10 bästa brandväggar för Linux för effektivt systemskydd [2023]

Linux är det säkraste operativsystemet. Detta beror på att den erbjuder en konfigurerbar inbyggd brandvägg. Det är dock inte nybörjarvänligt, vilket tvingar nya användare att leta efter andra, mer användarvänliga Linux-brandväggar.

I den här artikeln listar vi de bästa Linux-brandväggarna som kan hjälpa dig att hålla dig skyddad. Vi kommer att undersöka dessa brandväggar för Linux genom olika kriterier, inklusive gränssnitt, funktioner, alternativ, community, prestanda och enkel installation.

Låt oss börja.

Vad är en brandvägg?

En brandvägg är en digital vägg (hårdvaru- eller mjukvarubaserad) som skyddar din dator och anslutna enheter från utomstående hot. Den gör det genom att övervaka all inkommande och utgående trafik.

Brandväggar är mycket anpassningsbara, så att du kan definiera säkerhetsregler. Dessa regler kan ställas in för att tillåta, förbjuda eller införa särskilda villkor för appar, aktörer och tjänster.

Linux-kärnan levereras med undersystemet Netfilter som skyddar systemet från ett oskyddat nätverk. Det är dock inte tillgängligt och kräver en hel del teknisk kunskap att använda. Du har också iptables som identifierar paket så att regler kan tillämpas på dem.

Den mest populära Linux-brandväggen använder dock undersystemet för att göra paketfiltrering, en process för att filtrera bort paket, beroende på reglerna.

Kort sagt, det handlar om att skydda ditt betrodda interna nätverk från ett opålitligt externt nätverk som Internet.

Som Linux-användare hittar du två typer av Linux-brandväggar:

  • Kommandorads- eller GUI-verktyg: Kommandorads- eller GUI-verktyget drar fördel av redan tillgängliga brandväggsfunktioner i Linux, såsom IPtables, Netfilter, FirewallD, UFW, etc. För att konfigurera dessa behöver du teknisk kunskap.
  • Fristående Linux-brandvägg: Den fristående brandväggslösningen för Linux är mer användarvänlig och erbjuder bättre användbarhet. Dessutom ger de bättre funktioner, inklusive möjligheten att dirigera trafik eller skapa rapporter.

Varför behöver du skydda Linux-system från obehörig åtkomst?

Obehörig åtkomst till alla system, inklusive Linux, är inte idealiskt. När allt kommer omkring kan den illvilliga aktören hämma och äventyra systemets och den anslutna enhetens integritet och säkerhet.

Till exempel kan skådespelaren ändra uppstartssektorerna och förhindra att systemet startar ordentligt. De kan också installera och aktivera skadlig programvara som kan sakta ner ett system, stjäla känslig information, krascha systemet och till och med använda systemet för att sprida skadlig programvara till anslutna enheter.

För att skydda Linux-system behöver du många säkerhetssystem, inklusive brandväggar och antiviruslösningar. Dessutom måste användare också följa bästa praxis, inklusive att använda starka lösenord, möjliggöra tvåfaktorsautentisering (2FA) och använda SSH vid åtkomst till fjärrdatorer.

Och om du är värd för en webbapplikation på en Linux-driven server måste du skydda servern till varje pris. Du kan använda brandväggar för webbapplikationer med öppen källkod (WAF) för att förbättra säkerheten eller kommersiella sådana för en mer fokuserad säkerhetslösning.

Linux-brandväggsfunktioner som du bör hålla utkik efter

Innan du väljer brandvägg för Linux måste du leta efter några nyckelfunktioner. Med dessa funktioner kan du säkerställa att brandväggen kan skydda ditt system och det anslutna nätverket. Dessa inkluderar:

  • Användarvänlighet: Brandväggen måste erbjuda ett enkelt sätt för användare att konfigurera och hantera. Om du är ny på Linux måste du använda fristående Linux-brandväggslösningar som är enklare att använda än inbyggda Linux-brandväggslösningar.
  • Konfigurerbar: Du måste kunna konfigurera brandväggen vid behov. Till exempel bör det erbjuda möjligheten att ställa in anpassade nätverkszoner, tidsbundna säkerhetspolicyer, etc.
  • Paketfiltrering och SPI: Brandvägg för Linux bör erbjuda möjligheten att filtrera paket baserat på tillämpade regler. Dessutom kan det erbjuda Stateful Package Inspection (SPI) som tillhandahåller nätverksanslutningsinformation under paketfiltrering.
  • Värdmiljö: Företag eller företag som väljer en fristående Linux-brandvägg måste kontrollera värdmiljöns kompatibilitet. Det hjälper dig att avgöra om du behöver implementeringsstöd och eventuella tillhörande investeringar.
  • Dokumentation och community: När vi arbetar med Linux är de flesta av dess brandväggserbjudanden öppen källkod. Detta gör det viktigt att kontrollera utvecklarens community för att förstå dess releaser, uppdateringar och andra supportkanaler. Du bör också kontrollera brandväggens dokumentation, eftersom den ger dig en tydlig uppfattning om huruvida den uppfyller dina krav. Bra dokumentation hjälper dig också under installation, anpassning och felsökning.

Du kanske också vill se om brandväggen för Linux erbjuder icke-brandväggsfunktioner som Virtual Private Network (VPN), innehållsfiltrering, intrångsdetektering och förebyggande.

Dina Linux-system kommer redan förutrustade med brandväggar. Men att använda dem kan vara utmanande eftersom det kräver teknisk kunskap. Dessutom har dessa inbyggda brandväggar också begränsade möjligheter. Det är där dessa fristående brandväggar för Linux kommer in.

IPFire

IPFire är en lättanvänd, funktionsrik Linux-baserad stateful brandväggsdistro. Det är också gratis att använda eftersom det faller under kategorin brandvägg med öppen källkod. Detta gör den till en pålitlig fristående brandvägg som gör det möjligt för Linux-användare att stärka säkerheten för sina operativsystem.

IPFire är en unik distro som erbjuder en av de bästa brandväggsmotorerna och Intrusion Prevention Systems.

Eftersom det är en tillståndsfull brandväggsdistro kan du köra den på molnet. Dessutom finns den tillgänglig på Amazon Cloud, där du kan skapa flexibla regler. Dessutom kan företag använda det tillgängliga Intrusion Detection System för att skydda molnservrar. För att göra fjärråtkomst säker kommer den också med VPN-stöd.

Slutligen kan du använda Pakfire, ett pakethanteringssystem, för att installera tillägg som att köra Tor-nod, köra reläer eller proxyservrar.

Nyckelfunktioner:

  • Brandväggsmotor och instruktionsförebyggande system.
  • Erbjuder standardzoner med olika säkerhetspolicyer. Till exempel DMZ och LAN.
  • Uppdateras ofta för att förhindra attackvektorer och säkerhetsbrister.
  • Erbjuder Stateful Package Inspection (SPI) brandvägg byggd ovanpå Netfilter
  • Ger ett intuitivt webbanvändargränssnitt
  • Skyddar mot Denial-of-Service-attacker.
  • Det låter användare skapa loggning och grafiska rapporter för insikter.
  • Det kan installeras på hårdvaruenheter som Raspberry Pi.

Smoothwall Express

Smoothwall Express är en gratis brandvägg med öppen källkod. Dess utveckling startade år 2000, vilket gör den till en två decennium gammal brandvägg. Det syftade till att låta nya hemanvändare ställa in Linux-säkerhet. Och det är därför det är enkelt att installera, ställa in och använda.

Förutom Smoothwalls öppen källkodsutgåva erbjuder de ett kommersiellt erbjudande.

Smoothwall Express uppdaterades senast 2014. Detta gör den dock inte till en föråldrad brandvägg.

Nyckelfunktioner:

  • Minimalistisk GNU/Linux-brandvägg
  • Minimalt hårdvarukrav
  • Mycket konfigurerbar eftersom den låter dig ställa in betrodda nätverk
  • Upptäck automatiskt nätverksenheter
  • Plug-and-play backup

Nebero

Nebero är en anpassningsbar Linux-distribution med öppen källkod som erbjuder företag ett flexibelt förhållningssätt till Linuxs säkerhet, skalbarhet och funktionalitet. Genom att använda det kan organisationer säkerställa att deras nätverk alltid är säkert. Dessutom skyddar den organisationens nätverk från skadliga attacker, inklusive spionprogram, trojaner och mycket mer.

Nebero är dock inte gratis. Den ger tillgång till fem varianter: Enterprise, Premium, Standard, SOHO och Basic. Var och en har olika funktioner, och du bör kolla in deras prissida för att förstå skillnaden. Alla dessa planer kommer med gratis uppgraderingar och support för det första året. Dessutom får företag obegränsade användarlicenser på alla planer.

Nyckelfunktioner:

  • Samhällsfokuserad utveckling och regelbundna uppdateringar
  • Erbjuder rapportering och analys för att förstå nätverkssäkerhet, prestanda och interaktion mellan nätverksenheter.
  • Tillgång till VPN för säker anslutning
  • Enhetlig hothantering som ger tillgång till nästa generations brandvägg, webbfilter, Gateway Anti-Spam, Intrusion Prevention System, WAF och mycket mer.
  • Bandbreddshantering för bättre nätverksprestanda
  • BYOD-fokuserad säkerhet och katastrofåterställning.

Nerbora erbjuder även tillägg, inklusive DMZ, Virtual Appliance, Wi-Fi-säkerhet, etc. Du kan prova Nebero genom att begära en demo och sedan gå till valfria betalalternativ.

OPNSense

OPNSense är en funktionsrik brandväggslösning som låter dig säkra ditt företagsnätverk. Det kommer i gratis och betalda alternativ och är baserat på FreeBSD-distribution. Dessutom utvecklades det från två top-tier open source-projekt: pfSense och m0n0wall.

Dessutom har OPNSense samarbetat med populära teknikledare som ZeroTier, Suricata, Sensei och fler för att tillhandahålla utmärkta integrationsalternativ för sina användare.

Det erbjuder ett intuitivt och lättanvänt gränssnitt för användarna. Dess gratisversion är en idealisk plats att komma igång, där du utforskar den innan du provar den betalda OPNsense Business Edition, som ger dig tillgång till 70+ plugins omfattande.

Till skillnad från SmoothWall Express är OPNSense aktivt utvecklat och har sett över 190 releaser.

Nyckelfunktioner:

  • En statusfull brandvägg som fungerar med IPv4 och IPv6.
  • Stöd för multi-WAN-inställningar med failover och lastbalansering.
  • Ställ in SD-WAN på några minuter med ZeroTier-plugin.
  • Stöder tvåfaktorsautentisering (2FA), routingprotokoll och webbfiltrering
  • Erbjuder korrekt intrångsdetektering och förebyggande system
  • Utmärkt onlinedokumentation

PfSense

PfSense är en av de bästa gratis Linux-brandväggarna med ett rent webbgränssnitt, utmärkt dokumentation och många funktioner. Det kan dock vara mer utmanande att använda på grund av dess komplicerade konfigurationsprocess.

Eftersom OPNSense är baserat på PfSense, kommer du att hitta många likheter. Till exempel använder PfSense FreeBSD under huven. Utöver det hittar du också att PfSense erbjuder en omfattande funktionsuppsättning såsom en flexibel och mycket konfigurerbar brandvägg, intrångsdetekteringssystem och stöd för en mängd olika hårdvara, inklusive router, DNS-server eller DHCP-server. Sammantaget kan PfSense fungera i paritet med kommersiella brandväggar.

Dessutom innebär PfSense rika historia att den också rymmer utmärkt dokumentation.

Nyckelfunktioner:

  • FreeBSD-baserad
  • Stöder ett brett utbud av hårdvara
  • Rent webbgränssnitt
  • Den kommer med funktioner av kommersiell kvalitet
  • Stöder konfiguration av VPN-ändpunkter och trådlös åtkomstpunkt
  • Utgående och ingående lastbalansering
  • Realtidsinformation

Smoothwall brandvägg

Smoothwall Firewall är ett komplett allt-i-ett-skyddspaket för högskolor, skolor och MATs. Det är den kommersiella versionen av Smoothwall Express vi diskuterade ovan. Men till skillnad från sin gratis och öppen källkodsversion uppdateras och stöds Education-utgåvan ständigt.

I grunden får du nästa generations brandvägg som kombinerar stateful paketinspektion med Layer 7-programkontroll. Förutom det får du också ett dynamiskt filter i realtid och ett system för intrångsdetektering och förebyggande av högsta klass.

Så varför skulle du välja Smoothwall Education framför Smoothwall Express? Tja, det beror på dina krav. Smoothwall Education är baserat i Storbritannien och fungerar tillsammans med brittisk lagstiftning och krav. Utöver det är det inriktat på utbildning i Storbritannien med stöd från Storbritannien. Alla dessa gör det till ett utmärkt val för Storbritannien-baserade utbildningsorganisationer.

Nyckelfunktioner:

  • HTTPS-inspektion
  • Anti-malware
  • Intrångsdetektering och förebyggande
  • Anonym proxydetektering och blockering
  • Länk och lastbalansering
  • VPN med stöd för IPSec, SSL och L2TP
  • Källa natting och katalogserver integration

Du kan boka en demo eller få en offert innan du köper den till din organisation.

Zenarmor

Zenarmor är en mjukvarudefinierad applikationsfri teknik som erbjuder organisationer att distribuera omedelbara brandväggar på moln, lokalt, virtuellt och till och med bara-metal. Den är också lätt och kan passa in i resurskrävande miljöer.

Med andra ord kan organisationer använda Zenarmor för att omedelbart starta mikrobrandväggar för att skydda sina servrar från obehörig åtkomst. Den stöder olika plattformar, inklusive Ubuntu, Debian, FreeBSD och andra.

Nyckelfunktioner:

  • Webbfiltrering, programkontroll och molnhotsintelligens
  • Autoblockera skadlig programvara/nätfiskeförsök i realtid
  • Implementera brandväggen omedelbart med minimala installationskrav
  • Erbjuder centraliserad molnhantering för att hantera flera brandväggar
  • Förbättrar nätverkets synlighet med rik analys och rapportering

Du kan börja med Zenarmors gratisutgåva för plattformar med öppen källkod. Bortsett från det erbjuder den också HOME, SOHO och Business-utgåvor.

Strandvägg

Shorewall (även känd som Shoreline Firewall) är ett Netfilter-konfigurationsverktyg för GNU/Linux. Det erbjuder en hög nivå av kontroll utan kostnad. Därför är det mest lämpligt i miljöer där administratörer måste skapa och hantera nätverksinstallationer.

Med Shorewall kan du enkelt skapa zoner och deras respektive begränsningar.

Nyckelfunktioner:

  • Möjlighet att skapa hemliga zoner för kontor eller hemnätverk
  • Erbjuder stateful paketfiltrering baserad på Netfilter
  • Stöder VPN-tunnlar
  • Media Access Control (MAC)-verifiering stöds
  • Blocklista enkelt IP-adresser och undernätverk

Konfigserver

Configserver är en brandvägg för stateful package inspection (SPI). Det erbjuder omfattande stöd för Linux-operativsystem, inklusive RedHat, CloudLinux, Debian, Ubuntu och Fedora.

Med Configserver får du tillgång till en uppsättning skript som du kan använda för att konfigurera nätverkets brandvägg. Det inkluderar konfigurering av SPI-iptables, dynamisk DNS IP-adress, demonprocess för inloggningsautentiseringsfel, etc.

Nyckelfunktioner:

  • Misstänkt filrapportering
  • Blockera trafik baserat på blockeringslistan
  • Erbjuder en förkonfigurerad nivå av brandväggssäkerhet (låg, medium och brandvägg)
  • Intrångsdetekteringssystem
  • Portskanning och blockering

Vuurmuur

Vuurmuur är en iptables-baserad brandvägg för Linux. Det gör det möjligt för användare att enkelt konfigurera brandväggar samtidigt som det ger utrymme för komplexa konfigurationer för avancerade användare.

Vuurmuur erbjuder ett intuitivt Ncurses GUI som också stöder fjärradministration av SSH. Det ger också kraftfulla övervakningsfunktioner, såsom loggar och bandbreddsanvändning, allt i realtid.

Nyckelfunktioner:

  • Trafikformning
  • IPv6-stöd
  • Syntax för mänskliga regler
  • inga iptables-kunskaper krävs
  • Säker standardpolicy
  • Anti-spoofing funktioner
  • Erbjuder möjligheten att skapa ett bash-brandväggsskript
  • Realtidsövervakning
  • Revisionsloggning

Slutsats

Linux är ett robust operativsystem. Dess inbyggda brandväggsfunktioner är dock inte för alla. De är komplicerade att använda och erbjuder inte funktioner som krävs i en kommersiell installation. Det är där dessa fristående Linux-brandväggar kommer in, och tillhandahåller massor av avancerade funktioner utan att vara för komplicerade att installera och hantera.

Du kan också utforska några bästa brandväggar med öppen källkod för att skydda ditt nätverk.