10 skäl till varför design i gråskala kommer att förbättra din UX/UI-design

By rik

Det finns otaliga metoder och råd för att skapa enastående grafiska design och UX/UI-designer. Att designa i gråskala kan vara särskilt värdefullt när du utformar dina UX/UI-element eller webbsidor. Om du har strävat efter att öka din designproduktivitet eller lära dig nya sätt att förbättra dina skapelser, bör du undersöka dessa 10 skäl till varför gråskaledesign av dina UX/UI-projekt kommer att öka din framgång.

MUO-VIDEO FÖR DAGEN

BLÄDDRA FÖR ATT FORTSÄTTA MED INNEHÅLLET

1. Förbättrad tillgänglighet

Kärnan i UX/UI-design—Användarupplevelse/Användargränssnitt—är att ge användarna en optimal upplevelse genom de bästa möjliga gränssnitten. Det betyder att designa tillgängligt för alla, och inkludera alla som interagerar med din design.

Genom att arbeta med gråskala kan du inledningsvis fokusera på tillgänglighetsaspekter som kontrast, storlek och mellanrum. Kontrast blir tydlig när du använder gråtoner. Kontrast förbises ofta när man designar i färg, speciellt om man inte har synnedsättningar som gör bristen på kontrast svår att uppfatta.

Starta med högkontrasterande gråskaledesign, och lägg sedan till färg enligt WCAG:s riktlinjer för tillgänglighet. Du kan även använda verktyg för att simulera färgblindhet och se hur din design uppfattas av andra. Detta säkerställer att dina UX/UI-designer är tillgängliga för fler.

2. Fokus på layout och struktur

Som designer ligger ditt främsta fokus på funktion snarare än form. Design ska se bra ut, men även fungera optimalt innan den blir visuellt tilltalande. Med gråskaledesign kan du fokusera på layout och struktur utan att distraheras av färg.

Särskilt inom UX/UI är layout och struktur av största vikt. Du bestämmer hur användare interagerar med din app eller webbsida. Layouten måste vara logisk och strukturen på sidan eller appen bör vara tydlig. Färg kan sedan läggas till när grunden är lagd.

3. Neutral utgångspunkt för samarbete

Om du arbetar i ett designteam ger gråskaledesign alla en neutral start. Alltför ofta fastnar team av kreatörer på små detaljer som färg, medan det finns viktigare delar av UX/UI-design att ta hänsyn till.

Genom att börja i gråskala fokuserar samarbetet på det som verkligen betyder något. Ni kan designa element, layouter, typografi och gränssnittsupplevelse utan att fundera på färger och dekorationer.

När teamet är överens om UX/UI-layouten kan ni fundera på färger för att förstärka den strukturella designen. Vid det laget borde teamet samarbeta bra, och färgvalen blir mindre påfrestande.

4. Snabbare iterationer

En komplett designbas och vetskap om hur den fungerar innebär en snabbare iterativ process. Utan färgfokus går iterationer fortare att göra, dela och utvärdera, särskilt när du jobbar direkt med kunder.

Kunder fokuserar ofta på färg före designens funktion. Genom att ta bort färg från iterativa alternativ kan kunden, designteamet och du själv snabbare fokusera på vad som behöver ändras.

Med allt i gråskala går det fortare att flytta element eller ändra storlek på delar. Du behöver inte kontinuerligt färglägga om element för att passa eller överväga placeringar utifrån matchande eller icke-matchande färger. Det snabbar verkligen upp designprocessen.

5. Enklare att färglägga

Det är mycket enklare att lägga till färg om du har designat i gråskala. Om allt är fördesignat och överenskommet är färg nästan det sista steget i processen.

Gråskaledesign begränsar dig inte till enbart svart. Du kan designa i gråtoner för att få in kontraster i dina mönster under designprocessen.

Med tydliga visuella kontraster är det enklare och snabbare att tilldela färger till element, särskilt med WCAG:s riktlinjer för färgkontrast. Med en begränsad färgpalett bör du tilldela varje färg ett kontrastvärde. Sedan anger du bara varje kontrastvärdesfärg i din gråskaledesign.

6. Undviker visuellt stök

Med gråskaledesign kan du fokusera på de väsentliga designelementen. För mycket färg kan skapa röran i din design, både under processen och i slutprodukten.

Att ta bort färgens distraktion under design kan resultera i rena och välorganiserade mönster, vilket säkerställer att du inte överdesignar med färg eller andra element. Din UX/UI-design blir tydlig och elegant istället.

7. Färg är inte det viktigaste

Färg bidrar till att stärka varumärkesstil eller riktlinjer och blir ofta ett kännetecken för projekt, varumärke eller företag – men färg är inte det viktigaste för en UX/UI-design. Du förstår det om du någonsin har ställt in din iPhone i gråskaleläge.

Om en design fortfarande fungerar problemfritt i gråskala, är din design framgångsrik. Det spelar ingen roll vilka färger du använder, eftersom de inte är avgörande för funktionen.

Genom att lägga till textur och form till dina UX/UI-designer ökar funktionaliteten jämfört med att bara använda färg. Precis som med fotografisk komposition finns det kompositionsregler för design också, och de är väldigt lika.

Få din UX/UI-design att fungera bra, vara tillgänglig för alla och se bra ut. Lägg sedan till färg för att återspegla ditt varumärke.

8. Få mer konstruktiv feedback

Detta berördes kortfattat i en tidigare punkt, men utan färgens distraktion får din UX/UI-design mer konstruktiv feedback. Det gäller oavsett om du får kritik från ditt designteam eller om du delar projektet med en kund som inte kan något om design.

Människor ser färg och associerar den med vissa saker, som positiva eller negativa kopplingar, könsrelaterade förväntningar eller andra associationer. Genom att presentera gråskaledesign kan konstruktiv kritik fokusera på designen, utan att överskuggas av färgers associationer.

9. Spara tid och pengar

Inom affärsvärlden är tid pengar. Genom att spara tid på gråskaledesign sparar du pengar i längden.

Att lägga till färg i början av designen tar tid. Du lägger med all sannolikhet tid på att ändra eller redigera färger under designprocessen, istället för att fokusera på designen i sig. Detta tar ännu mer tid från designprocessen.

Genom att lägga till färg i slutet av designen vet du redan vilka element och layouter du använder; det är mycket enklare – och snabbare – att lägga till färg till befintliga designelement än att överväga färger för element som ännu inte finns.

10. UX/UI-färger kan ändras

UX/UI-designer och applikationer ger många användare möjlighet att styra färger. Även om din gränssnittsdesign är i fokus och färg är det sista steget i implementeringen, kom ihåg att många användare ändrar färgerna på webbsidor och applikationer.

Ljusläge och mörkt läge kommer att påverka dina färgval – även om du ändå bör designa för båda alternativen i processen; kolla in tips för att designa ett gränssnitt för mörkt läge.

Det finns många egenheter som låter människor ändra designfärger efter eget tycke, oavsett dina färgval i processen. Dessa verktyg – som iPhone-användare som ändrar färgen på textbubblor eller ändrar textfärgen på iOS-enheter – innebär att dina ansträngningar att designa för färger kan vara bortkastade. Därför är det bättre att din design fungerar i gråskala eller vilken färg som helst, istället för bara i en färg.

Gråskaledesign förstärker dina UX/UI-designer

Det kan kännas konstigt att börja designa i gråskala om du alltid har jobbat med färg, men det är en bra vana. Gråskaledesign sätter fokus på viktiga designelement som former, texturer och tillgänglighet. Det ger mer innebörd till din design istället för att fokusera på en aspekt som färg, som ändå lätt kan ändras av användarna.