10 Linux-fönsterhanterare för att använda allt skärmutrymme du har

Med den ökade processorkraften kan datorer nu multitaska. Detta innebär att datorer bekvämt kan hantera mer än en uppgift åt gången, som att köra flera applikationer.

I själva verket är det stor chans att du sällan kör en enda applikation åt gången. Detta innebär i sin tur att flera programfönster ska visas på din dators bildskärm.

Eftersom en dators skärmstorlek inte är oändlig, uppstår problemet med hur alla öppna fönster ska passas på din skärm. Som standard staplas programfönster ovanpå varandra i den ordning som du öppnar dem. Att växla mellan applikationer i en sådan uppsättning är dock inte lätt att göra, och om du måste göra det ofta kan det lätt bli väldigt obekvämt.

Tänk om det fanns ett sätt att enkelt och effektivt passa alla öppna fönster på din skärm för att få ut det mesta av det tillgängliga visningsutrymmet och möjliggöra enkel navigering och övervakning av öppna applikationer?

Lyckligtvis för Linux-användare gör Linux-fönsterhanteraren just det. Linux-fönsterhanteraren är systemprogramvara som låter dig kontrollera och hantera utseendet och placeringen av programfönster på din dators skärm eller en extern bildskärm.

Förutom att ge möjligheten att ändra storlek på fönster, låter den dig bestämma storlek, titelfält och ram för fönster.

Genom att ge dig absolut kontroll över hur fönster visas och hur de visas, kan du anpassa din skärm för att effektivt utnyttja ditt visningsutrymme och göra din multitasking-upplevelse stressfri.

Syftet med Linux Window Manager

Medan du kan ändra storlek på dina fönster och ändra deras position i Linux utan att behöva en fönsterhanterare, levereras Linux-fönsterhanteraren med funktioner som kan effektivisera multitasking, öka din produktivitet och förbättra din användarupplevelse i Linux.

I första hand är Linux-fönsterhanteraren ansvarig för att hantera beteendet, utseendet och placeringen av programfönster på en skärm.

Den gör detta genom att rita kanter, titelrader och knappar på fönster och förse användare med kortkommandon för att ändra storlek, flytta, minimera, maximera och stänga fönster.

Det gör det också möjligt att automatisera vissa av dessa operationer, och vissa kommer med ytterligare funktioner som animering, OH-film, flikfönster och enkla menyer för att starta olika program eller anpassa själva fönsterhanteraren.

Om du vill anpassa utseendet, beteendet och placeringen av programfönster helt och hållet och bättre utnyttja din skärm, är Linux-fönsterhanteraren ditt bästa verktyg.

Skillnaden mellan skrivbordsmiljö och fönsterhanterare

Utan en skrivbordsmiljö skulle det enda sättet att interagera med operativsystemet Linux vara genom kommandon som matas in i terminalen. Enkelt uttryckt är skrivbordsmiljön (DE) programvara som körs ovanpå operativsystem, och den innehåller komponenter som utgör det grafiska användargränssnittet för ett operativsystem.

Dessa komponenter inkluderar allt du ser visas på en skärm, såsom fönster, ikoner, pekare, verktygsfält, bakgrundsbilder och skrivbordswidgetar, bland annat.

Skrivbordsmiljön bestämmer också inloggnings- och utloggningsgränssnittet, filhanteraren, standardtextredigeraren och bildvisaren som kommer att användas av ett operativsystem. Några av de populära skrivbordsmiljöerna som är tillgängliga inkluderar GNOME, som används i Ubuntu, Debian och Fedora, Xfce som används i Manjaro Linux, KDE som används av OpenSUSE och Pantheon som används i Arch Linux.

En fönsterhanterare, å andra sidan, är programvara som låter dig kontrollera och hantera utseendet och placeringen av programfönster på din dators skärm eller en extern skärm. Vanligtvis är fönsterhanteraren en komponent i en skrivbordsmiljö, men du kan installera den på egen hand utan att installera en skrivbordsmiljö.

Funktioner att leta efter när du väljer en fönsterhanterare

Några av funktionerna att hålla utkik efter ett tag när du väljer en Linux Window Manager inkluderar:

  • Resursanvändning – med begränsade datorresurser är det viktigt att välja en fönsterhanterare som inte kommer att belasta din datorresurs. Olika fönsterhanterare använder olika mängder datorresurser för att köra. Helst vill du ha en fönsterhanterare som är lätt för att minimera fördröjningar.
  • Typ av fönsterhanterare – fönsterhanterare kan antingen vara stapling, sida vid sida eller dynamiska fönsterhanterare. Stapling av fönsterhanterare staplar fönster ovanpå varandra som papper på ett skrivbord, medan kakelfönsterhanterare arrangerar fönstren på ett sådant sätt att det inte finns någon överlappning mellan fönstren. Dynamiska fönsterhanterare gör det möjligt att växla mellan staplings- eller plattsättningslägen
  • Användargränssnitt – vissa fönsterhanterare erbjuder en minimalistisk känsla och eliminerar dekorationer som kant- och titelfält, medan andra fönsterhanterare erbjuder dessa dekorationer. Beroende på dina preferenser, välj en fönsterhanterare som ser ut och känns som du vill.
  • Dokumentation och communitysupport – att använda en fönsterhanterare kan ibland kännas svårt. Det hjälper alltså om fönsterhanteraren har utmärkt dokumentation och en aktiv community som du kan hänvisa till ifall du har fastnat eller har problem med fönsterhanteraren.

Att välja en fönsterhanterare är väldigt subjektivt. Välj därför en fönsterhanterare som får din skärm att se ut och kännas som du vill.

XMonad

XMonad är en anpassningsbar, funktionsrik kakelfönsterhanterare skriven i Haskell. Med Xmonad är öppna fönster arrangerade för att automatiskt lägga till skärmen utan att överlappa eller lämna några luckor. Den har en minimalistisk touch och ritar som standard inga fönsterdekorationer som en statusrad eller ikondockor.

XMonad kommer med tre plattsättningsalgoritmer, nämligen hög, bred och helskärm, ur lådan, även om användare kan lägga till fler plattsättningsalgoritmer som tillägg. I både högt och brett läge är alla öppna fönster kaklade för att passa skärmen utan att lämna några luckor. I helskärmsläge är dock bara det fokuserade fönstret synligt och fyller hela skärmen.

Xmonad stöder flera fysiska bildskärmar som möjliggör samtidig visning av flera arbetsytor. Dessutom kan alla dess funktioner nås från tangentbordet, och en mus är inte nödvändig. Förutom den utmärkta dokumentationen, som tillåter även nya användare att använda den utan några svårigheter, stöder Xmonad flytande, flikar och dekorerade fönster

bspwm

Bspwm är en fönsterhanterare som bygger på binär utrymmespartitionering. Detta innebär att fönster representeras som löv av ett binärt träd. Bspwm kommer med både automatiskt infogningsläge och manuellt infogningsläge.

Vid automatisk infogning avgör inte användare hur fönster infogas på skärmen. Istället bestämmer bspwm-insättningsläget detta. I manuellt läge kan användare ange den region där nästa fönster ska visas.

Den har också olika insättningslägen, som alla kan användas för att justera hur fönster visas och hur man använder skärmegendomen.

Fantastisk fönsterhanterare

Awesomewm är en fönsterhanterare riktad till avancerade användare, utvecklare och även vanliga användare som vill ha full kontroll över sin visningsmiljö. Awesomewm har utformats som en ramverksfönsterhanterare, vilket gör att den kan utökas med hjälp av Lua-programmeringsspråket och mycket konfigurerbar förutom att den är snabb, liten och stabil.

Några av dess utmärkande funktioner inkluderar användningen av det moderna asynkrona XCB-biblioteket, vilket gör Awesomewm till en fönsterhanterare som är mindre utsatt för latens jämfört med andra Windows-hanterare.

Awesomewm kan också användas utan behov av en mus och skiljer inte mellan lager och säkerställer därmed att det inte finns några flytande eller kaklade lager.

Den kommer också med utmärkt dokumentation och mycket community-stöd för att hjälpa dig att komma igång och visa olika sätt att använda Awesomewm för att styra din skärmmiljö.

Dynamisk fönsterhanterare

Dynamic Window Manger(dwm) är en snabb, liten och enkel dynamisk fönsterhanterare som hanterar öppna fönster i kaklade, monokel eller flytande layouter. Det tillåter också taggning av fönster så att användare kan visa fönster med vissa taggar.

Allt detta kan styras från den lilla status som visas på varje skärm när du använder dwm. Statusfältet visar tillgängliga taggar, antalet synliga fönster, titeln på det fokuserade fönstret och layouten som används.

När du använder den sida vid sida-layouten kommer din skärm att ha en master och en stapling. Fönstret i fokus kommer att vara i huvudområdet, och resten av fönstren kommer att vara i staplingsområdet, till skillnad från i monokellayouten, där alla fönster kommer att maximeras för att passa skärmen.

I en flytande layout kan användare fritt flytta och ändra storlek på alla öppna fönster. Dwm, som inspirerade Windows-hanterare som Awesomewm, kan anpassas genom att redigera dess kod skriven i C.

IceWM

IceWM, skrivet i C++, är en lättanvänd, temabar fönsterhanterare som är byggd med målet att vara snabb och enkel och inte stå i vägen för användarna. Det gör det möjligt att hantera de visade fönstren med hjälp av ett tangentbord eller mus.

IceWM tillåter användare att skapa ikoner för de fönster som för närvarande visas för att stödja snabbväxling mellan fönster med kortkommandot Alt + Tab. Dessa ikoner visas på aktivitetsfältet, i systemfältet eller på skrivbordet och kan även döljas.

IceWM erbjuder stöd för flera fönsterskärmar och ger möjlighet att använda sin tapethanterare, som också stöder transparens. IceWm är öppen källkod, och användare kan stödja dess utveckling på sin GitHub-sida genom att splittra och förbättra kodbasen.

Herbstluftwm

Herbstluftwm är en fri och öppen källkod för manuell fönsterhanterare för plattsättning vars hela konfigurationsfil är ett skript som körs vid start. Detta har fördelen av att tillåta ändring och uppdatering av herbstluftwm-konfigurationer, såsom dess virtuella skrivbord, fönsterregler och tangentbindningar, utan att behöva starta om herbstluftwm. Dessa ändringar uppdateras live.

Dess plattsättningsalgoritm fungerar genom att dela upp ramar i underramar som kan delas ytterligare eller fyllas med fönster. Dessa fönster kan flyttas, ändras i storlek eller fokuseras med tangentbordet utan att behöva använda mus. Det tillåter också att visa två eller flera virtuella skrivbord samtidigt om användare har stora skärmar.

i3

i3 är en gratis fönsterhanterare med öppen källkod för GNU/Linux och BSD operativsystem. i3 är gjord med avancerade användare och utvecklare i åtanke och innehåller därför funktioner som syftar till att göra livet för avancerade användare bättre genom att använda en funktionsrik, snabb och lättviktig fönsterhanterare.

i3 använder en träddatastruktur som möjliggör mer flexibla layouter, inte begränsat till att organisera fönster i kolumner. Den använder också XCB-biblioteket, som erbjuder ett rent API som gör det möjligt för i3 att vara snabb och latensfri.

i3 stöder också flera skärmar genom att tilldela varje arbetsyta till sitt eget virtuella skrivbord. Den följer också principen om minimalism och undviker att bli uppsvälld med snygga dekorationer.

Spectrwm

Spectrwm är en lättviktig dynamisk fönsterhanterare för kakel, skriven huvudsakligen med C-programmering och är gjord med hackare i åtanke. Det bästa är dock att användare kan konfigurera det utan att behöva lära sig ett programmeringsspråk.

Spectrwm kommer med en anpassningsbar statusfält, snabbstartsmeny, användardefinierade regioner och anpassningsbara färger och ramar. Dessutom tillåter det justering av brädgapet för att möjliggöra en äkta en-pixel kantlinje.

Genom att använda Spectrwm kan användare snabbt växla mellan olika layouter, konfigurera plattsättningen av sina fönster och starta om fönsterhanteraren utan att förlora tillståndet på skärmen. Användare kan också ändra storlek på huvudområdet, flytta fönster till valfri arbetsyta och navigera var som helst på alla skärmar med hjälp av tangentbordet eller en mus.

Tmux

För vanliga användare kanske Tmux inte är den idealiska fönsterhanteraren att använda, eftersom den är designad för att vara användbar för avancerade användare som kanske kör flera terminalsessioner åt gången. Tmux kan köras på OpenBSD, FreeBSD, NetBSD, Linux, macOS och Solaris operativsystem.

Tmux är en terminalmultiplexerare och tillåter därför skapande, åtkomst och kontroll av flera terminalsessioner från en enda skärm. Tmux stöder tangentbindningar som tillåter användare att skapa fler fönsterrutor som är anpassade för att på bästa sätt använda all tillgänglig skärm.

Tmux kan till och med kopplas loss från en skärm och fortsätta köras i bakgrunden innan den senare sätts fast igen. Om du vill köra flera terminalfönster och hantera dem från ett enda gränssnitt, är detta ditt go-to-verktyg.

Vingla

Sway är en Linux Window Manager som kommer packad med så många olika funktioner för att göra din användarupplevelse bättre.

Sway delar automatiskt fönster när du öppnar dem och låter användare byta från vertikal eller horisontell sida vid sida till flikfönster eller staplade fönster, allt från tangentbordet. Det tillåter också att spotta fönster i behållare som kan ha flera fönster.

Sway stöder även visning på flera bildskärmar; en nyckelfunktion är ett clamshell-läge som gör det möjligt att stänga en bärbar dator och använda externa bildskärmar som valfri skärm. Till skillnad från andra fönsterhanterare använder Sway Wayland som sin visningsserver.

Wayland anses vara säkrare, enklare att använda och effektivare. Sway kommer med massor av olika komponenter som gör den till en funktionsrik fönsterhanterare och ett idealiskt val om du letar efter en snabb och robust fönsterhanterare.

Författarens anteckning

Linux Window Managers är ett användbart verktyg för alla som multitaskar på ett Linux-operativsystem. Medan du kan partitionera din skärm manuellt, kan en fönsterhanterare göra det mycket bättre, snabbare och enklare. Med alternativ som sträcker sig från minimalistiska fönsterhanterare till temabara fönsterhanterare med vackra fönsterdekorationer och teman, finns det något för alla Linux-användare.

Du kan också utforska några av de bästa Linux VPN:erna för säker och säker surfning.