Vilka kamerainställningar ska jag använda för landskapsfoton?

By rik

En ofta återkommande fråga jag får gällande mina naturbilder är: ”Vilka inställningar använde du?”. Ofta tror nybörjare inom fotografering att det existerar en sorts magisk kombination av bländare, slutartid och ISO som omedelbart ger fantastiska resultat. Det är förstås inte fullt så enkelt, men att ha koll på grundläggande inställningar underlättar skapandet av bilder som matchar den egna visionen. Låt oss gå djupare in på detta.

Utrustning för landskapsfotografering

Landskapsfotografering är tillgängligt för de flesta. Allt som behövs är en kamera, ett objektiv och ett landskap att fotografera. De flesta som ägnar sig åt landskapsfoto föredrar ett vidvinkelobjektiv, eftersom det ger en bättre överblick och fångar landskapets storslagenhet.

Det fina är att det 18-55 mm-objektiv som följer med många systemkameror fungerar bra för just detta, speciellt i den bredare änden. Det motsvarar ungefär 28 mm på en fullformatskamera. Om landskapsfoto är ett intresse som växer, kan det vara läge att investera i ett ännu mer vidvinkligt objektiv, men standardobjektiv fungerar fint som start.

Med det sagt, så är det fullt möjligt att skapa landskapsbilder även med teleobjektiv. De ger ett annat uttryck, men kan ändå leda till fantastiska resultat.

Vid fotografering av landskap arbetar man ofta i svagt ljus, som gryning eller skymning, med liten bländaröppning. Detta betyder att man kan behöva längre slutartider än vad som är möjligt att använda utan att få skakiga bilder. Därför är ett stabilt stativ en mycket bra investering för den som vill satsa på landskapsfotografering. Med stativ öppnas helt nya möjligheter för bilder som annars skulle vara omöjliga.

Det finns även andra tillbehör som fjärrutlösare och neutrala densitetsfilter, som kan vara värda att undersöka allt eftersom man utvecklas, men de är absolut inget måste när man börjar.

Bländarinställningar för landskap

Till skillnad från exempelvis porträttfotografering, finns det inte lika tydliga regler för vilka kamerainställningar som fungerar bäst vid landskapsfotografering. I vissa situationer kan i princip vilken bländare som helst fungera bra. Generellt sett är målet att få maximalt skärpedjup och skärpa, vilket oftast innebär att man använder ett visst bländarintervall.

Oftast, om du använder stativ, bör en bländare runt f/16 ge bra balans mellan skärpedjup och skärpa. Nästan allt i bilden kommer då att bli skarpt.

Detta innebär inte att f/16 är den enda bländaren som kan användas. Både f/11 och f/8 ger också bra skärpedjup med vidvinkel, samtidigt som de släpper in mer ljus. Detta ger möjlighet att använda snabbare slutartider, vilket är en fördel om man inte använder stativ eller om man vill undvika rörelseoskärpa i bilden.

Slutartid vid landskapsfotografering

Slutartiden styr hur rörliga objekt ser ut i bilden. Om stativ används kan slutartiden förlängas långt utöver vad som annars är möjligt. Detta ger möjligheten att på ett kreativt sätt sudda ut rörelser i vatten, människor eller annat rörligt, mot en stilla bakgrund.

Utan stativ begränsas man av den så kallade ”ömsesidiga regeln”, som säger att slutartiden inte bör vara längre än 1/[objektivets brännvidd i fullformatsekvivalens]. Med ett 18mm objektiv på en kamera med crop-sensor (1,5x) bör man exempelvis använda en slutartid på minst 1/30 sekund (18 x 1,5 = 27, läs gärna vår guide om sensorstorlek för mer information).

Om stativ används är det ljuset som sätter begränsningarna. I starkt dagsljus kan man inte använda superlånga slutartider utan neutrala densitetsfilter som nämndes tidigare.

Vid landskapsfotografering med stativ, när jag inte medvetet eftersträvar långa exponeringar, använder jag oftast slutartider mellan 1/10 sekund och 3 sekunder. Vid f/16 och ISO 100, är detta de värden som oftast behövs för en korrekt exponering vid soluppgång eller solnedgång.

ISO för landskapsbilder

ISO-inställningen är inte lika viktig inom landskapsfotografering om du har stativ eller inte fotograferar på natten. Med stativ är det bäst att ställa in kameran på ISO 100 och sedan förlänga slutartiden om ljusare bilder önskas.

Om du fotograferar utan stativ, på natten, eller om slutartiden på annat sätt är begränsad, öka ISO-talet så mycket det behövs. Var dock medveten om att detta ger upphov till digitalt brus i bilden.

Landskapsfotografering ger en viss frihet i valet av inställningar. En bra tumregel är att använda stativ, slutartider mellan 1/10 sekund och 3 sekunder, bländare mellan f/11 och f/16 samt ISO 100. Det är de inställningarna som jag har i åtanke när jag ställer in kameran.