10 bästa sociala nätverksprogramvara för sociala nätverk

Spread the love

Mer än hälften av världen – över 4,70 miljarder människor världen över använder sociala medieplattformar.

Medan människor använder sociala medier av flera skäl, använder mer än hälften det för att hålla kontakten med nära vänner och familj. Således toppar sociala nätverk listan över anledningar till varför människor använder sociala medieplattformar.

Sociala nätverk tillåter människor att hålla kontakten med familj, vänner och affärskollegor via sociala medieplattformar som Facebook, Instagram och Twitter – för att nämna några.

Dessa plattformar låter dig underhålla och utveckla personliga och professionella relationer och dela idéer och information i större skala.

Även om det här är några stora globala namn, har du någonsin funderat på att äga eller vara värd för ditt eget sociala medienätverk – begränsat till dina nära människor?

Den här artikeln kommer att visa hur du kan bygga din egen värd för sociala medier. Men först, låt oss se hur de skiljer sig från traditionella sociala medier och deras fördelar.

Vilka är sociala plattformar som är självvärdar och deras fördelar?

Självvärdade sociala nätverksplattformar låter dig vara värd för och skapa ditt eget sociala nätverk på en privat server för personlig och professionell användning – vilket ger fullständig flexibilitet över dess design, funktioner och personer du lägger till i ditt nätverk.

Att bygga och vara värd för ditt eget sociala medienätverk på en privat server kräver djupgående kunskaper om Linux, PHP och MySQL, och naturligtvis – kodningsfärdigheter. Detta är dock en lång, dyr och tidskrävande process som inte är värt det.

Det är här mjukvara för sociala nätverk som är värd för egen värd kommer in i bilden.

Programvara för sociala nätverk är mycket flexibel och kommer med förinbyggda verktyg för att anpassa din plattform efter dina specifika behov.

Men varför skulle du behöva vara värd för en social nätverksplattform i första hand?

Att själv vara värd för en social nätverksplattform låter dig skapa en sammanhållen gemenskap och engagera dig med specifika människor – vänner, familj eller professionella kollegor – för privata ändamål.

Här är fler fördelar med mjukvara för sociala nätverk som är värd:

 • Skyddar privat och känslig data från externa användare.
 • Det låter dig skapa ett litet, fokuserat nätverk, vilket underlättar kommunikation och samarbete och ökar företagets produktivitet.
 • Låter dig ta fullständigt ägande av din data och information utan risk för dataläckor eller upphovsrättsproblem.
 • Möjliggör sömlös hantering när du hanterar en mindre grupp människor.
 • Möjliggör anpassning och personalisering eftersom du i princip äger plattformen.

Så om du tycker att dessa fördelar är spännande, låt oss titta på några av de bästa mjukvaran för sociala nätverksgemenskaper med öppen källkod som du kan använda för ditt privata bruk.

Mastodont

Mastodon är en social nätverksplattform med öppen källkod och självvärd som låter dig vara värd för din egen privata server utan annonser eller push-profiler.

Precis som andra sociala nätverk kan du följa vem som helst som använder Mastodon-servern från ditt konto och se deras inlägg kronologiskt. Men det kommer med flexibiliteten att effektivt hantera din publik. Eftersom det är utplacerat på din privata infrastruktur kan du följa, och vem som helst kan följa dig från Mastodon-servern – vilket ger fullständig kontroll över gemenskapen du vill bygga på plattformen.

  Hur du uppdaterar din iPad till den senaste versionen av iPadOS

Dessutom erbjuder Mastodon oöverträffad kreativitet – så att du enkelt kan lägga upp bilder, videor, anpassade emojis, animerade avatarer, omröstningar, innehållsvarningar och mer.

Funktioner:

 • Finns på 35 olika språk
 • Kommer inte med någon algoritm – vilket ger dig fullständig kontroll över din tidslinje.
 • Döljer saker bakom spoilervarningar.
 • Tillhandahåller tillgänglighetsbeskrivningar.
 • Låter dig ta bort inlägg eller omformulera för snabba korrigeringar.

Mastodon är gratis och finns på webben, iOS och Android-plattformar.

Diaspora

Diaspora är en online-distribuerad social nätverksplattform som arbetar enligt decentraliseringsprincipen. Den lagrar din data på oberoende servrar eller ”pods” istället för att vara värd för alla användarens data på en enda global server som andra sociala medieplattformar som Instagram och Facebook.

Det låter dig välja en pod som bäst möter dina behov. Till exempel kan du välja en liten pod för intern företagskommunikation, en cross-country pod för global kommunikation eller en pod-baserad nära dig.

Medan du får fullständig integritet med Diaspora, låter den dig bestämma vem som kan se vad du delar med hjälp av Aspects-funktionen. Med den här funktionen kan du enkelt organisera dina kontakter baserat på deras roll i ditt liv – vänner, familj eller kollegor, och anpassa deras synlighet till dina inlägg därefter.

Funktioner:

 • Dela vidare, gilla och kommentera inlägg.
 • Följ ditt intresse med hjälp av hashtags.
 • Erbjuder integrationer av sociala medier med plattformar som Tumblr, Twitter och WordPress.

Således är Diaspora en integritetsfokuserad gratis social nätverksplattform som du kan använda på webben för att skapa en intim onlinegemenskap.

HumHub

HumHub är ett öppen källkod, säkert och mycket flexibelt socialt nätverk med ett användarvänligt gränssnitt som Facebook. Men till skillnad från Facebook låter HumHub dig bygga anpassade sociala nätverk, Spaces, en social företagsapplikation eller ett socialt intranät.

Således är HumHub lämplig för små grupper och team till stora företag, där man kan utnyttja sömlöst affärssamarbete och kommunikation eller organisera en privat sportklubb.

Precis som andra sociala nätverk kan du skriva och lägga upp inlägg, gilla och kommentera inlägg och till och med dela filer och media. Men eftersom HumHub är en självvärd plattform, ger HumHub fullständig kontroll över ditt sociala nätverk och gör aktivitetsströmning, övervakning och anpassning av din användarprofil till en lek.

Funktioner:

 • Flexibilitet att integrera verktyg från tredje part
 • Snabb tillgång till relevant och viktig information
 • Tillhandahåller en enorm katalog för att hitta användare, grupper och andra utrymmen

HumHub är tillgänglig på webben, Android och iOS-plattformar, så du kan även använda den på dina mobila enheter och kommunicera med ditt sociala nätverk när du är på språng.

The Public Community är en betalplattform som låter dig vara värd för ditt sociala nätverk och skapa ett utrymme för din publik.

Det här verktyget låter dig interagera med likasinnade community-medlemmar, ställa frågor, ha chattar och diskussioner i realtid och dela omröstningar, GIF:er och media genom ett livligt utrymme.

  19 bästa e-postsignaturgeneratorer för ditt företag

Till skillnad från andra sociala nätverksplattformar med öppen källkod som själv är värd, låter den här plattformen dig tjäna pengar på din gemenskap genom Google Ads och sälja premiumtjänster och produkter. Du kan också skapa anpassade banners med HTML, vilket ger fullständigt ägande över din data och community.

Därför är det ett utmärkt verktyg för innehållsskapare och varumärken online att bygga blomstrande onlinegemenskaper och ha gemensamma diskussioner.

Funktioner:

 • Låter dig vara värd för en gemenskap på en server som du väljer, såsom GCP, AWS, Hetzner och DigitalOcean.
 • Hjälper dig att skapa din community med 1:1 Zoom-samtal med rätt inställningar och anknytningar som fungerar bäst för dig.
 • Använder Flarum, den bästa forummjukvaran, för att skapa en engagerande och lätthanterlig community.
 • Ger automatiska dagliga säkerhetskopieringar.
 • Den tillhandahåller en app som du kan installera direkt från din webbläsare.

Public Community-plattformen är tillgänglig på webben, kostar $300 för en engångsinstallation och kommer utan månatliga serviceavgifter.

Elgg

Elgg är en motor för sociala nätverk som tillhandahåller ett PHP-ramverk – vilket gör att du kan bygga privata sociala miljöer för skolor och högskolor och till och med en intern privat samarbetsplattform för företag för effektivt samarbete.

Den använder Apache, PHP, MySQL och Linux-miljöer och har ett arkiv med över 1000+ open-source plugins och teman för att skapa en anpassad social miljö.

Funktioner:

 • Förbättrade inbyggda säkerhetssystem, inklusive strikta XSS-filter, anti-CSRF-validering och HMAC-signaturer.
 • Väldokumenterat kärn-API för utvecklare att börja och lära sig med lätthet
 • Kompositör för sömlös Elgg-installation och plugin-underhåll
 • Policyer för innehållsåtkomst
 • Robusta webbhotelltjänster från företag som A2 Hosting, Arvixe och ArckCloud.

Du kan använda det kostnadsfria sociala nätverket Elgg på Linux, MySQL, Apache och PHP.

Oxwall

Oxwall är en social marknadsplatsplattform med öppen källkod som låter dig skapa en skräddarsydd nätverksgemenskap enligt dina specifika krav. Det är en mobilvänlig plattform som låter dig skapa grupper och forum och dela bloggar.

Dessutom tillhandahåller det också ett nyhetsflöde som Facebook för att omedelbart se vad som händer och se ditt flödes aktivitet. Nedan är Oxwalls utmärkta funktioner.

Funktioner:

 • Ett snabbt och bekvämt sätt att dela bilder och foton med taggar, kommentarer och priser med din community.
 • Sekretesskontroll styr vilket innehåll användare kan se och vad de inte kan.
 • Tillhandahåller en färdig och redan närvarande kontaktsida för ditt sociala nätverk eller webbplats.
 • Erbjuder Cloudflare-integration.
 • Dra-och-släpp-gränssnitt för att skapa rikt innehåll som ett bildspel.
 • En privat kommunikationsfunktion på plats i form av en traditionell brevlåda eller chatt.

Oxwalls grundplan börjar på $999 (engångsavgift) och varierar till $10 000 beroende på dina specifika behov och krav.

Friendica

Friedica är en utmärkt distribuerad social nätverksapplikation utan central auktoritet som andra enorma sociala medieplattformar som Twitter och Facebook.

Istället kan du vara värd för din data, skapa en community på din egen Friendica-server och ansluta till andra användare. Samtidigt kan du också helt integrera användare från andra plattformar som StatusNet och Twitter.

Således erbjuder Friendica maximal interoperabilitet med plattformar som Hubzilla, Pleroma, Funkwhale, OStatus, ActivityPub och Mastodon. Dessutom erbjuder den även e-postsupport och låter dig lägga till e-postkontakter via IMAP4rev1/ESMTP.

  10 bästa Assassin's Creed-spel att spela

Du kan antingen gå med i den redan installerade Friendica-servern eller installera din server på GitHub.

Funktioner:

 • Organisera evenemang och möten för grupper
 • Mycket utbyggbar via teman och plugins från tredje part

Friendica är kompatibel med MySQL, PHP och Apache.

Minds

Minds är en öppen källkod och mycket säker social nätverksplattform. Det hävdar att det ger dig ”internetfrihet” – garanterar maximal integritet och låter dig kontrollera dina sociala medier.

Denna internetfrihet innebär självsuveränitet, yttrandefrihet, samhällsstyrning och kryptoekonomin. Du kan lära dig mer om detta i deras whitepaper.

Funktioner:

 • Låter dig lägga upp bilder, bloggar, videor och statusar.
 • Gör det lättare att upptäcka relevant innehåll genom trendiga hashtags och flöden
 • Skicka meddelanden eller videochatta direkt med vänner eller grupper
 • Låter dig ta emot direktbetalningar i Bitcoin, USD och Ether från fans och följare

Minds, tillgängligt på webben, iOS och Android, har över 6 miljoner medlemmar och betalar dig för att skapa innehåll, hänvisa vänner och leda mer trafik till plattformen.

PeerTube

PeerTube är ett utmärkt, decentraliserat och gratis alternativ med öppen källkod till YouTube, som låter dig installera verktyget på en privat webbserver och dela onlinevideor genom att vara värd för din videovärdwebbplats.

Med peer-to-peer-sändningar minskar PeerTube serverbandbredden om din video blir viral.

Funktioner:

 • Hjälper till att skapa ett litet nätverk av flera sammankopplade videovärdleverantörer.
 • Låter dig skapa en sammankopplad och autonom plattform för videor.
 • Transparent och revisionsbar
 • Annonsfri och består inte av externa annonser.
 • Ger support för ActivityPub

Så om du behöver skapa ett gratis socialt nätverk som liknar YouTube, är PeerTube ditt bästa val.

Eter

Aether är en öppen källkodsplattform som låter dig skapa självstyrande och peer-to-peer offentliga gemenskaper.

Till skillnad från andra sociala nätverksplattformar som nämns i den här artikeln är Aether peer-to-peer och har inga servrar. Det är dock integritetsfokuserat – vilket gör det svårt att fastställa ett specifikt inläggs källa eller IP-adress. Dessutom låter den dig välja antingen helt privat eller helt offentlig.

Medan användare föredrar att använda pseudonymer, kan du också använda ditt företag eller riktiga namn enligt dina specifika behov.

Funktioner:

 • Mycket transparent – ​​gör moderatorernas handlingar synliga för användarna.
 • Inaktivera mods som du inte gillar eller föredrar att godkänna för ditt flöde.

Aether är gratis och tillgänglig på Linux, Mac och Windows.

Slutsats

Stora sociala medieplattformar som YouTube, Instagram och Facebook är värd för alla användare och deras data på en enda server, visar externa annonser och låter dig få kontakt med en global publik.

Å andra sidan låter egenvärdiga sociala nätverksplattformar dig skapa och bygga ditt eget lilla och interna sociala nätverk för personliga eller professionella behov och möjliggöra effektiv kommunikation och samarbete.

Så om du letar efter en egen värd plattform hoppas vi att den här listan hjälper dig att fatta ett bättre informerat beslut och välja en plattform som bäst passar dina krav och budget.