Att fånga ögonblick med en kamera är mer än bara ett tryck på knappen; det är en konstform. På adminvista.com utforskar vi några vanliga termer inom fotografering som ofta hörs, men kanske är lite svåra att förstå sig på.
För den som vill ta steget in i professionell fotografering kan det kännas överväldigande med alla begrepp som kastas runt. Att förstå grundläggande termer är dock avgörande för att bygga en stabil grund i din fotokarriär. Kunskap om dessa termer hjälper dig också att förstå hur kameror och annan utrustning fungerar och vilka begränsningar de kan ha.
Det finns otaliga termer inom professionell fotografering, men att känna till följande 15 är en bra start och ger dig självförtroende att prata med andra fotografer. Så, utan vidare, låt oss dyka in i några vanliga fotograferingstermer!
Bländare
Inom professionell fotografering finns det tre grundläggande inställningar som varje fotograf behöver bemästra: bländare, ISO och slutartid. Bländare definieras bokstavligen som en liten öppning eller ett hål. Inom fotografering är det inte mycket annorlunda; det är just ett litet hål som släpper in ljus till kameralinsen.
En kameralins beter sig olika beroende på mängden ljus som träffar den. Professionella fotografer är experter på att använda detta till sin fördel. Du hittar bländarvärdet angivet i form av f-tal (till exempel f/1.8 eller f/2.8) på din fotoutrustning. Ju mindre talet efter f/ är, desto större är objektivets bländare, och vice versa.
Enligt denna princip kommer ett objektiv med bländare f/1.4 att släppa in mer ljus än ett objektiv med bländare f/22.
En närbild av en gammal kameralins visar hur bländaren ser ut.
Generellt har objektiv med stor bländare ett mindre skärpedjup, vilket gör att inte allt i bilden är i fokus, medan bilder tagna med dessa linser blir ljusare. Objektiv med liten bländare har ett stort skärpedjup och gör att allt i bilden, både förgrund och bakgrund, är i fokus, men bilden blir mörkare.
Bildförhållande
Bildförhållande är inte bara en term inom fotografering utan används även för video. Om du någon gång har sett en YouTube-video på en modern smartphone, har du säkert märkt att delar av videon försvinner om du zoomar in den på hela skärmen.
Detta problem uppstår dock inte om du tittar på samma video på en TV, en bärbar dator eller en äldre smartphone. Varför fungerar videon problemfritt på vissa enheter, medan den hackas på andra?
Enheter med varierande bildförhållanden
Detta fenomen beror på de olika bildförhållandena hos moderna smartphones med tunna ramar. Bildförhållande är helt enkelt förhållandet mellan höjden och bredden på ett foto eller en video.
Eftersom moderna smartphones har ett annat bildförhållande (mellan 18:9 och 19.5:9) än vanligt videoinnehåll (16:9), beskär din smartphone den del av videon som går utanför skärmens gränser samtidigt som den sträcker ut den. Samma sak gäller för foton; bilder med olika bildförhållanden blir bredare eller högre beroende på deras proportioner.
Skärpedjup
Skärpedjup i fotografering avser den del av bilden som är i fokus. När en kamera tar en bild försöker den fokusera på ett motiv för att få det så skarpt som möjligt, men det finns även ett utrymme framför och bakom motivet som också förblir i fokus. Detta utrymme kallas för skärpedjup.
Professionella fotografer använder ett objektivs skärpedjup för att ta bilder under olika förhållanden. Ett grunt skärpedjup är perfekt för porträttbilder med bokeh-effekt, medan ett stort skärpedjup passar bättre för landskapsbilder.
Ett kort skärpedjup
Exponering
Exponering är en term inom fotografering som används för att mäta ljusstyrkan eller mörkret i en bild. Ljuset var en avgörande faktor när man använde film för att framkalla bilder.
Bilder som exponerades för mycket ljus blev ljusare än vanligt, och vice versa. Med tiden blev termen exponering synonym med bildens ljusstyrka, oavsett hur bilden tas eller bearbetas. Du kan kontrollera exponeringen genom att justera kamerainställningar som bländare, ISO och andra.
Olika exponeringsinställningar påverkar bildens ljusstyrka.
Brännvidd
Brännvidd i fotografering är avståndet mellan linsen och bilden som den projicerar på den fotografiska filmen. Det kan låta komplicerat, men i de flesta fall är det helt enkelt ett mått på hur mycket linsen förstorar bilden.
Ett vidvinkelobjektiv är perfekt för landskapsbilder eller bilder med många motiv, eftersom det ger en bredare vy. Vidvinkelobjektiv har vanligtvis en brännvidd på 16–35 mm, medan teleobjektiv som används för detaljbilder kan ha en brännvidd på 300 mm.
Generellt ger ett objektiv med ett högre värde angivet i ”mm” en mer inzoomad bild, och vice versa.
HDR
Våra ögon har den fantastiska förmågan att bearbeta bilder med hög kontrast. Vi kan titta på ett motiv i starkt solljus och fortfarande se detaljerna i både de ljusa och mörka partierna.
Kameror är dock inte lika bra på att fånga detaljer i både ljusa och mörka områden samtidigt. Kameror måste välja mellan ett ljust eller mörkt motiv, vilket ofta leder till ett dåligt resultat.
HDR framhäver både mörka och ljusa delar av bilden.
Att använda HDR, eller ”high dynamic range images”, är standardlösningen på detta problem inom modern fotografering. Kameran tar flera bilder med olika exponeringsinställningar. Bildprocessorn kombinerar sedan alla dessa bilder genom att välja ut de bästa delarna från varje bild.
ISO
ISO är en av de viktigaste termerna inom fotografering som professionella fotografer använder. Tillsammans med slutartid och bländare, utgör ISO en av de tre grundpelarna inom fotografering.
En professionell fotograf måste kunna ta bra bilder i både mörka och ljusa miljöer. En kamera reagerar dock olika i dessa förhållanden beroende på inställningarna. Framför allt påverkas ljusstyrkan på bilden avsevärt i ljusa och mörka miljöer.
Bilder med hög ISO brukar innehålla mer brus.
Att bibehålla den perfekta exponeringen är viktigt för att få bra bilder, och ISO spelar en stor roll i den processen. ISO-inställningen påverkar direkt bildens ljusstyrka. Olika ISO-inställningar gör att du kan ta bilder med varierande ljusstyrka. Grundinställningen för de flesta kameror är ISO 100. Bilderna i denna inställning har bäst kvalitet. Du kan förvänta dig bästa detaljerna från din kamera, men bilden blir mörk. Om du befinner dig i en väl upplyst miljö och bra bilder är din enda prioritet är detta bästa inställningen.
När du ökar ISO-inställningen blir bilden ljusare, men det ökar också bruset och grynigheten. En bild med ISO 3200 kan bli ganska ljus, även i mörka miljöer, men du kan inte förvänta dig bästa möjliga kvalitet.
Bildstabilisering
Kommer du ihåg hur du behövde hålla kameran stilla när du skulle ta en bild med en äldre smartphone, annars blev bilden skakig? Det berodde på att gamla smartphones inte hade bildstabilisering. Moderna kameror har bildstabilisering i linsen och/eller sensorn, vilket gör det möjligt att ta skarpa bilder även i rörliga miljöer.
Bildstabilisering är en funktion i kameran som gör det möjligt att ta skarpa bilder genom att antingen flytta kameralinsen eller sensorn. Sensorn eller linsen rör sig i motsatt riktning mot din handrörelse längs tre axlar.
På så vis tas handrörelser bort, och sensorn eller linsen stannar på den plats där den var från början. Den här metoden har dock sina begränsningar, eftersom sensorn eller linsen bara kan röra sig upp till en viss gräns. Därefter blir bilderna suddiga av handrörelser.
Dålig bildstabilisering resulterar i suddiga bilder.
Bildstabilisering hjälper till att ta bilder i snabbrörliga miljöer och förbättrar kamerans förmåga i svagt ljus. Att ta bilder i svagt ljus kräver att kameran får så mycket ljus som möjligt från samma vinkel. Även små handrörelser kan resultera i suddiga bilder. Kameror med bildstabilisering kan kompensera för en viss mängd handrörelser och ta bättre bilder i svagt ljus.
Slutartid
Slutartid är en av de tre grundpelarna inom fotografering. Det är den tid det tar för kamerasensorn att fånga ljus. Slutartiden bör vara mellan 1/100 och 1/4000 sekund för de flesta vardagsbilder.
Att öka eller minska slutartiden kan påverka alla bildparametrar. Slutartiden påverkar främst exponeringen och rörelseoskärpan i en bild. En längre slutartid gör att kameran kan samla mer ljus, eftersom sensorn får in mer av ljuset. Därför är en längre slutartid perfekt för att ta bilder i svagt ljus utan att höja ISO-värdet för mycket.
Jämförelse av olika slutartider.
En annan effekt av en längre slutartid är rörelseoskärpa. Ju längre kameran samlar in ljus, desto känsligare blir den för rörliga motiv. Alla rörelser i omgivningen kommer att göra vissa delar av bilden suddiga, vilket ger en snygg rörelseoskärpa effekt.
En fotograf behöver ha koll på sin omgivning innan slutartiden ställs in. Längre slutartider kan göra sportbilder suddiga. Därför är det bättre att använda en kortare slutartid, till exempel 1/500 eller 1/2000 sekund. Å andra sidan är det bra att använda längre slutartider när man fotograferar stillastående objekt, till exempel natthimlen.
Lång exponering
En vanlig bild har en slutartid mellan 1/100 och 1/4000 sekund. När du ökar slutartiden till flera sekunder eller mer blir det en långexponeringsbild. Långexponering är särskilt användbart i miljöer med mestadels stillastående motiv och några få rörliga. De rörliga objekten blir suddiga, vilket skapar en effekt som ser ut som rörelse i stillbild. Fotografer använder långexponering för att ta bilder på vattenfall, hav, moln, natthimlen med mera.
Lång exponering ger en rörelseeffekt i stillbilder.
Makro
Processen att ta en bild varierar beroende på motivet. Du kan behöva ett vidvinkelobjektiv för att ta en bild på ett landskap. Likaså måste du gå nära motivet när du fotograferar en blomma, en insekt eller någon liten sak. Att ta sådana närbilder kallas ofta för makrofotografering.
Tekniskt sett innebär makrofotografering att ta en bild med en förstoring på 1:1 (motivet visas i samma storlek som i verkligheten). Det finns även linstillverkare som producerar objektiv med 1:2 förstoring och kallar dem makroobjektiv.
Makrobild av en insekt
Makrofotografering är en av få genrer inom fotografi som inte kräver att du reser till exotiska platser eller letar efter den perfekta bakgrunden. Din egen bakgård eller en närliggande trädgård kan mycket väl bli nästa plats för din makromagi.
Brus
Även om du inte har mycket kunskap om fotograferingsterminologi, kan du säkert gissa vad brus är. I allmänhet brukar vi använda ordet brus för att beskriva slumpmässighet i omgivningen. Det samma gäller inom fotografering där brus är synonymt med visuell slumpmässighet. En bild i dåligt ljus har mer brus eftersom mindre ljus når kamerasensorn. Det resulterar i mörka och missfärgade pixlar i bilden, som vi uppfattar som brus.
En bild med brus.
Brus i bilden kan också öka om du fotograferar med högre ISO-inställningar. Sensorn försöker då fånga så mycket ljus som möjligt, men felet i efterbearbetningen blir brus i den slutliga bilden. Att använda en låg ISO-inställning kan också leda till brus. Som fotograf bör du sträva efter att minska bruset i bilden istället för att öka det.
Det finns många brusreduceringsprogram som kan minska bruset i dina bilder i efterbearbetningen. Även om dessa program fungerar bra kan de ibland förändra originalbilden och göra att den ser onaturlig ut. Som fotograf bör du därför sträva efter att minska bruset så mycket som möjligt redan när bilden tas.
Tredjedelsregeln
Du har säkert sett alternativet att aktivera ett 3×3-rutnät på en modern kamera. Det här rutnätet hjälper fotografer att komponera sina bilder enligt tredjedelsregeln. Tredjedelsregeln innebär att fotografen bör placera motivet i någon av de fyra skärningspunkter som finns i mitten av rutnätet. Horisonten ska sedan placeras längs den övre eller nedre raden.
En av de viktiga reglerna för komposition inom fotografi är tredjedelsregeln.
Tredjedelsregeln hjälper dig som nybörjare att lära dig hur du komponerar dina bilder, men du bör inte se det som en strikt regel. Det bästa är om du ser tredjedelsregeln som ett stöd medan du lär dig grunderna inom fotografering. Sedan ska du våga ta bort stödhjulen och utveckla din egen unika stil, istället för att hålla fast vid tredjedelsregeln.
Time Lapse
Time lapse är en teknik där du tar bilder av samma motiv flera gånger utan att ändra inställningarna. Tanken är att visa förändringarna i motivet efter en viss tidsperiod. Processen att ta ett time lapse är relativt enkel. Du placerar din kamera på en plats som fångar omgivningen på bästa sätt. Därefter ställer du antingen in en timer som tar bilder med jämna mellanrum eller gör samma sak manuellt.
Time lapse av en svamp som växer.
Time lapse ser bäst ut om du sätter ihop bilderna som tagits med olika tidsintervall och gör dem till ett bildspel. Du kan också göra en time lapse-video och snabba upp den för att göra den till en kortare film på fem till tio sekunder. En time lapse-video visar övergångarna mellan olika ögonblick mycket bättre och ser snyggare ut än ett bildspel med time lapse-bilder.
Vitbalans
Människans ögon är fantastiska och har många visuella förmågor. Vi kan se bra i svagt ljus och justera oss efter ljusstyrkan i omgivningen. Även de mest innovativa kamerorna kan inte fullt ut efterlikna människans öga. Därför lägger kameratillverkare till möjligheten att justera inställningar som vitbalans manuellt.
Jämförelse av olika färgtemperaturer.
Vitbalans är en kamerainställning som gör att du kan justera färgtemperaturen i dina bilder. Färgtemperatur är ett sätt att definiera färgerna i en bild; en varmare bild har en mer orangeaktig ton, medan en svalare bild har en mer blåaktig ton. Genom att justera vitbalansen kan du ändra denna färgtemperatur och göra den varmare eller svalare.
De bästa kamerorna för fotografer
Nu när vi har gått igenom lite grundläggande terminologi inom fotografering, förstår du säkert att det är viktigt att ha bra fotoutrustning. En bra kamera ger dig många möjligheter att justera inställningar och förbättra dina bilder. En bra kamera är extra viktig för nybörjare eftersom kameror av hög kvalitet kan justera sina inställningar automatiskt i olika miljöer. Det förenklar processen att få rätt inställningar.
Här är några DSLR-kameror som motiverar sitt pris:
Canon EOS Rebel T7
Om du är nybörjare och vill köpa din första DSLR, kan Canon EOS Rebel T7 vara ett perfekt val. T7 har många funktioner till ett rimligt pris. Canons kameragränssnitt har alltid varit ett försäljningsargument eftersom det är lätt att använda. T7 är inget undantag. Den har en separat på/av-knapp och en klassisk fyrvägskontroll för att navigera i inställningarna.
T7 tar fantastiska bilder med sina förinställningar för Auto och Standard. Bildkvaliteten är bland de bästa i sin klass. Möjligheten att ta bra bilder utan att pilla så mycket gör den nybörjarvänlig.
Du bör dock undvika T7 om du behöver en DSLR med bra videokvalitet. Rebel T7 stöder inte inspelning av 4K-video och har en relativt långsam bildserietagning. Med tanke på kamerans pris bör du inte heller förvänta dig pekskärm eller fantastisk byggkvalitet.
Panasonic LUMIX FZ80 4K Digitalkamera
Panasonics LUMIX FZ80 är ett utmärkt köp för nybörjarfotografer som vill ha en pålitlig och bärbar kamera för sport- och naturfotografering. Intressant nog presterar FZ80 väldigt bra i de områden där T7 har svårigheter: långsam bildserietagning och inget 4K-videoalternativ.
FZ80 har en av de bästa bildserietagningarna i sitt segment, vilket gör att du snabbt kan ta enastående och pålitliga bilder. Kamerans autofokus är också bra med tanke på priset. Funktionerna Post Focus och Focus Shaking gör dina bilder ännu bättre. Zoomomfånget på den här kameran är också ett starkt försäljningsargument.
FZ80 är inte bra på fotografering i dåligt ljus. Du kan se brus och grynighet i bilderna, vilket inte är vad du förväntar dig av en kamera av professionell kvalitet.
Kameran är inte särskilt smidig på grund av sin storlek. Sökaren på FZ80 känns billig, trots att det är en elektronisk sökare på grund av sin lilla storlek och låga upplösning.
Nikon Coolpix B500
Nikon Coolpix B500 är ett budgetalternativ från Nikon i kategorin bryggkameror. Kameran har en 16-megapixelssensor med en 40x optisk zoom. Du kan utöka det ytterligare upp till 80x med den digitala zoomen.
Den här enkla DSLR-kameran från Nikon passar bäst för tillfälliga fotografer som vill ha bättre bilder än med sin smartphone utan att behöva mixtra med inställningarna. Coolpix B500 har inte manuell kontroll. Du kan bara växla mellan de befintliga fotograferingslägena.
Nikon har en bra funktion, SnapBridge, som gör det enkelt att överföra bilder från kameran till en smartphone. SnapBridge-tekniken upprätthåller en konstant anslutning mellan din smartphone och B500 via Bluetooth.
Bildkvaliteten är bra om du tar bilder i genomsnittliga till bra ljusförhållanden. Det samma gäller inte för dess prestanda i dåligt ljus. Den optiska zoomen på 40x är ett värdefullt tillägg, särskilt när du fotograferar ett motiv på långt avstånd.
OLYMPUS Tough TG-6
Du vet redan vad du kan förvänta dig av en kamera med ”Tough” i namnet. Olympus Tough TG-6 gör ingen besviken med sin robusta design. Du kan utsätta den här kameran för allt möjligt utan att den visar ett tecken på skada.
TG-6 är en av de bästa vattentäta kamerorna och fortsätter sin föregångare TG-5:s arv. Kameran har en 12MP, 1/2,3-tums sensor, vilket kan låta som en nedgradering från 16MP-sensorn på TG-4, men bilderna blir bättre än med alla sina föregångare. Undervattensfotografering är ett starkt försäljningsargument för TG-6. Det brukar vara sämre ljus under vattnet. Därför har den här kameran imponerande funktioner i dåligt ljus.
TG-6 är också bra på att spela in högupplösta videor med bra bildhastigheter. Den stöder 1080p vid 120 bilder/sekund och går upp till 480 bilder/sekund vid 360p upplösning. Du kan även spela in 4K-video på den här kameran, men bildhastigheten är max 30 bilder/sekund.
Sony Cyber-Shot DSC-H300
Sony Cyber-Shot DSC har en 20 MP CCD-sensor och en 35x optisk zoom. En charge-coupled device (CCD) är en elektronisk komponent som kan fånga mer ljus utan att sensorns storlek ökar. Den här mycket prisvärda SLR-kameran från Sony är ett absolut fynd med tanke på dess pris och bildkvalitet.
H300 är en prisvärd kamera, men Sony gör sitt bästa för att ge dig så många funktioner som möjligt. Du får både manuella och automatiska lägen, vilket är ovanligt i den här prisklassen. Det finns även andra bra lägen som panorama och scen, som är bra att använda under rätt förhållanden.
Batterikapaciteten är ett litet problem. Du kanske behöver ta med dig laddaren vart du än går. Den långsamma bildserietagningen kan också vara ett problem, men det kan du inte förvänta dig något annat i den här prisklassen.
Slutsats
Fotografering är en konstform. Att lära sig grunderna är det första steget som alla fotografer bör ta innan de utvecklar sina kunskaper inom området. Den här artikeln listar några grundläggande termer som du som blivande fotograf kanske är rädd för att fråga dina kollegor. Artikeln presenterar också några av de bästa kamerorna som du som nybörjare bör överväga.
Nu kan du kolla in de bästa fotohanteringslösningarna från adminvista.com.