Oönskad e-post: En ständigt växande utmaning
Oönskad e-post, ofta kallad spam, är ett ihållande problem och cyberattacker blir allt mer avancerade. Oavsett om din inkorg långsamt fylls med skräppost eller om du plötsligt översvämmas av det, är det viktigare än någonsin att vidta åtgärder för att förebygga och minska oönskade meddelanden.
Det första steget är att förstå hur spammare överhuvudtaget får tag på din e-postadress.
E-postspam i siffror: En översikt
Spam via e-post ökar ständigt, men hur stor oro bör en genomsnittlig användare känna? Låt oss granska några aktuella siffror som belyser omfattningen av detta problem:
- Under 2022 klassificerades 49 % av alla skickade e-postmeddelanden som skräppost. Detta är en ökning från 45,5 % under 2023, men ändå en tydlig minskning från de 80 % som registrerades 2011. (Statista)
- Av all spam är 36 % reklam eller marknadsföring, medan 31,7 % handlar om innehåll för vuxna. (Mailmodo)
- Ungefär 2,5 % av all spam betraktas som bedrägerier, där identitetsstöld är målet för 73 % av skadliga kampanjer. (Mailmodo)
- Spammare tjänar i genomsnitt cirka 7000 USD per dag. (Mailmodo)
- Identitetsstöld är alltså målet för 73 % av de skadliga spamkampanjerna via e-post. (Mailmodo)
- Nätfiskeattacker kostade företag i genomsnitt 14,82 miljoner USD under 2021. (Proofpoint)
- USA är det land som får mest spam i världen, med cirka 8 miljarder skräppostmeddelanden per dag. (Statista)
Det betyder att nästan hälften av alla e-postmeddelanden som skickas anses vara spam, och merparten av dessa är oönskad reklam. Lyckligtvis är endast en liten andel (2,5 %) av skräpposten direkta bedrägerier, men även den lilla andelen genererar enorma intäkter för cyberkriminella.
Bildkälla: Mailmodo
Den goda nyheten är alltså att mycket av spam är mer av ett irritationsmoment än ett hot. Men om din e-postadress hamnar i fel händer ökar risken för bedrägerier avsevärt. Men detta väcker frågan: Varför får du så mycket spam?
Hur spammare får tag på din e-postadress: De vanligaste orsakerna
Det finns flera anledningar till att din e-postadress kan hamna på spamlistor. Här är några av de vanligaste:
1. Du har publicerat din e-postadress online
En av de mest uppenbara anledningarna till att spammare får tag på din adress är att du själv har publicerat den öppet på nätet. Spammare använder program som söker igenom webben efter @-tecknet och samlar automatiskt ihop adresser till stora listor. Om din e-postadress finns någonstans synlig på webben, har spammare troligen redan hittat den.
2. Ditt e-postadress har sålts
Tyvärr gör integritetslagstiftning (eller brist på sådan) det möjligt för företag att sälja din e-postadress lagligt. Om du ger dem tillåtelse att dela din information när du registrerar dig för en tjänst eller produkt (kom ihåg att alltid läsa integritetspolicyn och villkoren) kan de sälja din adress till den som betalar mest. Företag kan tjäna stora pengar på att sälja stora mängder data.
Situationen blir ännu mer oklar när ett företag du aldrig har haft att göra med börjar skicka spam till dig. Men de som köper e-postlistor för sådana syften är förmodligen inte så noga med att följa alla regler. Så om du plötsligt får mycket spam, är det möjligt att din e-postadress har sålts vidare.
3. Företaget som lagrar din e-postadress har blivit hackat
Företag kan omedvetet läcka din information till tredje part om de blir utsatta för cyberattacker. Vissa lagar lägger större ansvar på företag när det gäller att skydda dina uppgifter, men cyberattacker hittar hela tiden nya sätt att kringgå säkerhetsåtgärder.
Försök att begränsa antalet företag som har tillgång till din data och håll koll på vilka du använder. Om du slutar använda ett företag som har tillgång till din e-post och andra uppgifter, kan du alltid be dem att ta bort dem.
4. Ditt e-postkonto har blivit hackat
Om hackare får tillgång till ditt e-postkonto kan de prenumerera på massor av skadliga nyhetsbrev. Detta kan leda till att din inkorg fylls med skräppost och farliga meddelanden. Bildkälla: Aaron Brooks
Hackare kan också använda ditt konto för att komma åt din kontaktlista. De kan skicka spam under ditt namn till alla i din kontaktbok och exportera alla dina kontakter i ett försök att hacka dem med automatiska program. Att skydda ditt konto från hackare hjälper dig att undvika några av de allvarligaste brotten som identitetsstöld. Om du får konstiga e-postmeddelanden från vänner, är det troligt att deras konton har blivit hackade.
Sådana meddelanden ser ofta ut som om de kommer från någon du känner, vilket gör det lättare för dem att ta sig förbi spamfilter. Du är också mer benägen att öppna e-postmeddelanden från en kontakt. Det är därför viktigt att lära sig känna igen spam och aldrig öppna meddelanden som ser misstänkta ut. Markera dem som skräppost och informera personen vars konto har blivit hackat.
5. Brute force-attacker
Brute force-attacker använder program för att generera alla tänkbara kombinationer av bokstäver och siffror för att hitta korrekta e-postadresser eller lösenord. Det handlar alltså om skadliga säkerhetshot. Programmen fortsätter att generera kombinationer tills de hittar den rätta, men det kan ta flera år beroende på lösenordets komplexitet och e-postadressen. Men med tanke på det enorma antalet aktiva e-postadresser går det snabbt att hitta en giltig adress, särskilt med stora leverantörer som Gmail. Att hitta rätt lösenord tar längre tid men är lättare om bedragaren redan har din e-postadress och ditt lösenord inte är starkt.
6. Ordboksattacker
Ordboksattacker använder listor med troliga e-postadresser och lösenord. De är mindre automatiska än brute force-attacker och tar hänsyn till data som efternamn och födelsedagar för att gissa lösenord.
Precis som brute force-attacker är ordboksattacker avsedda att ge tillgång till konton. Båda attackerna är enklare om din e-postadress är offentligt publicerad online. Starka lösenord skyddar särskilt bra mot ordboksattacker.
7. E-postretargeting
E-postretargeting är en laglig marknadsföringsstrategi som används av många e-handelswebbplatser. Det används bland annat för att skicka påminnelser till användare som lagt varor i sin kundvagn utan att genomföra köpet. Retargeting är inte spam så länge företag följer integritetslagstiftningen. Problemet uppstår när användare inte inser att de kommer att få marknadsföringsmeddelanden eller när företag gör det svårt att köpa något utan att ange sin e-postadress.
Hur man minskar spam
Genom att förstå hur spammare får tag på din e-postadress kan du vidta åtgärder för att skydda den. Ändå kan du aldrig garantera säkerheten för din e-postdata när vissa risker ligger utanför din kontroll. Förutom att skydda din e-postadress så mycket som möjligt bör du också arbeta aktivt med att minska mängden spam som hamnar i din inkorg.