så länge du behandlar Trooper 01 som det motorcykelliknande elfordonet som det är designat för att efterlikna, är det bra. Jag älskar estetiken och tycker att den är väldigt nära att ge upplevelsen av en riktig motorcykel – men i en mer kompakt och kraftbegränsad kropp. Om du enbart kör på den med gasreglaget, glöm pedalerna (ja, du kommer att ta en massiv träff till räckvidden), då kommer du att bjudas på en vridmomentstark, bekväm och enkel körning.

Så tänk om vi inte kallade detta en elcykel? Tänk om vi kallade den en liten e-motorcykel med en toppfart på 20 mph istället?

Yadea Trooper 01

Yadea Trooper 01 är en rolig cykel om du behandlar den som en motorcykel, snarare än en cykel. Den är bäst lämpad för kortare åkare, och även då är det bara värt att överväga om du inte har något emot att förlita dig mest på gasreglaget. Trampupplevelsen är mycket begränsad och är mest avsedd att hjälpa till att ta bort en del av arbetsbelastningen från motorn snarare än att ge någon meningsfull användarinput.