För såväl små och medelstora företag som stora koncerner är flexibel, men ändå effektiv, teambyggnad på distans avgörande för att skapa en bra balans mellan arbetsliv och privatliv.
Varför är teambyggnad på distans så viktig?
Vanligtvis spenderar vi åtta timmar om dagen på kontoret under arbetsveckan. Det är där starka teamrelationer växer fram. Vi stöter på varandra vid våra skrivbord för att prata, ta pauser och ibland även ha formella diskussioner, eftersom vi lär känna varandras personligheter väl.
Dessa mänskliga interaktioner skapar starka band som underlättar samarbete och leder till bättre resultat inom organisationen.
Men om teamet arbetar på distans kan avståndet mellan medlemmarna snabbt leda till en känsla av isolering. Distansarbetare kan känna sig frånkopplade från sina kollegor och sakna stöd.
I slutändan kan detta leda till ökad personalomsättning och sämre välbefinnande bland de anställda.
Psykologiskt sett kan distansarbete och att bo ensam ge en känsla av självständighet och flexibilitet. Men det kan också leda till utbrändhet, ensamhet, längre arbetsdagar och andra problem som kan orsaka hälsoproblem, depression och stress.
Därför kan mänsklig kontakt, kommunikation och interaktion med kollegor minska dessa effekter och bidra till ett mer balanserat och hälsosamt liv.
I grunden syftar teambyggnad på distans till att skapa band mellan distansarbetande medarbetare, på samma sätt som i ett fysiskt team. Detta kan i sin tur öka den totala effektiviteten, produktiviteten, engagemanget och moralen.
För att främja en bra balans mellan arbete och privatliv ska vi nu undersöka några av de mest effektiva sätten att engagera medarbetare på distans.
Virtuella chattrum
Kommunikation är en viktig del i att skapa samhörighet mellan medarbetare och sker naturligt på kontoret. För distansteam kan det dock lätt uppstå en känsla av ensamhet.
För att motverka detta är det bra att skapa virtuella chattrum där medarbetare kan gå in när som helst och prata med varandra, särskilt under raster eller lunch.
Chefer bör uppmuntra personalen att delta i dessa online-chattrum och göra det till en daglig vana.
Plattformar som Slack, Asana, Flock, Zoho Cliq, Microsoft Teams, Discord och Skype gör det enkelt att skapa virtuella chattrum.
Främja en virtuell hälsosam livsstil
Företagens behov av att stödja medarbetarnas välbefinnande är större än någonsin i och med distansarbetets framväxt. Inför ett hälsoprogram som en teambyggande aktivitet som också fokuserar på välmåendet hos de distansanställda.
Sådana program hjälper de anställda att hantera isolering och trötthet efter långa arbetsdagar, samtidigt som det skapar en effektiv teambyggnadsstrategi.
Online-träning i grupp, dagliga stegutmaningar, kostråd, matlagningskurser med hälsosam mat, gruppterapi, livscoaching och stöd för mental hälsa är alla bra startpunkter.
Andningsappen Spiro kan vara en bra hjälp för att komma igång med ett sådant program.
Virtuella företagsevent
Organisationer kan planera företagsevenemang virtuellt, på samma sätt som man gör på kontoret. Det är bäst att hantera virtuella företagsevent på samma sätt som man skulle göra med ett fysiskt evenemang. Det ska finnas en agenda, en värd, talare, underhållning och möjlighet till delaktighet.
Detta ger hela teamet värde, skapar engagemang och entusiasm. Det finns olika videokonferensapplikationer som kan användas, till exempel Zoom, Webex, Google Meet, Microsoft Teams och Zoho Meeting.
Virtuellt spelande
Att arbeta ensam kan vara stressigt, vilket kan göra uppgifter tråkiga och demotiverande. Men spel kan göra det roligare. Det gör att de anställda blir mindre stressade, mer kreativa och mer engagerade.
Här är några roliga spel som du kan prova med ditt team:
- Alice Escapes Wonderland: Genom att samarbeta med pussel, labyrinter och andra uppgifter får ditt distansteam arbeta tillsammans.
- En virtuell skattjakt kan vara en utmärkt övning för ditt distansteam.
- Använd ett online-escape room för att utmana teamet att lösa ett mysterium.
- Virtuell bingo är ett enkelt och roligt spel som engagerar hela teamet och kräver fokus och uppmärksamhet.
- Mordmysterier är älskade rollspel där man ska lösa ett brott.
- War of the Wizards är ett smart och fängslande teambyggande spel online för distansarbetare.
- Gingerbread Wars är ett fantastiskt alternativ om du ska anordna en virtuell teambyggande aktivitet under helgerna.
Uppmuntra erkännande
En plattform för belöningar och erkännanden kan vara ett bra sätt att se till att uppskattning blir en del av vardagen, även när man inte ses fysiskt.
När alla är geografiskt spridda och arbetar från olika platser kan erkännande av medarbetare vara ett värdefullt verktyg för teambyggnad och kommunikation.
Att uppmuntra teamet och fira prestationer är en av de största fördelarna med erkännande. Perkbox erbjuder en plattform som belöningssystem.
Diskutera personlighetstester
Att göra personlighetstester och diskutera resultaten är ett bra sätt att ta reda på styrkor, svagheter och arbetsstil hos distansarbetare.
Varje teammedlem bidrar med olika personlighetsdrag, färdigheter, arbetsstilar och sätt att tänka. Genom att använda personlighetstester under teambyggande aktiviteter kan man skapa ett team som presterar bättre.
Alla dessa individuella skillnader mellan teammedlemmarna är en anledning att fira, eftersom de hjälper till att bevara originaliteten och skapa resultat.
Några exempel på personlighetstester som kan vara till hjälp är Character Strengths Survey, The Enneagram, Myers-Briggs, DiSC 5-Minute Personality Test och många fler.
Avlägsen fredagskänsla
På fredagar är alla på kontoret upptagna med att planera inför helgen, men distansteam brukar inte vara delaktiga i sådana aktiviteter. Aktiviteter på en virtuell rolig fredag ger kollegor möjlighet att interagera och koppla av på distans.
Att inte ha några möten på fredagar kan minska belastningen på personalen.
Man kan beställa lunch från lokala restauranger, leverera det till de anställdas hem, och sedan kan teamet ansluta och äta tillsammans.
Att äta lunch tillsammans och ha ett trevligt samtal är alltså fullt möjligt. Teamet kan också spela pub-quiz efter lunchen. Alla kan delta virtuellt utan att behöva gå ut.
Ett virtuellt pass med stretching eller aerobics kan ge energi på fredagar. Fredagsstämningen kan minska stressen efter en hektisk vecka och förbättra atmosfären.
Jobbar du på distans och tycker ibland att det är isolerande, och saknar möjligheter att prata om något annat än jobbet? Distansteam kan starta sessioner som inte handlar om arbetet, utan om andra intressen.
Att ta en paus från jobbet kan pigga upp distansarbetarnas dagar. En sådan workshop kan också ge personalen möjlighet att dela med sig av positiva nyheter.
Oavsett vad det kan vara, kan positiva nyheter vara ett bra sätt att starta samtal och föra samman teamet när de gratulerar varandra till sina framgångar.
När alla är på kontoret, kan vi gå fram till en kollegas skrivbord för att prata om vi behöver en paus. Men om vi arbetar på distans måste vi använda olika verktyg, som Slack, Zoho Cliq, Discord, Flock, Fleep och Asana för att uppnå detta.
Sådana icke-arbetsrelaterade samtal kan minska stress hos de anställda och hjälpa till med teambyggnad på distans, eftersom människor kan bli trötta på rutiner, särskilt om de arbetar på distans.
Skapa vänliga utmaningar
Ibland kan utmaningar bryta mönstret i det vanliga arbetet. Vänliga virtuella utmaningar kan vara ett bra sätt för distansarbetare att hålla kontakten och fräscha upp tankarna.
En träningsutmaning kan vara en bra start. Sådana aktiviteter skapar inte bara en rolig tävling, utan förbättrar också välbefinnandet. Använd appar som MapMRun, Stridekick, MoveSpring och MyVirtualMission.
Virtuella spelutmaningar kan också vara givande och ClashofClans kan vara ett bra ställe att börja på.
Andra onlineutmaningar som kan pigga upp distansteam är:
Blindfolded Drawing Challenge, Try Not Laugh Challenge, Alphabet Challenge, Ice Bucket Challenge, Guess the Lyric Challenge och så vidare.
Både anställda och arbetsgivare kan dra nytta av utmaningar som handlar om inlärning. Till exempel kan man belöna de som tar certifikat med en återbetalning eller annat erkännande.
Arrangera fjärrworkshops och -kurser
Om man anordnar roliga virtuella seminarier, stand-up-komedi och berättarworkshops på distans, kan distansteamen bli mer engagerade.
Det kan vara bra att erbjuda engagerande och icke-yrkesinriktade online-workshops som kan pigga upp distansteamen.
Du kan anlita en virtuell stand-up-komiker från Kabloom events för att underhålla distansarbetarna.
Företag kan också anordna tävlingar om hemmagjord mat, där de anställda kan vara med och visa upp sina färdigheter.
Sådana aktiviteter bidrar till att utveckla ett starkt distansteam som främjar samarbete och höjer medarbetarnas moral.
Om du vill skapa en workshop kan du använda plattformen SessionLab och deras färdiga mallar.
Företag kan boka komedishower på distans via LaughterLounge. Om du är ute efter musikaliska komedievenemang är latterevents ett bra alternativ.
Arrangera gemensamma meditationssessioner
Eftersom distansarbetare ofta väljer sina egna scheman, kan det vara svårt att ta pauser, vilket kan ha en negativ effekt i längden.
För att motverka detta kan man främja gemensamma meditationssessioner för att ge de anställda ny energi.
Om du vill att personalen ska ta regelbundna pauser under dagen, kan du uppmuntra dem att vara med på meditationssessioner som alla kan delta i samtidigt.
Meditationskurser på Udemy finns tillgängliga för de som ibland vill meditera enskilt.
Tillsammans med medveten andning eller meditation kan man även diskutera kostråd, hälsosamma levnadsvanor och annat som rör välbefinnandet.
Företag kan hålla meditationssessioner via plattformar som Mindfullleader, Headspace och Mindful.
Virtuella debatter
En virtuell debatt kan ge distansteamen möjlighet att utveckla sina interpersonella och kommunikativa färdigheter.
Virtuella debatter är engagerande sessioner som introducerar nya idéer, ämnen och diskussioner som kan underhålla de anställda och få dem att känna sig mer delaktiga i sina team.
Även mindre debatter kan hjälpa team som arbetar på distans att förbättra sin kommunikation.
Virtuella debatter kan genomföras inom team eller mellan grupper av anställda för att få bästa resultat.
Virtuella debatter kan handla om vad som helst, som den bästa pizzan, mocktail, cocktail, spel eller bok, eller mer allvarliga ämnen som teknik, hav och skogar.
Diskussioner mellan nyanställda eller praktikanter om teknik, projekt och annat kan också bidra till att förbättra deras kompetens.
Slack-tillägg
När vi arbetar på distans, är det bra att ta tid att prata om annat än jobbet, och det är en utmärkt möjlighet att lära sig mer om varandras intressen.
Dessa roliga Slack-kanaler kan vara ett bra och enkelt sätt att bygga teamkänsla, eftersom distanskollegor kan behöva möjlighet att prata avslappnat vid skrivbord, i korridorer eller i fikarum.
Dessa kanaler kan vara ett bra sätt att få kontakt med kollegor som jobbar på distans, lära sig mer om gemensamma intressen och dela bilder på familjemedlemmar, husdjur och hemmagjorda måltider.
Här är några intressanta appar som enkelt kan integreras i Slack:
- GIPHY: En bra källa till de senaste animerade klistermärkena och GIF:arna.
- Simple Poll: Användare kan skapa och delta i enkla omröstningar.
- Foursquare: Hitta de bästa ställena att äta, dricka eller umgås på med Foursquare.
- Tic-Tac-Toe: Ett bra alternativ om man vill ta en paus och spela ett enkelt spel.
- Rock-Paper-Scissors: Gör det enkelt att spela sten-sax-påse i Slack.
- Digg: Håll dig uppdaterad om lokala händelser med hjälp av utvalt innehåll från din favoritkälla.
- Donut: Ett Slack-tillägg som automatiskt matchar kollegor så att de kan boka in ett 30-minuters videosamtal.
Slappna av i kroppen med yoga
Yoga kan förena team på distans och skapa harmoni mellan kropp och sinne. Ingenting kan få stressade, ensamma yrkesverksamma att känna sig mer sammankopplade än ett yogapass.
Att anordna sessioner för anställda som inte jobbar tillsammans eller som sällan träffas kan göra det mer givande.
Andra aktiviteter som dans och aerobics kan också kombineras för att skapa en bra upplevelse och få personalen att känna sig fullt av energi.
Det finns många virtuella yogaplattformar eller appar, som Gaiam, Dailyyoga (som miljoner gillar), GloYoga och 5MinuteYoga.
Sosparty erbjuder virtuella yogapass varje vecka för företag.
Fördelar med teambyggnad på distans
Här är några fördelar med teambyggnad på distans:
När en anställd omges av ett starkt team, skapas ett stödsystem. Om de känner att någon lyssnar, kommer de att känna sig tryggare och mer benägna att dela med sig av sina idéer.
Eftersom distansarbete ibland kan vara isolerande, kan en känsla av gemenskap bidra till att höja humöret och göra människor gladare när det känns tufft.
Anställda kan samarbeta mer effektivt när de verkligen förstår sina kollegor och deras kompetens.
En stark företagskultur kan till stor del utvecklas genom teambyggnad. Du kan förbättra den interna och externa kommunikationen genom att skapa en tydlig företagskultur, särskilt om ni jobbar på distans.
Sammanfattning
Även om vi försöker, kan vi inte fungera som robotar. Efter ett tag kommer det att påverka oss, eftersom vi är människor. Det är slutsatsen i många studier. Därför letar många företag, från små startups till stora koncerner, efter sätt att engagera sina distansanställda.
Listan över aktiviteter för att utveckla ett team på distans är oändlig. Det viktiga är att leta efter nya, kreativa sätt att knyta samman personalen på distans, hålla kontakten och skapa en positiv arbetsmiljö.
Du kan också läsa mer om appar som kan göra arbetet hemifrån enklare.