Varför du borde lära dig Ruby-programmering 2023 och 5 bästa lärresurser

Om du undrar, ”Ska jag lära mig Ruby-programmering?” Oroa dig inte. Du är inte ensam om din förvirring.

Även om programmeringsspråket Ruby får blandade recensioner, utvecklade det många välkända webbplatser som Twitter, Github, Shopify, Airbnb, Hulu, Basecamp och Twitch.

Listan lever verkligen upp till talesättet, ”Ruby är en programmerares bästa vän.”

Ruby är perfekt om du vill ha ett väl avrundat språk på hög nivå för webbservrar, webbapplikationer och andra former av DevOps och Automation.

I den här artikeln kommer vi att diskutera de många fördelarna med att lära sig Ruby programmeringsspråk och några av dess bästa lärresurser.

Vad är Ruby Programming Language?

Ruby är ett tolkat, högnivå, allmänt, objektorienterat programmeringsspråk med enkel och skriven engelsk syntax. Det har ett starkt fokus på produktivitet.

Ruby kommer med ett dynamiskt typsystem, automatisk minneshantering och en objektorienterad design. På så sätt blir det ett värdefullt verktyg för banbrytande webbutveckling, automatiseringsskript, dataanalys, systemverktyg och liknande applikationer.

Den behandlar grundläggande datatyper som strängar och siffror som objekt. Så, den objektorienterade strukturen gör Ruby anpassningsbar och omfattande, kan skapa klasser och objekt närhelst det behövs.

Ruby ger massor av ramar. Ruby-ramverk erbjuder många paket och förberedda koder för att påskynda din utveckling. Av alla Ruby-ramverk är Ruby on Rails (RoR) den mest populära.

Kodexempel:

def sum_eq_n?(arr, n)
 return true if arr.empty? && n == 0

 arr.product(arr).reject { |a,b| a == b }.any? { |a,b| a + b == n }
end

Kort historia om Ruby

Den japanske datavetaren Yukihiro ”Matz” Matsumoto trodde att Perl luktade som ett leksaksspråk och att Python inte var genuint objektorienterad.

Således utvecklade Yukihiro sitt idealiska objektorienterade programmeringsspråk Ruby 1993 och släppte det den 21 december 1995.

Av sina två föreslagna namn, ”Coral” och ”Ruby”, valde han Ruby eftersom det var födelsestenen till en av hans medarbetare.

Ruby blev populär i Japan i slutet av 90-talet. Blev sedan ett ledande webbutvecklingsverktyg efter att Ruby on Rails-ramverket släpptes 2004.

Alternativ till Python: A True OOP Language

Med tanke på deras natur och arkitektur kan Ruby och Python gå sida vid sida hela dagen. Men i vissa fall tar de olika vägar och lämnar en liten marginal för dig att välja den bästa för dina behov.

Låt oss utforska några av de viktigaste skillnaderna mellan Ruby och Python:

FunktionerRubyPythonObject OrientationFullly Object OrientedMostObject OrientedSyntaxFlexibel, mångsidig och läsbar av människor EnkelMetaprogrammeringFlexibel, mångsidig och läsbar för människor Begränsad miljö Stöder endast EclipseIDEStöder flera IDEsFlexibilitetOtroligt flexibilitetFörvånansvärt flexibilitetStrikt och ett sätt att göra något på webben. , Dictionary och ListVast-bibliotek för utvecklare, akademiker och datavetare BibliotekBegränsat men korrekt fokuserat på professionell utveckling Fokuserar på akademiker, datavetenskap, ML och webbCommunity Fokuserar på webbutveckling med ett varierat ekosystem Fokuserar på akademiker, datavetenskap, ML och webbanvändare , Apple, Twitter, AirbnbGoogle, Dropbox, Instagram, Youtube

Läs också: Ruby on Rails vs. Django: The Right Framework for You

Varför ska du lära dig Ruby-programmering?

Hur kan Ruby konkurrera med Python, GoLang och JavaScript?

Om du minns, Ruby utvecklades ursprungligen för att fylla en nisch som Python inte gjorde.

De främsta anledningarna till att lära sig Ruby-programmering:

Mångsidig: I ett objektorienterat ramverk kombinerar Ruby dynamiska och starkt skrivna statiska språk. Så, Ruby on Rails låter dig uppnå samma mål med betydligt mindre kod än andra språk.

Cloud Computing: Molnappar är framtiden. Ruby on Rails snabba prestanda och prestanda för applikationsutveckling kommer sannolikt att göra det värt besväret i molnberäkning. Att lära sig Ruby-programmering ger dig alltså möjlighet att utforska den potentiella arbetsmarknaden.

Användning inom automation: Framväxten av AI, maskininlärning och molnet visar att automatisering är framtiden. Rubys array-baserade språk presterar bättre med ordnade datauppsättningar, vilket gör det till ett unikt verktyg för automatisering. Därför kommer marknaden för Ruby-utvecklare troligen att öka.

Bra arbetsmarknad: Det finns en robust arbetsmarknad för Ruby-utvecklare. Eftersom tekniken kommer med futuristiska och kostnadseffektiva funktioner, ökar den värdet för Ruby och Ruby on Rails utvecklare. Så du kan få en lukrativ lön för Ruby Engineer-jobb.

Fördelarna med att använda programmeringsspråket Ruby

Rubys enkla syntax och omfattande biblioteksstöd gör det till en praktisk webbteknologi för snabb utveckling. Därför är det enkelt att bygga applikationer om du använder Ruby on Rails.

Några centrala fördelar med att använda Ruby programmeringsspråk:

 • Intuitiva syntaxer: Rubys syntax är både enkel och flexibel. Den använder enkel engelska. Ruby tillåter fler uttryck än Python som funktionella språk som Lisp och Scheme.
 • Ruby on Rails: Ruby on Rails är ansvarig för Rubys popularitetsboom. Den är byggd på modell-vy-kontroller (MVC) ramverk och Convention over Configuration (CoC) synvinkel som förenklar utvecklingen. Enkelt uttryckt tillför Ruby on Rails extraordinära fördelar till webbutveckling och överträffar liknande ramverk i hastighet och enkelhet.
 • Metaprogrammering: Rubys kraftfulla metaprogrammering och dynamiska kodgenereringsmöjligheter gör att den kan definiera metoder och klasser under körning. På samma sätt har den funktioner som define_method som automatiskt upptäcker och genererar potentiell kod baserat på din runtime-information eller logik. Så din kod blir ren och upprepas inte.
 • Användningsfall: Ruby används oftast inom webbutveckling, DevOps, webbservrar, API-utveckling, databearbetning och cloud computing. Men du kan också använda det i e-handel, innehållshanteringssystem, sociala och affärsapplikationer och andra relevanta områden.
  .
 • Snabb prototyping: Ruby har en flexibel syntax och dynamisk karaktär. Med dess massiva biblioteksstöd kan du börja utveckla vad som helst snabbt. Dessutom låter dess metaprogrammeringsförmåga dig avancera din prototyp och göra snabba anpassningar. Så du sparar både tid och ansträngning vid prototypframställning.
 • Testning: Rubys beteendedrivna utveckling (BDD) med RSpec och Cucumber jämför din kodbas med en lista över utvecklarskapade krav. Därför låter den dig bevittna testet och få tydliga, läsbara riktlinjer för kodens förväntade beteende.
 • Inlärningskurva: Att lära sig Ruby-programmering är enkelt eftersom det optimerar programmerarens lycka. Det ger dig flera sätt att slutföra samma uppgift. Så du kan välja det tillvägagångssätt som uppfyller dina kodningspreferenser. Till exempel kan du göra looping med olika looping-konstruktioner som for, while, each och until.

Läs också: Bästa Ruby IDE för utvecklare

När ska du använda programmeringsspråket Ruby?

Ruby har många applikationer som ett allmänt språk. På samma sätt kan du använda Ruby-programmering för alla utvecklingsstadier, från webben till molnet till DevOps och till och med utveckling av mobilappar.

Låt oss titta på några scenarier där du kan använda Ruby-programmering för de mest effektiva resultaten:

 • Rapid Prototyping: Använd Ruby för webbutveckling på grund av dess snabba prototyping och utveckling.
 • E-handelsvänlig: Ruby on Rails är mycket effektiv för utveckling av e-handelsplattformar för att hantera försäljning, lager och kunder.
 • CMS-utveckling: Ruby on Rails gnistrar av att bygga innehållshanteringssystem (CMS).
 • Server-side scripting: Använd Ruby för server-side scripting och serverkonfiguration.
 • Mobilapputveckling: Rubymotion tillåter plattformsoberoende mobilapputveckling.

Techjättar som använder rubin

Topp globala företag som använder Ruby och Ruby on Rails.

 • GitHub: GitHub är helt byggd med Rails ramverk och är stark.
 • Shopify: E-handelsmotor Shopify driver miljontals företag över hela världen, driver sig själv med Ruby on Rails.
 • Dribble: Ruby on Rails har drivit designnätverket Titans backend sedan 2009. Över 20 miljoner användare använder det utan problem.
 • Coinbase: Kryptovalutaplattformen började som en Ruby on Rails-applikation. Coinbase driver Ruby on Rails Monolith trots att de bytte till Goland som sitt primära språk.
 • Twitter: Ursprungligen byggd på Ruby on Rails, Twitter migrerade sin kärna till Scala på grund av snabb expansion. Men den använder fortfarande Ruby on Rails för många aspekter.
 • Airbnb: Airbnb-stacken är starkt beroende av Ruby on Rails. Plattformen hanterar tusentals förfrågningar samtidigt, vilket uppvisar Rails skalbarhet.
 • Basecamp: Samma utvecklare skapade Ruby on Rails-ramverket och byggde sedan Basecamp. Basecamp fortsätter att tjäna miljontals utvecklare som använder Rails i sin kärna.
 • Twitch: Twitch använde Rails-ramverk för att skapa en monolitisk kodbas.

Växande karriärmöjlighet för Ruby-utvecklare

Toppföretag prototyper snabbt nya produktidéer, och startups strävar efter att utveckla produkter snabbt för att få marknadens uppmärksamhet.

Ruby on Rails är utmärkt i agil utveckling och håller fast vid båda användningsfallen. Därför växer behovet av Ruby on Rails-utvecklare i denna snabbt föränderliga tekniska värld.

Rubys arbetsmarknad och lön växer ständigt trots rykten om teknikbranschen.

Enligt Glassdoor varierar medellönen för Ruby och Ruby on Rails-utvecklare från $81k till $135k i USA.

En annan toppwebbplats, ZipRecruiter, rapporterar en liknande nationell genomsnittlig lön på $119k årligen för Ruby och Ruby on Rails-utvecklare i USA.

Läs också: Frequently Asked Ruby on Rails Intervjufrågor och svar [2023]

De bästa källorna för att lära sig Ruby

Låt oss titta på de bästa onlineresurserna och kurserna för att lära oss Rubys programmeringsspråk.

#1. Lär dig koda med Ruby

Udemy’s Learn to Code with Ruby Course är en av de mest djupgående Ruby-inlärningsresurserna online. Denna kurs passar både nybörjare och avancerade programmerare.

Kursen börjar med att lära dig grunderna i Ruby, såsom strängar, matriser, metoder och variabler. Så småningom kommer du att lösa problem och dyka djupt in i verklig objektorienterad programmering.

Du kommer att ha tillgång till 30+ timmars videolektioner och 300+ föreläsningar för att hjälpa dig att lära dig Rubys programmeringsspråk.

#2. Omfattande Ruby-programmering

Om du är en programmeringsentusiast som vill lägga till Ruby till din kodarsenal, passar Udemys omfattande Ruby-programmeringskurs ditt intresse.

Det kommer att lära ut Ruby-syntax, programkonstruktion, algoritmdesign, dataanalys, metaprogrammering och Ruby-projektledning. Dessutom avslutas varje avsnitt med en frågesport för att testa din inlärning.

Viktigast av allt är att kursen lär ut snabb webbutveckling och prototyper med Ruby on Rails och Sinatra.

Noterbart är att både nybörjare och avancerade kodare kan ta kursen.

#3. Den kompletta Ruby on Rails-utvecklarkursen

Den kompletta Ruby on Rails-utvecklarkursen är en omfattande resurs för dem som vill lära sig Ruby-programmering. Eftersom det lär Ruby från grunderna kan vem som helst anmäla sig.

Den täcker allt du behöver för att bli en professionell Ruby on Rails-utvecklare, från snabb prototypframställning till att designa och utveckla en webbapp.

Den 430+ föreläsningskursen innehåller 45+ timmars handledningsvideor som hjälper dig att bygga dina webbapplikationsidéer med Ruby on Rails.

#4. Ruby-programmeringsspråket: allt du behöver veta

The Ruby Programming Language: Everything You Need to Know är en omfattande bok för befintliga Ruby-programmerare som vill dyka djupt. Boken börjar med en snabbstartshandledning och förklarar språket i detalj.

Yukihiro Matsumoto, skaparen av Ruby, skrev boken med David Flanagan. Således innehåller den Rubys skapares perspektiv på syntax, datatyper, block, metoder, klasser och andra Ruby-språkelement.

Boken är din go-to guide om du vill lära dig Ruby programmeringsspråk på nästa nivå.

#5. Polerad Ruby Programmering

Boken Polished Ruby Programming täcker vanliga programmeringssituationer, avvägningar, inneboende tillvägagångssätt och andra egenskaper som krävs för att bli en avancerad Ruby-programmerare.

Det är en avancerad programmeringsbok som modifierar dina Rubys grunder, täcker programmeringsprinciper på högre nivå och lär dig hur du använder den avancerade databasen, webbramverket och säkerhetsfunktionerna.

Så om du är en Ruby-utvecklare som vill förbättra dina färdigheter och karriär, kan den här boken vara din vän till hands.

#6. Ruby-programmering för nybörjare

Som titeln antyder är Ruby Programming for Beginners en nybörjarvänlig Ruby-inlärningsbok med enkla steg-för-steg-instruktioner för att skriva dina första Ruby-skript.

Boken innehåller omfattande riktlinjer som hjälper dig att lära dig Rubys programmeringsspråk, med början med grundläggande begrepp, påståenden, kodblock, metoder och andra element.

Så om du börjar från roten är det ett lämpligt val.

Slutsats

I en värld där molnbaserade applikationer dyker upp dagligen, förväntas marknaden för Ruby-utvecklare att expandera inom kort.

Den bästa tiden att börja lära sig Ruby programmeringsspråk är idag, inte imorgon.

Utbilda dig själv idag. Varsågod imorgon.

Du kanske också är intresserad av dessa Ruby online-kompilatorer för att koda när du är på språng.