10 Chrome-tillägg som hjälper dig att skriva

Spread the love

Om du använder ett onlineverktyg för att skapa dokument eller behöver skriva e-postmeddelanden ofta kan många Chrome-tillägg hjälpa dig med dina skrivningar.

Som författare använder jag flera Chrome-tillägg som gör det mycket mer lättillgängligt att skriva mina inlägg. Oavsett om jag åtgärdar grammatiska fel, tar skärmdumpar eller undersöker ämnen, så tar Chrome-tillägg den svåra delen av mitt hårda arbete.

Oavsett om du är författare, universitetsstudent eller företagsledare som behöver skriva ofta till kunder, känner jag till ett gäng Chrome-tillägg som kan göra skrivandet förvånansvärt lättare för dig.

Nedan hittar du några av mina favorittillägg för Chrome som gör det lättare för mig att skriva och några till som jag varmt rekommenderar för deras kraftfulla funktioner.

Grammatiskt

Jag ska börja med min favorittillägg som har fixat tusentals av mina grammatikfel under de senaste 5 åren. Grammarly hjälper till att fixa grammatikfel i dina skrivningar genom att markera dem och åtgärda dem med ett enda klick. Den fria versionen av Grammarly gör ett fantastiskt jobb med att fixa uppskrivningens punktioner, stavningar och övergripande koncisthet.

För de flesta människor är gratisversionen av Grammarly mer än tillräckligt för att fixa vanliga stavfel och skiljetecken. Men om du vill förbättra ditt skrivande och göra det effektfullt kommer Grammarly Premium inte att göra dig besviken.

Premiumversionen kontrollerar ditt skrivande för tydlighet, flyt, ton, bättre ordval, formalitetsnivå och plagiat. Allt görs automatiskt när du skriver i realtid, och du kan åtgärda misstag genom att välja rätt förslag från Grammarly.

De grundläggande funktionerna i Grammarly fungerar utan att registrera dig för ett konto. Jag rekommenderar dock att du skapar ett gratis konto för att spåra statistik och få tillgång till fler funktioner som att se synonymer och definitioner av ord med ett dubbelklick.

Läs bara

Även om du kan använda en Chrome-flagga för att aktivera läsarläge i Chrome, Läs bara är ett utmärkt Chrome-tillägg om du vill ha mer kontroll. Tillägget tar bort allt distraherande innehåll på en sida och laddar huvudinnehållet och bilderna i ett enkelt gränssnitt.

Det avskalade innehållet inkluderar knappar, annonser, bakgrundsbilder, kommentarer och sido- och bottenpanelinnehåll. Detta lämnar ett rent inlägg att läsa utan några distraktioner, vilket gör det mycket lättare att undersöka innehåll eftersom du inte kommer att bli överväldigad av de extra sakerna.

  Hur man tar ett foto på en Chromebook

Intressant nog kan du ändra gränssnittets utseende manuellt genom att justera teckenstorlek, bakgrundsfärg, innehållsbredd etc. Du kan också enkelt växla mellan mörka och ljusa teman efter behov.

Läsa högt

Om du är trött och inte vill läsa kan ett text-till-tal Chrome-tillägg läsa innehållet åt dig. Läsa högt är ett tillägg som kopierar en sidas innehåll i dess gränssnitt och läser upp det. Det finns knappar för uppspelning/paus, stopp, framåt och bakåt för att styra uppspelningen, och du kan också manuellt markera innehåll för att läsa högt.

Tillägget stöder över 40 språk och röster från Google Voice, Google Wavenet, Microsoft och mer. Även om endast röster från Google Voice är gratis, kräver resten premiumkontot eller Wavenet-tillstånd; du kan läs mer här.

Du kan ändra röst, hastighet, tonhöjd och volym från tilläggets alternativ. Genom att välja en av premiumrösterna kan du registrera dig för premiumkontot.

Om du driver en blogg eller företagswebbplats kanske du är intresserad av att konvertera artiklar till ljud.

Marinara

Baserat på Pomodoro-teknik, Marinara hjälper till att hantera din tid att arbeta i intervaller. Det är i princip en timerapp som startar ett 25 minuters arbetspass och sedan en 5 minuters paus. När arbets- eller rastsessionstimern slutar får du ett meddelande och hör en ton.

Från inställningarna kan du ändra längden på både arbets- och rastsessionerna och ändra toner. Även ett långt pauspass gör att du kan ta en längre paus än vanligt efter flera pass. Sammantaget, om du är intresserad av att använda Pomodoro-tekniken medan du skriver, är Marinara den perfekta förlängningen för att hålla dig på rätt spår.

Googles liknande sidor

Googles liknande sidor hjälper dig att se andra webbplatser som liknar den du för närvarande tittar på. Det här är ett bra tillägg för att ta reda på fler webbplatser precis som den du tittar på, vilket kan vara ett bra sätt att hitta nya webbplatser för inspiration.

När du är på en webbplats av intresse, klicka på tilläggsknappen, så visas en lista med liknande webbplatslänkar. Du kan klicka direkt på dessa länkar för att öppna dem på en ny flik.

  Hur man ändrar Chrome som standardwebbläsare

Mörk läsare

Om du ofta behöver arbeta i en mörk miljö behöver du en förlängning av mörkt läge för att undvika att anstränga ögonen. Mörk läsare är ett mycket anpassningsbart mörkt lägestillägg som automatiskt inverterar ljusa färger på webbplatser för att skapa ett mörkt tema.

Tillägget behåller den ursprungliga formateringen av webbplatserna och ändrar bara ljusa färger. Även om det är aktiverat som standard på alla webbplatser, kan du också vitlista webbplatser eller bara tillåta tillägg på utvalda webbplatser. Det finns också ett alternativ att slå på/av mörkt läge på kommando.

Intressant nog finns det också ett alternativ att aktivera ett ljusläge som kan förvandla mörka webbplatser till ljusa färger.

Ljusskott

Att ta skärmdumpar är avgörande för att en författare ska kunna illustrera koncept snabbt eller korrekt dela eller spara idéer. Det finns många skärmdumpstillägg i Chrome webbutik, men jag gillar Ljusskott lika rakt på sak.

Tillägget kräver inga tidigare inställningar eller registreringar för att fungera. Klicka bara på tilläggsknappen så tar den en skärmdump av den för närvarande öppnade fliken och öppnar den på en ny flik. Du kan sedan manuellt beskära skärmdumpen för att få den exakta bilden av området.

Det finns knappar för att göra mindre ändringar som att lägga till pilar eller text, etc., och du kan direkt dela skärmdumpen över sociala medier eller ladda ner den till din PC.

Headlinr

Ett bra Chrome-tillägg för bloggare måste skapa catchy rubriker för att locka användare och öka synligheten. Headlinr tillägget hjälper dig att skapa catchy rubriker genom att bara ange nyckelordet till tillägget.

Tillägget innehåller över tusen catchy rubrikfraser där det automatiskt justerar ditt angivna sökord för att skapa en ny rubrik. Vissa av rubrikerna kanske inte är vettiga eftersom de använder en fast databas med rubriker, men de flesta är vettiga, eller åtminstone ger dig en idé om att skapa en bra rubrik med några manuella redigeringar.

Tyvärr erbjuder gratisversionen bara 30 rubrikidéer. Du måste uppgradera till Pro version för att komma åt alla rubriker.

Utforska fler verktyg för att skapa idéer om bloggämnen.

Citera detta för mig

En måste-ha-tillägg för studenter måste citera källor i flera format som APA, Chicago, etc. Citera detta för mig gör citeringsprocessen enkelt genom att automatiskt skapa citat i önskad stil med bara ett klick.

  Hur man laddar ner Android-appar på Chromebook

Du måste besöka webbsidan du vill citera och klicka på tilläggsknappen. Tillägget kommer att visa APA, Chicago, Harward och MLA som valbara stilar. Du kan klicka på någon av dessa stilar för att skapa ett citat i det formatet.

Vänsterklicka på det genererade citatet kommer att markera det helt; du kan sedan kopiera och klistra in det i ditt dokument. Tillägget har också en premiumversion som låter dig spara dina citat online, men gratisversionen räcker för att skapa citat.

OneTab

Att skriva kräver massor av forskning, vilket innebär att du kommer att öppna dussintals flikar samtidigt. Att öppna för många flikar kan störa webbläsaren kraftigt och även sakta ner den. OneTab kan åtgärda det här problemet genom att kassera alla öppna flikar och skapa en lista över alla öppnade webbplatser.

Detta frigör alla flikars minne och gör det lättare att gå igenom listan och öppna just den flik du direkt behöver. Du kan stänga och öppna flikarna från OneTab-fönstret, och det finns också möjlighet att massöppna eller massta bort flikarna.

Listan över webbplatser kan exporteras och öppnas på en annan enhet eller för att hålla den säker att använda senare.

Avslutar

Oavsett hur bra din grammatik är, kommer jag fortfarande att rekommendera dig att skaffa Grammarly eftersom det gör ett fantastiskt jobb med att fixa stavfel som är omöjliga att undvika. Grammarly fixar vanligtvis 10+ misstag i varje inlägg jag skriver, och jag gör nästan alla omedvetet. Dessutom, om du fokuserar på arbetet, då är Marinara värt ett försök. Pomodoro-tekniken är förvånansvärt effektiv, speciellt om du arbetar hemifrån.

Därefter utforskar du hur du optimerar innehåll och kopierar genom AI-drivna verktyg.