10 filhanterare för Linux för att hantera dina filer

En filhanterare i Linux låter dig bläddra i ditt filsystem, gå igenom kataloger, söka efter filer och komma åt innehållet på din hårddisk.

Det är en GUI-applikation (i de flesta fall) och har det primära syftet att göra det lättare att sålla igenom dina filer och mappar. Det finns många olika filhanterare för Linux, och de flesta skrivbordsmiljöer har en flaggskeppsfilhanterare skapad av samma utvecklingsteam.

Bara för att du använder en viss skrivbordsmiljö betyder det inte att du är bunden till en filhanterare. Linux handlar om frihet och val, så det är lätt att installera en annan filhanterare om du inte gillar din nuvarande. Du kan till och med installera många filhanterare och använda den du föredrar för ett givet scenario.

I den här guiden kommer vi att utforska de bästa filhanterarna som finns tillgängliga för Linux. De skiljer sig alla från varandra på olika sätt, så att du kanske hittar en som passar dig bättre än en annan. Kolla in vår lista nedan för att hitta den perfekta för ditt Linux-system.

Delfin

Dolphin är standardfilhanteraren för KDE Plasma och ett av de mest populära valen för både erfarna Linux-användare och nykomlingar.

Några av Dolphins bästa egenskaper inkluderar:

  • Användarvänligt gränssnitt: Lätt att använda för Linux-användare på alla nivåer
  • Anpassning: Lätt att ändra layout, ikonstorlek, verktygsfält, etc.
  • Enkelhet: Tar inte upp för många resurser; ingen fancy eller onödig estetik
  • Avancerade funktioner: Har delade skärmrutor, flikar och plugins tillgängliga

Den har ett intuitivt användargränssnitt, så det tar ingen tid alls att vänja sig vid det. Under huven har den en mängd snygga funktioner som avancerade användare tycker är bekväma.

Thunar

Thunar är standardfilhanteraren för Xfce. Xfce-skrivbordsmiljön är redan känd som ett superlätt GUI, och dess flaggskeppsfilhanterare följer efter i att vara ett lätt och snabbt val för användare.

Här är några anledningar till att du kanske vill använda Thunar:

  • Lätt och snabb: Perfekt för äldre system eller farthundar
  • Enkelhet: Mycket enkelt gränssnitt
  • Anpassning: Aspekter som ikonstorlek och visningsläge kan enkelt ändras
  • Verktygsintegration: Många andra Xfce-verktyg integreras med Thunar, till exempel verktyget för bulknamnändring

Nemo

Nemo är filhanteraren för skrivbordsmiljön Cinnamon från samma utvecklare som Linux Mint. Den integrerar extremt bra med Cinnamon och är byggd med enkelhet i åtanke, ungefär som resten av Linux Mint-distributionen.

De bästa funktionerna i Nemo är:

  • Avancerade funktioner: Nemo stöder flikar, delad visning, batchfiloperationer och mer
  • Verktygsintegration: Nemo integreras väl med andra Cinnamon-applikationer, vilket utökar dess funktionalitet
  • Effektivt och snabbt: Använder minimala resurser

Nautilus

Nautilus är standardfilhanteraren för GNOME-skrivbordsmiljön men kallas vanligtvis bara för ”Filer” på användarvänliga menyer. Det är ofta den första filhanteraren som nya användare möter, och vissa väljer att hålla fast vid den i flera år eller uppgraderar till mer avancerade filhanterare senare.

Här är vad som gör Nautilus till ett bra val:

  • Stabil och pålitlig: Nautilus har funnits i många år och uppdateras fortfarande ofta
  • GNOME-integration: En del av en enormt populär skrivbordsmiljö
  • Snyggt gränssnitt: Nautilus ser modern ut och har ett minimalt gränssnitt

Nautilus är det ”säkra” valet om du har problem med att bestämma vilken filhanterare du ska använda.

Konqueror

Konqueror, liksom Dolphin, kommer från utvecklarna av KDE Plasma. Den fungerar både som filhanterare och webbläsare. Detta kan vara bekvämt eftersom du inte alltid behöver en webbläsare och filhanterare som är öppna samtidigt – du kan bläddra i filer och surfa på webben från denna enda applikation.

Här är några funktioner i Konqueror:

  • Mångsidighet: Både en filhanterare och webbläsare
  • KDE-integrering: Konqueror integreras med andra vanliga KDE-verktyg
  • Avancerade funktioner: Kan använda anpassade plugins och anpassas oändligt

Midnattschef

Midnight Commander är en terminalbaserad filhanterare. Det är ett utmärkt val för terminaljunkien som gillar att undvika att använda GUI när det är möjligt eller för användare som bara har tillgång till en terminal men som vill göra filbläddring bekvämare än att ständigt använda cd- och ls-kommandona.

Några av Midnight Commanders bästa funktioner inkluderar:

  • Terminalbaserat: Midnight Commander använder ncurses för att ge dig ett bläddringsbart gränssnitt i terminalen
  • Bekvämlighet: Efter inlärningskurvan är Midnight Commander snabbare att använda än en traditionell filhanterarapp
  • Lättvikt: Liten installation, litet fotavtryck och förbrukar inte många systemresurser

Caja

Caja är standardfilhanteraren för MATE-skrivbordsmiljön. Det är en traditionell filhanterare som ger en intuitiv upplevelse. Detta är vettigt, eftersom detta var MATE-utvecklarnas ursprungliga avsikt när de klaffade GNOME för år sedan för att försöka behålla en mer traditionell skrivbordsmetafor och användarupplevelse.

Några funktioner i Caja-filhanteraren:

  • Enkelhet: Traditionellt utseende och känsla som liknar gamla versioner av GNOME
  • Enkelt: Håller sig ur vägen genom att bara presentera de mest använda funktionerna
  • Grundfunktioner: Utanför tillägg har Caja inte många avancerade funktioner, vilket är idealiskt för nya användare eller lätt filsurfning

nnn

nnn (eller n³) är en terminalbaserad filhanterare för Linux. Det är en extremt liten installation som nästan inte binder några systemresurser och ger ett mycket enkelt arbetsflöde när du väl lärt dig alla olika kortkommandon.

Här är vad som gör nnn till en bra filhanterare:

  • Lättvikt: Använder endast 3,5 MB systemminne och är en mycket liten installation
  • Funktionsrik: Kan göra allt en GUI-baserad filhanterare kan göra
  • Utökningsbar funktionalitet: nnn har ett stort lager av plugins att välja mellan

nnn är definitivt bara för avancerade användare, eftersom nykomlingar förmodligen kommer att tycka att det är förvirrande och svårt att använda. För dem som lär sig att använda nnn kan det vara mycket givande.

Ranger

Ranger är en konsolbaserad filhanterare på Linux, inte för nybörjare. Vim-användare kommer att känna sig som hemma när de använder det, eftersom många av kortkommandona är baserade på dem från Vim. Den är skriven i Python och har några trevliga funktioner, som att kunna öppna PDF-dokument.

Här är några anledningar till att du kanske vill använda Ranger:

  • Vim-genvägar: Lätt att använda för Vim-användare eftersom genvägarna är desamma
  • Terminalbaserad: Lätt och terminalbaserad filhanterare med ncurses-gränssnitt
  • Bekvämlighet: Har inbyggda funktioner som att öppna PDF-filer, torrents och andra filtyper

Deepin File Manager

Deepin-filhanteraren kommer som standard med Deepin Linux-distributionen. Den har ett rent och modernt gränssnitt för att göra filbläddring lätt och påminner om andra samtida filhanterare som behandlas ovan. Det är relativt nytt och utmanande att installera på vissa system, eftersom det fortfarande saknar tillräckligt stöd för att göra det till officiella programvaruförråd.

De bästa funktionerna i Deepin File Manager är:

  • Gränssnitt: Har ett snyggt och modernt gränssnitt med alla verktyg du behöver
  • Inbyggda verktyg: Den levereras med verktyg som en bildvisare och musikspelare
  • Enkelhet: Det är lätt att använda och har ett minimalt gränssnitt med andra funktioner undangömt bakom menyer

Författarens anteckning

Det är svårt att gå fel när du väljer en filhanterare från den här listan, eftersom de alla kommer att förse dig med de viktigaste funktionerna du behöver när du går igenom ditt systems filer. Av personlig erfarenhet är Dolphin den bästa all-around filhanteraren, och Thunar är en nära andra som kan vara att föredra för vissa användare på grund av dess extra funktioner.

När det gäller terminalbaserade filhanterare är nnn en av de enklaste att använda och tar praktiskt taget inga systemresurser, så jag rekommenderar det också starkt. Trots det kan många användare upptäcka att en av de andra filhanterarna helt enkelt ser bättre ut eller har en bekväm funktion de inte kan leva utan, så du bör aldrig utesluta någon av dessa helt.

Det fina med Linux är att du kan installera alla dessa filhanterare och använda var och en för att bestämma vilken som är bäst. När du är klar med experimentet tar du helt enkelt bort de du inte gillade. Filhanterare går hand i hand med din skrivbordsmiljö, så du kanske upptäcker att det fungerar bättre att hålla fast vid din miljös standardfilhanterare.

Om du strävar efter att bli Linux-systemadministratör, överväg dessa Linux-certifieringar och lärresurser.