Vilken är den bättre eCommerce Site Builder?

E-handel har blivit trenden i den moderna världen. I det avseendet är Wix och Shopify bland de mest använda e-handelswebbplatsbyggarna. Wix vs Shopify, vilken byggare ska du nöja dig med?

Med en e-handelsbyggare behöver du inte skapa allt från grunden. Du kan använda anpassningsbara teman/mallar och olika integrationer för att bygga en funktionell butik. Webbplatsbyggare är utformade för att hjälpa användare att starta butiker och andra webbplatser utan kodning.

Att välja rätt e-handelsbyggare kommer att spara dig mycket problem när du bygger din nästa onlinebutik. Den idealiska plattformen bör tillåta dig att hantera beställningar och behandla betalningar enkelt. En plattforms flexibilitet och skalbarhet är andra funktioner du bör tänka på innan du väljer en e-handelswebbplatsbyggare.

I den här artikeln kommer jag att jämföra Wix och Shopify, deras funktioner, för- och nackdelar för att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut.

Vad är Wix?

Wix är en molnbaserad webbplatsbyggare som låter användare bygga och lansera webbplatser genom sin lättanvända redigerare. Plattformen har över 900 professionellt designade mallar som kan användas i olika branscher och nischer. Med hjälp av denna webbplatsbyggare kan du välja en tom duk och designa allt från grunden.

Plattformen har full-stack webbutvecklingsverktyg som du kan använda för att skapa en fullt fungerande webbplats. Wix låter dig importera anpassade logotyper och skapa en anpassad domän för att spegla din varumärkesidentitet.

Vilka är fördelarna med att använda Wix?

  • Allt-i-ett-plattform: Wix låter dig bygga en webbplats och köpa ett domännamn och värd från dess plattform. Således behöver du inte hantera många konfigurationer för att lansera en e-handelsplattform.
  • Användarvänligt gränssnitt: Dra-och-släpp-redigeraren tar hand om det mesta du behöver för att bygga en butik. Du behöver inte skriva kod för att aktivera olika funktioner i din e-handelsbutik.
  • Omfattande appmarknad: Wix-appmarknaden tillåter användare att lägga till funktioner som e-handelsfunktioner och länkar till e-postappar.
  • SEO-funktioner: Wix har inbyggda SEO-funktioner för att säkerställa att din e-handel är upptäckbar och genomsökbar av sökmotorer.

Vad används Wix till?

Även om vi jämför Wix och Shopify baserat på e-handelsfunktionerna kan du också använda Wix för att skapa andra webbplatser. Egentligen delar Wix och WordPress olika funktioner och har varit konkurrenter i många år. Du kan använda den för att bygga:

  • Bloggar
  • Portföljwebbplatser
  • Sociala plattformar
  • Forum
  • Medlemssidor
  • Bokningsplattformar
  • Evenemangswebbplatser

Vad är Shopify?

Shopify är en e-handelsplattform som låter användare bygga, lansera och hantera onlinebutiker. Plattformen tillåter butiksägare att sälja på olika platser som på mobil, webb, fysiska butiker eller till och med popup-butiker. Shopify begränsar inte hur du kan sälja dina produkter, eftersom du kan pusha dina produkter på onlinemarknadsplatser eller till och med sociala medieplattformar.

Vilka är fördelarna med att använda Shopify?

  • Användarvänligt gränssnitt: Denna plattform har en fantastisk guide som du kan använda för att snabbt ställa in din butik. Shopify har också fantastiska resurser som du alltid kan hänvisa till när du fastnar.
  • Stöder hela e-handelsgemenskapen: Shopify kan användas av offline- och onlineentreprenörer.
  • En stor appplats: Du kan utöka funktionaliteten i din Shopify-butik med appar från tredje part som finns på marknadsplatsen.
  • Skalbar: Shopify är designad för att växa med dig när din applikation växer. Plattformen är också flexibel, vilket gör att du kan lägga till eller ta bort artiklar utan att påverka funktionaliteten i din butik.
  • Mycket anpassningsbar: Shopify låter dig anpassa din butik för att matcha dina unika varumärkesbehov och röst. Du kan importera en logotyp och ändra typsnitt efter eget tycke.

Wix vs Shopify: Deep-Dive Comparison

#1. Enkel användning

Webbplatsbyggare är utformade för att hjälpa även icke-kodare att bygga webbplatser. Dessa plattformar erbjuder följande:

Wix vänder sig till dem med begränsad design- och kodningsförmåga men behöver fortfarande professionella webbplatser. Jag tyckte att dra-och-släpp-redigeraren är lätt att använda när du skapar olika sidavsnitt.

Du kan lägga till nya sidor med ett enda klick när du använder Wix. Vi tyckte också att byggaren ’What You See Is What You Get’ (WYSIWYG) på denna plattform var spännande, eftersom den låter dig se förändringarna när du bygger din butik i realtid.

Shopify designades speciellt för att skapa onlinebutiker. Som sådan har den här plattformen olika inbyggda verktyg för att hjälpa till att starta en butik snabbt. Att skapa en onlinebutik kan vara en uppgift eftersom du måste hantera produktvariationer, kundvagnshantering, prissättning, orderuppfyllelse…etc. Vi tyckte dock att det var enkelt att lägga till alla dessa funktioner på Shopify.

Vinnaren

Vi tyckte att det var svårt att avgöra vinnaren eftersom Wix redaktör är lätt att använda. Å andra sidan har Shopifys redaktör fantastiska funktioner för att skapa onlinebutiker till en lek.

#2. Teman och mallar

En e-handelsbyggare kommer att innehålla olika teman och mallar som du kan anpassa för att passa dina varumärkesbehov.

Wix har över 800 mallar, men endast cirka 120 av dem riktar sig till e-handelsanvändare. Släpp-och-dra-redigeraren erbjöd oss ​​flexibilitet vid anpassning. Denna plattform låter dig också använda Wix Artificial Design Intelligence (ADI) editor, där du svarar på några frågor, och editorn skapar en design åt dig. Vi experimenterade med det och blev imponerade av resultaten.

Shopify har över 100 teman för din webbutik. Plattformen har också 10+ designmallar med mer än en variant. Du kan också välja betalmallar som sträcker sig från $180-$360. Den här plattformen har en block- och sektionsbaserad editor, som vi tyckte var lite komplicerad jämfört med en dra-och-släpp-redigerare.

Vinnaren

Shopify vinner när det gäller teman och mallar eftersom de är lämpade för e-handel. Wix har många mallar, men vår analys visar att e-handelsfunktionen var en eftertanke.

#3. Prissättning

Hur mycket du sannolikt kommer att spendera för att starta och driva en butik är en viktig faktor. Den idealiska plattformen bör erbjuda konkurrenskraftiga priser baserat på funktionerna.

Wix har en gratis plan. Den här planen ger dock din butik en wix.com-tillägg på domännamnet. Det kommer att kosta dig 17 USD/månad att skapa en e-handelsbutik på Wix. Plattformen har även skräddarsydda planer för dem som vill lansera stora butiker. Med affärsplanerna kan du acceptera onlinebetalningar och behandla beställningar.

Shopify har olika planer för att tillgodose olika behov. Om du bestämmer dig för att betala årligen kommer det att kosta från $24/månad att arbeta på den här plattformen. Det blir till och med bättre eftersom du kan få dina första 3 månader för $1/månad på de årliga planerna. Priserna kan bli högre om du väljer premiumteman.

Vinnaren

Det är billigare att starta en e-handelsbutik på Wix än på Shopify. Men de första 3 månaderna för $1/månad på årsabonnemangserbjudandet på Shopify var en bra affär.

#4. Integrationer

Integrationer och plugins tillåter användare att ansluta sina butiker med verktyg från tredje part. Du kan använda sådana verktyg för funktioner som orderhantering, hantering och kommunikation.

Wix har över 300 appar på sin marknad. Vi upptäckte att de flesta apparna är gratis, medan andra är betalda. Du kan begränsa de appar du söker med hjälp av sökknappen. Du kan göra olika saker med dessa appar, från att analysera trafik till att behandla beställningar.

Shopify har över 6000 appar som du kan använda för att driva och driva en onlinebutik. De flesta appar är gratis, medan andra erbjuder en kombination av gratis och betalda planer. Valet av en app beror på vilken typ av butik du vill driva.

Vinnaren

Shopify var vår ultimata vinnare på integrationerna. Närvaron av över 6000 appar erbjuder allt du behöver för att hantera en onlinebutik.

#5. Marknadsföring

Marknadsföring är en integrerad del av att driva trafik till en webbutik. Båda plattformarna har unika funktioner/verktyg enligt följande:

Wix har olika funktioner, såsom e-postmarknadsföring, annonskampanjer, en bloggsektion och integration av sociala medier för marknadsföringsändamål. Vi älskade de inbyggda SEO-verktygen som anpassningsbara webbadresser, rendering på serversidan och strukturerad data.

Shopify-användare kan använda den inbyggda bloggsektionen, e-postmarknadsföring och integration av sociala medier för att marknadsföra sina butiker. Vi kollade också in Shopifys appbutik, som har hundratals appar som användare kan använda för att marknadsföra sina varumärken och produkter. Du kan också satsa på organisk trafik, eftersom Shopify låter dig redigera header-taggar, alt-taggar och metabeskrivningar för att öka SEO.

Vinnaren

Vår analys ger de två e-handelsbyggarna en jämn marknadsföring. Båda plattformarna har fantastiska marknadsföringsfunktioner.

#6. Frakt

Wix och Shopify tillåter butiksägare att lista fysiska och digitala produkter. Om du har att göra med fysiska produkter behöver du en fraktväg för att få dina varor levererade till dina kunder.

Wix erbjuder olika fraktalternativ baserat på plats och typ av produkt. Du kan till exempel ha lokal leverans, standardfrakt, expressfrakt eller frakt vid sidan av. Plattformen låter dig skicka till olika länder till olika priser.

Shopify har alla fraktfunktioner inbyggda för att underlätta utförandet av beställningar. Vi älskade särskilt funktionen som låter dig köpa och skriva ut fraktetiketter för att lägga till dina produkter. Du kan ställa in olika priser för dina produkter baserat på region eller vikt.

Vinnaren

Fraktetiketterna fick oss att betygsätta Shopify som vinnare på denna front.

#7. Betalningshantering

En bra e-handelswebbplats bör tillåta dig att behandla betalningar från dina kunder. Dessa två plattformar erbjuder liknande alternativ men skiljer sig åt på vissa sätt:

Wix behandlar kundbetalningar med över 70 plattformar som PayPal, Stripe och Square. Tillgängligheten för en betalningsprocessor varierar dock beroende på plats. De flesta av dessa plattformar betalar från sitt kontosaldo eller det bifogade kortet. Vi hittade också Köp nu Betala senare alternativet en game changer om du vill att kunderna ska betala i delbetalning.

Shopify har ett bredare utbud av betalningsprocessorer än Wix. Plattformen har 100+ betalningsprocessorer som du kan filtrera baserat på plats. Dessa betalningsprocessorer är kategoriserade i Hosted, Self-hosted och Non-hosted.

Vinnaren

Shopify är vår ultimata vinnare eftersom det har fler betalningsprocessorer än Wix.

Här är en snabb sammanfattning av Wix vs Shopify.

FeatureWixShopifyeCommerce-fokus Grundläggande e-handelsfunktioner Designad för e-handel Återställning av övergiven varukorg Tillgänglig men med begränsad kapacitet AvanceradAnalytik och rapporterGrundläggande försäljningsrapporter och analyserAvancerad rapporteringFri planJaNej, men har en gratis provperiodDra-och-släppJaJaIntegration00+Shipping0 Avancerade hanteringsalternativ 300+Shipping0+

Begränsningar för Wix

Även om Wix erbjuder fantastiska e-handelsfunktioner, upptäckte vi att det också har brister inom följande områden:

  • Transaktionsavgifter: De låga planerna på Wix kommer att ta ut en provision för varje försäljning du gör.
  • Begränsad skalbarhet: Wix är mest lämpad för små butiker.
  • Begränsade betalningsprocessorer: Även om den här plattformen stöder flera betalningsgateways, kanske det inte finns så många som de flesta köpare skulle vilja.
  • Begränsade tredjepartsintegrationer: Wix har en appmarknad men kanske inte tillhandahåller allt du behöver för att driva en framgångsrik onlinebutik.

Begränsningar för Shopify

Shopify byggdes speciellt för e-handel. Vår analys visar dock att det misslyckas på följande fronter:

  • Återkommande kostnader: Shopify har ett månatligt betalningssystem, vilket kan vara dyrt för småföretagare som ännu inte går i balans.
  • Anpassningskomplexitet: Shopify kan vara svårt att anpassa om du vill ha komplexa funktioner. Det kan sluta med att du anställer kodningsexperter för att implementera vissa funktioner.
  • Temakostnader: Shopify har gratis teman. De har dock begränsade funktioner, och du kan välja premiumteman.
  • Lagerbegränsningar: Denna plattform begränsar antalet varianter på en enskild produkt i din butik.

När ska du använda Wix

  • När du letar efter en lättanvänd webbplatsbyggare.
  • När du vill driva en liten butik på en budget.
  • När du vill bygga en innehållscentrerad webbplats med e-handelsfunktioner.
  • Om du vill njuta av höga anpassningsnivåer när du bygger din butik.

När ska du använda Shopify

  • När du vill starta en stor butik med alla e-handelsfunktioner.
  • Om du vill ha en skalbar plattform som gör att din butik kan växa.
  • När du letar efter en plattform som ger dig total kontroll över din butik och tillåter anpassad kod.
  • När du letar efter en plattform som har tusentals tredjepartsintegrationer.

Slutsats

Det ultimata valet mellan Wix och Shopify beror på vilken typ av butik du vill bygga och din expertis. Jag hittade Wix som en perfekt passform för dem som vill sätta upp sina butiker snabbt. Å andra sidan passar Shopify användare som vill ha mer kontroll över sina butiker och de som vill skala upp.

Kolla in vår artikel om Wix vs GoDaddy webbplatsbyggare.