Webbläsare tystar irriterande popup-meddelanden

By rik

”Denna webbplats vill skicka dig aviseringar!” Denna fras har irriterat internetanvändare under många år. En i grunden bra funktion har missbrukats av många webbplatser för att störa användare, men nu tar webbläsare som Mozilla Firefox och Google Chrome krafttag.

Varför blev dessa meddelanden så irriterande?

Aviseringsfunktioner var tänkta att göra webben till en mer användbar applikationsplattform. Webbapplikationer ska kunna skicka aviseringar om nya meddelanden och e-post, förutsatt att användaren godkänner det. Dessa aviseringar ska också fungera även när webbsidan är stängd. Vad gick fel?

Problemet var att webbläsare presenterade dessa förfrågningar om aviseringar på ett väldigt påträngande sätt. När du besöker en webbplats, även om det bara är en gång för att läsa en artikel, kan ett meddelande dyka upp som är svårt att ignorera. Fler och fler webbplatser började använda förfrågningar om aviseringar. Till exempel kan en nyhetssajt skicka nyhetsartiklar till sina prenumeranter via webbläsarens aviseringar.

Det är inte själva aviseringsfunktionen som är problemet, utan hur påträngande förfrågningarna har blivit. Webbläsare borde ha satt stopp för dessa popup-fönster för länge sedan.

Mozilla Firefox tog ledningen

Mozilla var den första webbläsarutvecklaren som tog itu med dessa störande meddelanden. Ändringen introducerades i Firefox 72, som lanserades den 7 januari 2020.

I stället för att ett stort meddelande dyker upp så fort du besöker en webbsida, visas nu en liten pratbubbla i adressfältet, till vänster om webbsidans adress. Den vibrerar lätt när sidan laddas.

Du kan fortfarande aktivera aviseringar för en webbplats genom att klicka på bubblan och sedan välja ”Tillåt aviseringar”. Om du inte vill se bubblan vibrera kan du välja ”Tillåt aldrig” istället, eller gå in i Firefox inställningar och stänga av meddelandeförfrågningar helt.

Oavsett vilket, kommer du inte längre se popup-fönster så fort du öppnar en webbsida. Mozilla rapporterar att de ”under tester upptäckte att cirka 99% av meddelandena inte accepteras, där 48% aktivt nekas av användaren.”

Google Chrome 80 tystar också störande uppmaningar

Google följde efter med Google Chrome 80, som släpptes den 4 februari 2020. Den här ändringen aktiveras inte för alla direkt, men Google planerar att automatiskt aktivera den för personer som ständigt nekar aviseringar, och på webbplatser där få personer accepterar dem.

För att aktivera den manuellt kan du aktivera flaggan ”Använd tystare meddelanden”. För att göra det, skriv in chrome://flags/#quiet-notification-prompts i Chromes adressfält och tryck på Enter.

När du har gjort det kan du gå till Chromes aviseringsinställningar – klicka på menyn > Inställningar > Avancerat > Webbplatsinställningar > Aviseringar och aktivera ”Använd tystare meddelanden (blockerar meddelanden från att störa dig).”

När den här funktionen är aktiverad i Chrome, ser du en klockformad aviseringsikon till höger om adressfältet. Om du hovrar med musen över ikonen, visas meddelandet ”Du brukar blockera aviseringar. Klicka här för att tillåta den här webbplatsen att skicka aviseringar.”

Precis som i Firefox kan du fortfarande aktivera aviseringar om du vill. Webbplatser kan bara inte längre störa dig med upprepade popup-meddelanden som avbryter din surfning.

Hur är det med Apple Safari och Microsoft Edge?

Den nya versionen av Microsoft Edge är nu baserad på samma Chromium-kod som driver Google Chrome. Det betyder att Microsoft Edge förväntas begränsa webbaviseringar på samma sätt som Google Chrome.

Apple har ännu inte offentliggjort några planer på att tysta ner dessa irriterande aviseringsförfrågningar i webbläsaren Safari. Du kan dock fortfarande stänga av aviseringar i Safaris inställningar. Det vore inte förvånande om Apple också följde efter och gjorde dessa förfrågningar mindre störande.

Uppdatering: Apple gjorde en förändring av Safaris aviseringsmeddelanden redan 2019, även om det inte gjorde dem ”tystare” på samma sätt som Firefox och Chrome. Webbplatser kan inte visa push-notisförfrågningar när en webbsida laddas. De måste be om aviseringsbehörighet efter en interaktion av användaren på sidan.

Om du inte kände till det, var Safari den första stora webbläsaren som blockerade förfrågningar om push-meddelanden när ingen användarinteraktion upptäcktes. Detta hjälper till att minska antalet oönskade aviseringar betydligt. @googlechrome och @firefox experimenterar också med liknande funktioner pic.twitter.com/IttYdgejRj

— Luc s ??‍? (@Lucas_Does_Tech) 9 oktober 2019

Denna artikel innehåller information om hur webbläsare som Firefox och Chrome hanterar webbplatsers aviseringsförfrågningar.