Vilken inställning för spårningsförebyggande ska du använda i Microsoft Edge?

Du exponerar data om dig själv för varje webbplats du besöker. Cookies, IP-adresser, annonspreferenser – allt detta kan samlas in och utnyttjas. Om du vill minska detta kan du dock använda spårningsförebyggande inställningar i den nya Microsoft Edge-webbläsaren.

Den nya Edge-webbläsaren är baserad på Chromium-motorn, som är samma webbläsarmotor som driver Google Chrome. För att komma igång, ladda ner och installera den nya Edge-webbläsaren.

Vad är spårningsförebyggande?

Spårningsförebyggande är i stort sett exakt vad det låter som: Det är utformat för att stoppa onlinemetoder från att spåra hur du använder din webbläsare. Den nya Edge-webbläsaren använder en databas med kända sekretessspårare för att hindra dem från att övervaka vad du gör.

Dessa inkluderar spårare som övervakar var du klickar på en webbplats, vilken typ av enhet du använder och vilken typ av sidor du besöker och sedan skickar tillbaka den informationen. Denna data används sedan för att ”personifiera” din webbupplevelse med riktade annonser. Till exempel kan du se produkter som du har sökt efter på Amazon visas som annonser på andra webbplatser.

Förebyggande av spårning hindrar detta från att hända. Det hindrar också annonsnätverk och andra potentiellt mer skadliga typer av spårare från att samla in din data och missbruka den. Som standard blockerar Edge allt som Microsoft anser vara potentiellt skadligt, men det tillåter andra typer av spårning.

Du kan anpassa ditt spårningsskydd över tre känslighetsnivåer: ”Basic”, ”Balanced” eller ”Strict”.

”Balanserad” är standard, men du kan anpassa detta. För att göra det, öppna din Edge-webbläsare. Klicka på de tre prickarna i det övre högra hörnet och välj sedan ”Inställningar”.

Klicka på de tre prickarna i det övre högra hörnet och klicka sedan

Klicka på ”Sekretess och tjänster” för att öppna sekretessinställningarna.

Klick

Du ser avsnittet för att förhindra spårning överst på sidan.

Du kan klicka på något av de stora alternativblocken för att växla mellan de tre spårningsskyddsnivåerna. Om du vill inaktivera spårningsförhindrande helt, slå av skjutreglaget.

De

Om du vill se en lista över spårare som Edge tidigare har blockerat, klicka på ”Blockerade spårare.” Klicka på ”Undantag” om du vill lägga till undantag i listan.

De

Den ”grundläggande” nivån blockerar färre spårare

Den ”grundläggande” skyddsnivån blockerar alla kända och skadliga spårare och skript, inklusive potentiella gruvarbetare för kryptovaluta, som är utformade för att missbruka dina systemresurser. Det här är skyddsnivån du bör välja om du vill undvika något skadligt, men inte har något emot riktade annonser.

Förutom gruvarbetare för kryptovaluta inkluderar skadlig spårning andra typer, som fingeravtrycksspårare. Dessa tvingar din webbläsare att dela information om ditt system och webbläsarinställningar utformade för att skapa ett ”fingeravtryck” som är unikt för dig. Detta gör dig till ett mål för anpassade annonser och mer.

Om du är okej med att tillåta typiska annonsnätverk och andra tredjepartstjänster att få tillgång till denna information, kan ”Basic”-nivån vara bra för dig.

Om du inte är alltför orolig för integriteten, men ändå vill ha lite skydd, klicka på de tre prickarna i det övre högra hörnet av din Edge-webbläsare. Gå till Inställningar > Sekretess och tjänster och välj sedan alternativblocket ”Grundläggande”.

Klicka på

”Balanserad” är standardinställningen

För att säkerställa att de flesta människor har åtminstone en viss nivå av skydd mot spårare, har Edge spårningsalternativet ”Balanserad” valt som standard. Detta blockerar olika spårare som kan försöka använda lokal lagring för att logga data om dig. Det förhindrar också att sidelement som försöker skicka data om dig laddas.

Liksom ”Basic”-skyddsnivån, blockerar Edges ”Balanced”-alternativ allt som är skadligt. Det är dock ett steg upp eftersom det stoppar fler spårare, inklusive de från webbplatser du inte har besökt tidigare.

Det tillåter viss annonsanpassning, men det kommer att minska jämfört med webbläsare utan spårningsskydd aktiverat. Vad den här nivån inte kommer att göra är att påverka din surfupplevelse. Den är inte utformad för att blockera annonser, så alla webbplatser du besöker bör fungera normalt.

Återigen, denna nivå bör vara inställd som standard i Microsoft Edge, men om du vill kontrollera, klicka på de tre prickarna i det övre högra hörnet. Gå till Inställningar > Sekretess och tjänster och se till att alternativet ”Balanserat” är valt.

Den ”strikta” nivån kan bryta webbplatser

Om du vill blockera alla typer av spårning måste du byta till Microsoft Edges ”Strikta” skyddsnivå. Detta blockerar allt det kan, inklusive alla spårare som försöker använda din lokala lagring eller webbelement.

Det här alternativet bör stoppa nästan alla typer av annonsanpassning, inklusive på webbplatser som du tidigare har besökt. Denna skyddsnivå kan dock orsaka vissa surfproblem, eftersom Edge kommer att blockera vissa element och skript på skärmen som kan spåra din data.

Denna låsningsnivå kan bryta vissa webbplatser eller förhindra att element som videor laddas. Effekten kan vara liten på vissa webbplatser, men det beror på vilka webbplatser du besöker.

Naturligtvis, om du upptäcker att ”Strikt” skydd orsakar för många problem, kan du alltid byta tillbaka till ”Balanserad.”

Som standard använder alla ”InPrivate” surffönster ”Strikt” spårningsskydd. Om du vill använda den i alla andra Edge-surffönster, klicka på de tre prickarna i det övre högra hörnet. Gå till Inställningar > Sekretess och tjänster och klicka sedan på alternativblocket ”Strikt”.

Klicka på