Vilka kamerainställningar ska jag använda för landskapsfoton?

En av de frågor jag oftast får om mina landskap är ”Vilka inställningar använde du?” Nybörjarfotografer känner ofta att det finns en magisk kombination av bländare, slutartid och ISO som kommer att göra deras bilder fantastiska. Även om det finns mycket mer än så, förstår du vilka inställningar du ska använda gör det lättare att ta bilder som matchar din vision. Låt oss gräva in.

Vilken utrustning du behöver för landskapsfoton

Landskapsfotografering är otroligt tillgängligt. Allt du behöver är en kamera, valfri lins och ett landskap för ditt motiv. De flesta landskapsfotografer föredrar ett vidvinkelobjektiv eftersom det låter dig bättre visa skalan på de landskap du fotograferar.

Den goda nyheten är att 18-55 mm-kitobjektivet som kommer med de flesta DSLR-kameror är, i den breda änden, ganska fast inom området för brännvidder som fungerar riktigt bra. Det motsvarar ungefär 28 mm på en fullformatskamera. Om du verkligen gillar landskapsfotografering kan du investera i ett bredare objektiv, men åtminstone till att börja med duger alla standardobjektiv.

Med det sagt kan du till och med ta landskapsbilder med långa teleobjektiv. De kommer att ha ett annat utseende, men det betyder inte att de inte är fantastiska bilder.

När du tar landskap arbetar du ofta i svagt ljus vid gryning eller skymning med smala öppningar. Det betyder, som vi kommer att se om ett ögonblick, att du kan använda en längre slutartid än du kan använda handhållen utan att ta suddiga bilder. Ditt första köp om du går in på landskapsfotografering bör vara ett bra, stabilt stativ. Det kommer att öppna upp ett brett utbud av bilder som du annars inte skulle kunna ta.

Det finns massor av andra mindre tillbehör för landskapsfotografering som fjärrutlösare och neutrala densitetsfilter som du kanske vill undersöka när du blir bättre, men du behöver dem absolut inte när du börjar.

Bländare för landskap

Precis som med objektiv finns det inte så många hårda och snabba regler när det kommer till kamerainställningar som det finns med vissa andra områden inom fotografering, som porträtt. Det finns omständigheter där nästan varje bländare är lämplig. I allmänhet försöker du dock med landskapsfotografering maximera skärpedjupet och skärpan, och det innebär att du arbetar inom ett mycket specifikt bländarintervall.

För det mesta när du tar landskapsbilder och använder ett stativ bör du använda en bländare på runt f/16. I de flesta fall har den en bra balans mellan skärpedjup och skärpa. Nästan allt i en bild du tar med f/16 blir skarpt.

Det betyder inte att du bara kan använda f/16. Både f/11 och även f/8 ger ett djupt skärpedjup med vidvinkelobjektiv samtidigt som de släpper in mer ljus så att du kan använda en snabbare slutartid. Detta är viktigt om du håller i kameran eller inte vill att saker ska röra sig i ramen.

Slutartid för landskap

Vid landskapsfotografering avgör slutartiden hur rörliga föremål ser ut. Om du använder ett stativ kan du förlänga din slutartid långt utöver vad du skulle kunna använda handhållen. Detta låter dig på ett kreativt sätt sudda ut vatten, människor och allt annat som rör sig i ett statiskt landskap.

Om du inte använder ett stativ, är du begränsad av den ömsesidiga regeln: du bör använda en slutartid som inte är lägre än 1/[the full frame equivalent focal length of your lens]. Om du till exempel använder ett 18 mm-objektiv på en beskärningssensorkamera, bör du använda en slutartid på minst 1/30-dels sekund (18 x 1,5 beskärningsfaktor = 27; för mer, kolla in vår guide till sensorstorlek ).

Om du använder ett stativ är ljuset den enda begränsningen. På fullt dagsljus kommer du inte att kunna använda superlånga slutartider utan de neutrala densitetsfiltren jag nämnde tidigare.

Mitt arbetsområde för landskap när jag använder ett stativ och inte försöker göra några kreativa långa exponeringar är mellan cirka 1/10 av en sekund och 3 sekunder. Vid f/16 och ISO 100 är dessa värden du normalt behöver använda för en bra exponering runt soluppgång eller solnedgång.

ISO för landskap

ISO-val spelar sällan in i landskapsfotografering om du inte har ett stativ eller fotograferar på natten. Om du har ett stativ är det bästa du kan göra att bara ställa in kameran på ISO 100 och använda längre slutartider om du behöver ljusare bilder.

Om du fotograferar handhållen, på natten eller på annat sätt har någon begränsning på slutarhastigheten, öka din ISO så långt du behöver. Kom bara ihåg, att göra det kommer att lägga till digitalt brus.

Landskapsfotografering är ganska flexibelt när det kommer till vilka kamerainställningar du använder. En bra allmän riktlinje är dock att använda ett stativ, en slutartid mellan 1/10-dels sekund och tre sekunder, en bländare på mellan f/11 och f/16 och en ISO på 100. Det är inställningarna jag har i mitt huvud varje gång jag börjar ställa in min kamera.