Vilken bildskärm är bäst för dig?

Oavsett om du är intresserad av grafisk design, spel eller tittar på film, vet du att upplösningen på din bildskärm är en av de första sakerna du tittar på när du letar efter en ny modell.

Samma sak gäller TV och Smart TV, speciellt om du vill ha en helt egen hemmabio.

2K vs 4K

TV-apparater är enklare att välja eftersom du, bortsett från budgeten, alltid kommer att välja den som är störst och med den tydligaste bilden, i vilket fall 4K är det bästa alternativet nuförtiden. Men när det kommer till att välja en PC-skärm kommer valet mellan en 1080p-skärm, en 1440p-skärm eller en 4K-skärm att vara svårt.

De av er som har erfarenhet av att använda en avancerad bildskärm tycker förmodligen att 1080p-skärmar verkar pixlade och daterade, så i enlighet med dagens standarder kommer vi att titta på 1440p-skärmar (aka 2K) och 4K-skärmar. Tyvärr är det inte så lätt som det låter, eftersom du inte bara kan gå direkt till 4K-valen utan att veta att det också finns nackdelar.

Eftersom en bildskärm i stort sett är porten genom vilken du njuter av dina media, spel och arbete, är det mycket viktigt att du väljer rätt upplösning.

Det är just därför vi har bestämt oss för att skriva den här omfattande guiden om vilken typ av bildskärm du ska köpa till dig själv.

Vi kommer att diskutera lite om varje upplösning, vi kommer att väga in deras för- och nackdelar, och vi hoppas att du kan ta reda på vilken typ av bildskärm som är bäst för dig.

Välja mellan 2K vs 4K-skärmar: Vilken?

2K-skärm: Vad betyder det exakt?

2K-upplösning är en generisk term för bildskärmsenheter eller innehåll med en horisontell upplösning på cirka 2 000 pixlar, där Digital Cinema Initiatives definierar 2K-upplösning som 2048 × 1080.

Det finns dock flera andra upplösningar som fortfarande anses vara 2K:

DCI 2K (native resolution)

DCI 2K (platt beskuren)

DCI 2K (CinemaScope beskuren)

När det kommer till att använda denna upplösning i PC-skärmar är 1440p i stort sett på samma nivå som 1080p för närvarande.

Eftersom 1080p var guldstandarden ett bra tag, är det inte konstigt att många användare fortfarande inte har migrerat ännu.

Att migrera från en äldre bildskärm till en nyare med högre upplösning innebär förstås att du också behöver en PC som klarar den extra belastningen, speciellt om du faktiskt vill se ditt innehåll i 1440p.

Vilka är fördelarna med 2K?

Dess popularitet

Som nämnts tidigare är 1440p-skärmar ungefär lika populära som 1080p-modeller, särskilt eftersom upplösningen har funnits tillräckligt länge för att de ska kunna massproduceras på ett mycket billigare sätt.

Mer så betyder detta också att i stort sett alla bildskärmstillverkare har minst en handfull 1440-modeller, så du kommer inte att vara begränsad på något sätt när det kommer till modeller att välja mellan.

Du behöver inte avancerade datorer

Att återge det som visas på din bildskärm är förmodligen den största resurssänkan för alla datorer, oavsett om du pratar om CPU, GPU eller RAM.

Därför har 1440p-skärmar fördelen att de är mer tillgängliga när det gäller vilka datorer som kan använda dem.

Dessutom behöver du inte oroa dig för att köpa nya komponenter till skärmen, eftersom de flesta av dagens GPU kan driva denna upplösning.

Mjukvaruoptimering

Precis som hur denna upplösning har blivit populär bland hårdvarutillverkare, kan detsamma sägas om mjukvarutillverkare.

Många spelutvecklare har till exempel introducerat 1440p som en av visningsstandarderna för sina titlar, så du behöver inte oroa dig för sträckta bilder eller svarta delar av skärmen eftersom spelet är 4:3 på en ultrabred bildskärm .

Vilka är nackdelarna med 2K?

Brist på innehåll som stöds

Märkligt nog, medan i stort sett alla spel där ute stöder 2K, och även YouTube stöder denna upplösning, finns det en total brist på innehåll som stöds någon annanstans.

4K-skärm: Vad betyder det exakt?

Precis som med 2K-upplösning är 4K-upplösning en generisk term för skärmenheter eller innehåll med en horisontell upplösning på cirka 4 000 pixlar.

Beroende på vilken typ av media du tittar på, men den exakta upplösningen skiljer sig lite:

TV och konsumentmedia
3840 × 2160 (4K UHD)

Filmprojektionsindustri
4096 × 2160 (DCI 4K)

Även om de är mycket populära i TV-apparater (det är lättare att ha en 4K-TV på grund av deras stora storlek), är 4K-skärmar fortfarande svårare att få tag på, mest för att många tillverkare anser att 4K är visuellt överdrivet, särskilt på nära håll.

Detta betyder dock inte att 4K-upplösningen inte sakta men säkert vinner mer och mer efterföljare, särskilt hos spelare och filmspelare.

Vilka är fördelarna med 4K?

Det visuella

Den första och mest uppenbara fördelen som 4K har framför 2K ligger i själva namnet, nämligen det faktum att vi pratar om upp till 4 gånger fler pixlar, och som vi alla vet betyder fler pixlar mer bildskärpa.

Faktum är att skillnaden är så stor att om du lyckas ta prov på 4K-bilder vid ett tillfälle, kommer allt under 4K bara att verka flummigt eller pixlat.

Dessutom gör de extra detaljerna 4K-skärmar mycket önskvärda för de som har 4K-filmer, eller de som fungerar med HD-video- och bildredigeringsverktyg som Adobe Photoshop eller Premiere Pro.

Omfattande innehållssupport

Eftersom hoppet från 1440p till 4K är mycket större än det från 1080p till 1440p, har många innehållsskapare rusat för att skapa och tillhandahålla så mycket 4K-innehåll som möjligt.

Detta beror också på det faktum att nya överlägsna upplösningar, även om de är närvarande, fortfarande är långt borta från att ens komma i närheten av den vanliga populariteten.

Detta inkluderar multimedia- och streamingsidor som YouTube, Netflix, Disney Plus, Hulu och andra.

Spelbranschen som tog hela 4K-fenomenet med storm är också värt att nämna, speciellt de som utnyttjade 4K och HDR.

Vilka är nackdelarna med 4K?

Ironiskt nog är många av nackdelarna med 4K i princip motsatsen till 2K, som du kan se nedan:

Mycket resurskrävande

Eftersom en 4K-skärm betyder att din dator effektivt måste återge 4 gånger så många pixlar vid samma frekvens, kommer belastningen på din dator att öka kraftigt.

Detta leder inte bara till att du behöver en kraftfullare PC, utan strömförbrukningen ökar också, så se till att din strömförsörjning inte brinner ut efter en halvtimmes spelande.

Att bara försöka köra samma spel i 4K med 60 FPS kommer att kräva en kraftfull speldator, där huvuddelen av belastningen stöds av din GPU.

På tal om det, bara en handfull GPU:er kan hantera 4K-spel med 60 FPS, och vi pratar om de avancerade som inte alls är billiga.

Ganska dyr

Att förbättra din PC är inte det enda som kommer att ta upp mycket av din budget, eftersom själva 4K-skärmarna redan är ganska dyra.

Mer så, bara de största bildskärmstillverkarna har 4K-modeller som faktiskt är bra och som inte offrar andra specifikationer, vilket också lägger till prislapparna.

SLUTSATS

Som du kan se är den enda sanna skillnaden mellan att använda en 2K-skärm och en 4K-skärm om din budget kan hantera det eller inte, och vilken typ av innehåll du vill uppleva.

Om din budget inte är ett problem och du vill njuta av filmer och spel med bästa möjliga bild, då är en 4K-skärm ditt bästa val på långa vägar.

Men om du har en snäv budget och inte vill offra prestanda, särskilt inom spel, så är en 1440p-skärm vad du behöver.

Detta avslutar vår artikel som täcker 2K kontra 4K-skärmar, och vilka som är bäst under vilka omständigheter.

Vad tycker du om varje resolution?

Låt oss veta vad du tycker genom att lämna oss ett meddelande i kommentarsfältet nedan.