VMware vSphere 7: Storage Datastore-typer

By rik

I den här genomgången utforskar vi de olika typer av datalagring som används i VMware vSphere 7.0.

Virtuellt maskinfilsystem (VMFS)

Virtuellt maskinfilsystem (VMFS) representerar en typ av datalagring som implementeras på blockbaserade lagringsenheter. Det är ett specialiserat högprestanda filsystemformat, särskilt konstruerat och optimerat för att hantera lagringen av virtuella maskiner.

Du kan skapa VMFS-datalager på Fibre Channel, iSCSI, FCoE och även lokala lagringsenheter. ESXi 7.0 erbjuder fullständigt stöd för VMFS version 5 och 6, både för läs- och skrivoperationer. Det är viktigt att notera att ESXi 7.0 inte längre stöder VMFS version 3.

Vid arbete med VMFS-datalager i vSphere 7.0, är det viktigt att överväga följande aspekter:

Blockstorlek: Blockstorleken i ett VMFS-datalager bestämmer den maximala filstorleken som kan lagras, samt hur mycket diskutrymme en fil kommer att uppta. Både VMFS version 5 och version 6-datalager använder en blockstorlek på 1 MB.

Storage vMotion: Storage vMotion underlättar migrering mellan olika typer av datalager, inklusive VMFS, vSAN och vVols. vCenter Server genomför noggranna kompatibilitetskontroller för att säkerställa att Storage vMotion fungerar korrekt mellan olika datalagringstyper.

Lagrings-DRS: Både VMFS version 5 och version 6 kan samexistera inom samma datalagringskluster. Det är dock nödvändigt att alla datalager i klustret använder homogena lagringsenheter. Det är inte tillrådligt att blanda enheter av olika format inom ett och samma datalagringskluster.

Enhetspartitionsformat: Alla nya VMFS version 5 eller version 6 datalager använder GUID Partition Table (GPT) för att formatera den underliggande lagringsenheten. Detta möjliggör skapandet av datalager som överstiger 2 TB i storlek. Om ett VMFS version 5-datalager tidigare har uppgraderats från VMFS version 3, kommer det fortfarande att använda Master Boot Record (MBR)-partitionsformatet, vilket är karakteristiskt för VMFS version 3. Övergången till GPT sker först efter att datalagret har expanderats till en storlek som är större än 2 TB.

Nätverksfilsystem (NFS)

En NFS-klient, som är integrerad i ESXi, nyttjar protokollet Network File System (NFS) över TCP/IP för att ansluta till en NFS-volym som är belägen på en NAS-server.

ESXi-värdar kan ansluta volymen och använda den som ett NFS-datalager. Det är möjligt att skapa NFS-datalager på NAS-enheter. ESXi 7.0 har stöd för både NFS version 3 och 4.1. För att hantera båda versionerna använder ESXi 7.0 två distinkta NFS-klienter.

vSAN

VMware vSAN är en mjukvarudefinierad distribuerad lagringslösning som är inbyggd i hypervisorn. vSAN aggregerar lokala eller direktanslutna kapacitetsenheter från ett ESXi-värdkluster och skapar en gemensam lagringspool som delas av alla värdar i vSAN-klustret.

Du kan upprätta ett vSAN-datalager i ett vSAN-kluster. vSAN representerar en hyperkonvergerad lagringslösning, som kombinerar lagring, beräkning och virtualisering på en enda fysisk server eller ett kluster. I de kommande avsnitten kommer vi att utforska koncept, fördelar och terminologi som är kopplad till vSAN.

VMware vSphere Virtual Volumes (vVols)

Funktionaliteten i VMware vSphere Virtual Volumes (vVols) omformar paradigmet för lagringshantering. Istället för att hantera utrymme i datalager, flyttas fokus till hantering av abstrakta lagringsobjekt som hanteras direkt av lagringsmatriser. Med vVols blir den individuella virtuella maskinen, snarare än datalagret, den centrala enheten för lagringshantering. Lagringshårdvaran får därmed fullständig kontroll över virtuell diskinnehåll, layout och hantering.

Du kan skapa ett vVols-datalager i en miljö som använder ett kompatibelt lagringssystem. En virtuell volym, som skapas och manipuleras av en vSphere APIs for Storage Awareness (VASA)-leverantör, representerar en lagringscontainer i vSphere. VASA-leverantören kartlägger virtuella diskobjekt och deras derivat, som kloner, snapshots och repliker, direkt till de virtuella volymerna på lagringssystemet. ESXi-värdar får tillgång till de virtuella volymerna genom en mellanliggande punkt i datavägen som kallas protokollslutpunkten. Protokollslutpunkter fungerar som gateways för I/O-trafik mellan ESXi-värdar och lagringssystemet, genom Fibre Channel, FCoE, iSCSI eller NFS.

Slutsats

Datalager är grundläggande komponenter i VMware vSphere 7, avgörande för lagring av virtuella maskiner, ISO-filer och annan viktig information. VMFS och NFS representerar traditionella lagringsvirtualiseringsmodeller, som refererar till en logisk abstraktion av fysiska lagringsresurser och kapaciteter från virtuella maskiner och deras applikationer.

VMware vSAN och VMware vSphere Virtual Volumes (vVols) är exempel på mjukvarudefinierade lagringsmodeller som abstraherar lagringskapacitet. Med dessa mjukvarubaserade lagringsmodeller blir en virtuell maskin enheten för lagringsproviantering, vilken kan hanteras via en flexibel, policybaserad mekanism.

Tyckte du att artikeln var läsvärd? Varför inte dela den med andra?