Många investerar i systemkameror och liknande för att fånga actionfyllda sportögonblick. Detta är ett område där mobilkameror ofta kommer till korta. Här presenteras de kamera inställningar som i regel ger de bästa resultaten.
Utrustning för Sportfotografering
Den största utmaningen vid sportfotografering är avståndet. Ofta befinner man sig vid sidan av planen eller banan, med händelser som utspelas upp till flera hundra meter bort. Ett telezoomobjektiv är därför oumbärligt för att fånga detaljrika bilder utan att behöva springa fram och tillbaka.
För kameror med en APS-C-sensor rekommenderas ett objektiv med en brännvidd över 70 mm. Jag har personligen tagit många sportbilder med ett Canon 18-135mm objektiv. För specifika rekommendationer, se våra guider för de bästa objektiven för Canon– och Nikon-kameror.
Det är fullt möjligt att fotografera sport utan teleobjektiv. Dock krävs en mer genomtänkt planering, och risken är att du missar en del intressanta ögonblick.
Slutartid för Actionfoton
Slutartiden är generellt den viktigaste inställningen för att frysa action i sportfotografier. Den exakta slutartiden beror på den specifika sporten du fotograferar.
Slutartider på 1/1000 sekund eller snabbare kan frysa de flesta rörelser, även snabba bilar. För de flesta sportevenemang krävs dock inte riktigt så korta slutartider.
Slutartider mellan 1/500 och 1/1000 sekund fryser de flesta mänskliga rörelser, men bollar som rör sig snabbt, som vid tennis eller baseboll, kan fortfarande uppvisa en viss rörelseoskärpa.
Med slutartider mellan 1/100 och 1/500 sekund kan du frysa de flesta mänskliga rörelser, men snabba löpare eller armrörelser riskerar att bli suddiga. Använder du ett långt teleobjektiv kan det även finnas en risk att skakningsoskärpa uppstår om inte slutartiden är tillräckligt snabb.
Det är generellt bättre att välja en snabbare slutartid än du tror är nödvändigt när du vill frysa action. I dagsljus siktar jag oftast på att använda en slutartid på minst 1/800 sekund.
Ett annat alternativ är att använda en något längre slutartid än vad som krävs för att frysa motivet. En lätt rörelseoskärpa kan förstärka känslan av fart och action.
Bländare för Sportfoton
Eftersom slutartiden är så kritisk vid sportfotografering får bländaren spela en sekundär roll. Du behöver välja en bländare som ger dig den önskade slutartiden.
Ofta innebär detta att fotografera med objektivets maximala bländare. Bländare som f/4 och f/5.6, vanliga maximala bländare på teleobjektiv, fungerar väl för sportfoton. Om du vill ha större skärpedjup kan du använda f/8 eller f/11, men du måste hålla koll på slutartiden.
ISO för Sportfoton
Precis som med bländaren, styrs ISO-inställningen av den slutartid du behöver. Generellt rekommenderas att använda så lågt ISO-tal som möjligt, men vid sportfotografering kan det vara nödvändigt att öka ISO-talet för att uppnå en snabb slutartid. Var inte rädd för att öka till 400, 800 eller till och med 1600 för att kunna hålla slutartiden på 1/1000 sekund eller snabbare.
Även om slutartiden är den viktigaste faktorn för sportfotografering föredrar jag att fotografera i bländarprioritetsläge, vilket jag rekommenderar. Kontrollera att slutartiden är tillräckligt snabb. Om den börjar sjunka, öppna bländaren eller öka ISO-värdet.