Varför film är bättre än digital fotografering: 6 skäl

By rik

Som man brukar säga, åsikter är som kameror: alla har en. Och när det kommer till fotografi, finns det en ständig debatt: analogt eller digitalt – vilket är bäst?

Digital teknik kan tyckas vara idealisk med sin användarvänlighet och tillgänglighet, men ofta överträffas den av den analoga filmens kvaliteter. Låt oss utforska varför det kan vara dags att lägga undan din digitalkamera och istället plocka upp en systemkamera med film.

1. Bildkvaliteten i film överträffar digital

Den digitala fotograferingen har genomgått en markant utveckling, särskilt med smartphones. Trots detta kostar en avancerad digitalkamera på en telefon, som en iPhone Pro Max, en hel del pengar. Det största problemet är att många bilder ser bra ut tills man försöker granska dem närmare. Vid förstoring blir pixlarna synliga.

Digitalt skapar en imitation; filmen ger dig originalet.

Storleken är avgörande. Hur stor ska bilden vara? Om den alltid ska visas i litet format, räcker digitalt gott och väl. Ska du uppdatera Facebook? Använd digitalt. Men när det kommer till detaljer och upplösning, överträffar film digitalt i händerna på en erfaren fotograf.

Särskilt landskapsbilder blir mycket bättre på film. En snabb bild av skogen med din iPhone duger om du bara vill se hur det ser ut just nu. Om du däremot vill ha mer textur och högre kvalitet, kommer filmen inte att göra dig besviken. Den har en pålitlighet som en digital systemkamera helt enkelt inte kan matcha. Du kanske tror att du ser en ekorre i trädet på din bild, men vid närmare granskning visar filmen att det är en fågel. En digital bild pixlar sig och du får aldrig veta vad som faktiskt fanns där.

2. Film återger färg och kontraster med precision

Förutom skärpan i en bild tagen med film, är färgerna mer levande. Digitala bilder kan ofta se platta och tråkiga ut, på grund av hur ljus och färg registreras, vilket påverkar skärpedjupet.

Detta har blivit standard. Vi ser fantastiska bilder på nätet och tror att dessa företag anlitar professionella fotografer som tar dessa bilder direkt med kameran. Visst, det är delvis sant, men många använder Photoshop för att framhäva de djärva färgerna som inte fångas på samma sätt digitalt.

Filmen kan fånga ett bredare färgspektrum mer effektivt. Den skarpa kvaliteten framhäver de tydliga kontrasterna, vilket gör att bilderna får en unik karaktär.

Kvaliteten på utskrifter beror också på vilken skrivare som används. Oavsett om du framkallar filmen själv eller anlitar proffs, kommer du med största sannolikhet att få kraftfullare och mer exakta färger jämfört med att använda digitala bilder och en standardskrivare.

3. Digitalt uppmuntrar till onödiga dubbelbilder

Fotografi handlar om att fånga ett unikt ögonblick. Det mest genuina uttrycket för det är genom en enda bild.

Titta igenom bilderna på din telefon eller DSLR. Du kommer att se flera bilder av i princip samma motiv, tagna från lite olika vinklar. När du är på semester, till exempel, är det lätt att oroa sig för att en bild inte blev perfekt och därför ta en till, för att inte riskera att missa ögonblicket.

Men du kan få ett mer engagerande resultat med en enda stark bild. Det ligger konst och självförtroende i att lägga all fokus på ett enda foto. Du behöver inte upprepa det om och om igen. Du har ansträngt dig för att fånga det en gång. Digital teknik föder en kultur av att ta om bilder, eftersom det är så enkelt. Men det är ofta meningslöst. Du kommer inte att uppskatta dessa dubbletter; de försvinner i mängden av alla andra liknande bilder.

4. Digitalt kan slösa bort din tid

De flesta av oss fotograferar saker vi tycker om, som fester, konserter eller semestrar. Tider vi vill minnas. Det är också de stunder som vi vill leva i fullt ut.

Vi måste lära oss att vara i nuet. Slösa inte bort dyrbara minnen med att ta massor av bilder tills du fyllt en USB med tusentals foton. Du tar samma bild om och om igen. Tänk dig nu att du gör det med film: det skulle bli kostsamt, och alla dina fotoalbum skulle svämma över med dubbletter av växter, insekter eller din systerdotter som leker med en leksaksbil.

Vår tid är värdefull. Låt den inte ätas upp av en hobby som ska berika dina dagar, inte ta bort spänningen ur dem.

Att lägga tid på att komponera en bra bild är en bra övning. Du stannar upp, tänker efter och komponerar bilden, kanske med hjälp av det gyllene snittet. Det är mer värdefullt än att ta flera kopior av samma motiv.

5. Film ger mer praktisk erfarenhet och kontroll

Om du verkligen älskar fotografering är film det bästa alternativet, eftersom det ger dig mer kontroll över hela processen.

Den analoga tekniken är det ursprungliga fotografiska mediet och används fortfarande idag. Dess långa livslängd beror på flera fördelar, men främst på att fotografen har kontrollen. Med film styr du slutartid, långa exponeringar, ljus och till och med dubbelexponeringar. Det senare uppstår när samma film används två gånger, vilket resulterar i att två bilder läggs ovanpå varandra, och det kan ge fantastiska resultat. Du kan uppnå vissa av dessa effekter med digitala kameror, men många tar bilden först och redigerar den i efterhand med fotoredigeringsprogram som Photoshop.

Dessutom, om du gör allt själv, är du också ansvarig för framkallningen av filmen! Det är ett äkta hantverk som betonar fotograferingens värde och vikt. Du kommer inte att ta massor av onödiga bilder om du själv ska framkalla dem i ett mörkrum.

Det faktum att du har mindre kontroll över digitala kameror och mobilfotografering syns tydligt i en sak: batterikraften. Systemkameror behöver inte extra kraftbanker, medan digitala kameror kan behöva extra batterier under längre fotograferingar. Om du fotograferar en dag med din iPhone kommer batteriet snabbt att ta slut, och du behöver ladda telefonen innan du kan använda den igen. Det är något du inte kan styra.

6. Filmen har längre livslängd

Vi fångar ögonblick för att återuppleva svunna tider när vi inte mår så bra. Bilderna ska vara bestående. Men digitala bilder har inte den egenskapen.

I teorin ska digitalt hålla längre än analogt, men det tar inte hänsyn till hur lagrings- och säkerhetskopieringstekniken utvecklas. Just nu använder vi kanske USB eller SD-kort, men de är inte permanenta. Det är som att lagra dina bilder på en diskett; försök att hitta en dator som kan läsa dem! Till och med CD-skivor känns numera föråldrade.

Tekniken vi använder idag – inklusive molntjänster – kommer att ersättas av nyare innovationer, och även om vi oftast kommer ihåg att flytta våra filer, kommer vi också att förlora några, speciellt om en dator kraschar.

Och vad händer om en fil blir korrupt? Då går det älskade fotot förlorat. Även Vint Cerf, en av internets fäder, rekommenderar att du skriver ut dina bilder (enligt PetaPixel).

Utskrifter är inte heller perfekta. Exponering för solljus gör att tryckta foton bleknar, oavsett om de ursprungligen är digitala bilder eller filmbilder. Därför är polaroidbilder bokstavligen bara ögonblicksbilder, som inte håller länge. Men negativ, om de förvaras på rätt sätt (i rumstemperatur, skyddade från starkt ljus), kan användas igen för att ge dina gamla bilder nytt liv. I takt med att framkallnings- och skanningstekniken utvecklas kommer också filmens upplösning att bli bättre. Mer data kan extraheras från film än från en digital kopia, som är begränsad till sin ursprungliga kvalitetsnivå.

Film vs. Digital: Vilket är bäst?

I slutändan är det en smaksak. Digitala bilder tar mindre plats och är lättare att dela. De flesta av oss väljer digitala systemkameror utan att tveka. Men film är alltid värt att överväga. Idealiskt sett har man båda alternativen.

Ta dig tid att uppskatta fördelarna med film. Du behöver inte helt lämna den digitala tekniken, men du kan åtminstone skaffa en extra systemkamera med film, så att du kan njuta av det bästa av två världar.