Varför du bör ladda din telefon utanför ditt rum

Det pratas mycket om att smartphones är ohälsosamma, men det är inte alltid sant. Många människor har problem med sina telefoner, inte för att telefonerna är dåliga i sig, utan för att de inte har tänkt på hur de ska användas på rätt sätt.

Ett av de största misstagen som många människor gör är att använda sina smartphones för nära läggdags. En annan utmaning är att kontrollera sina enheter först på morgonen, innan de har hunnit vakna och anpassa sig till dagen. Båda problemen kan minimeras eller till och med elimineras genom att ladda sina enheter i ett annat rum. Här är några anledningar till varför du bör ladda din telefon utanför ditt rum.

Varför du bör ladda din telefon utanför ditt rum

Låt oss först titta på några av de största fördelarna med att ladda din telefon utanför ditt rum.

1. Sätt naturliga gränser

Oavsett om det är för att njuta av framgång i ditt privata eller professionella liv är det viktigt att sätta gränser. Ett stort misstag som människor gör är att tillåta sig själva att vara tillgängliga 24/7, vilket kan hindra deras förmåga att återhämta sig och tjäna världen på ett bättre sätt. Till exempel kanske du känner någon som har sina jobbmail på sin personliga telefon – och du kanske till och med är den individen.

Att ladda din smartphone i ett annat rum sätter naturliga gränser, eftersom du inte kommer att kunna svara på andra under en viss tid varje dag och kväll. Som ett resultat kommer du förmodligen att känna att du har lite tid för dig själv. Tack vare detta kan du börja bearbeta tankar och känslor som du kanske tidigare har undertryckt.

Om du siktar på att bli mer produktiv på kontoret i synnerhet, kan du överväga att kolla in dessa sätt att sätta gränser på jobbet.

2. Att inte kontrollera skärmen först på morgonen

Hur många gånger har du haft för avsikt att ha en produktiv dag kvällen innan, och sedan – så fort du har vaknat – tagit upp din smartphone och börjat kolla igenom dina aviseringar?

Efter att ha börjat dagen med att scrolla och svara på texter, kanske du har haft svårare att hålla fokus resten av dagen. Detta är något som jag var särskilt skyldig till från omkring 2014 till 2019, och det försatte mig i ett distraherat tillstånd oftare än jag skulle vilja erkänna.

När du laddar din telefon utanför ditt rum kan du göra det lättare att inte kontrollera skärmen först på morgonen. Istället kan du ersätta den tiden med en hälsosammare vana – som att meditera eller skriva journaler. Du kanske också tycker att det är lättare att hålla sig till en morgonrutin eftersom du har tagit bort en stor distraktion.

Om du vill plocka upp meditation som en positiv vana, överväg att kolla in vår guide för att komma igång med meditation.

3. Att inte ha frestelsen att kolla din telefon mitt i natten

En annan dålig vana som hindrade min produktivitet i början av 20-årsåldern var att kolla min telefon mitt i natten. Jag brukade ladda min iPhone bredvid kudden, vilket gjorde det enkelt att snabbt svara på ett sms eller kolla sociala medier när jag skulle ha sovit.

Så fort jag började ladda min telefon någon annanstans förbättrades min sömnkvalitet inom några veckor. Under dagen var det också lättare att inte kolla aviseringarna på min enhet. Du kommer förmodligen att behöva anstränga dig för att vända på vanan att kolla telefonen mitt i natten, men människor gillar att ta minsta motståndets väg. Så att ladda din telefon i ett annat rum är en enkel utgångspunkt.

En annan användbar regel att följa är att inte använda telefonen i sängen alls. Ta en titt på dessa tips om varför du aldrig ska använda din telefon i sängen.

4. Potentiellt få en bättre nattsömn

Kvaliteten på din sömn är avgörande, och du bör göra allt du kan för att förbättra detta område av ditt liv. Och om du har märkt att du känner dig trött när du vaknar kan det vara en bra idé att ompröva var du laddar telefonen.

A studie publicerad 2020 fann att bland 1 925 studenter i Saudiarabien, att använda din telefon efter att ha släckt lamporna korrelerade med sämre sömnkvalitet. Dessutom var elever som laddade sina telefoner bredvid huvudet också benägna att känna sig tröttare under dagen.

Den goda nyheten är att om du försöker justera din smartphoneanvändning för bättre sömnkvalitet kan du utföra många åtgärder för att minska smartphoneanvändningen och öka sömnhygienen. Förutom att ladda din telefon i ett annat rum kan du utföra aktiviteter som inte involverar skärmar.

Så här ersätter du funktioner du normalt skulle använda på din telefon

Nu när vi har pratat om några av de största fördelarna med att ladda din telefon utanför ditt rum, kanske du är övertygad om att ge det ett försök. Men du kan också ha dina tvivel. När allt kommer omkring, hur vet du när du ska vakna?

Nedan finns några ersättningar för vissa telefonfunktioner som du kan använda när du laddar din enhet i ett annat rum.

1. Väckarklocka för soluppgång

Du kanske är gammal nog att komma ihåg en tid då du använde väckarklockor innan smartphones fanns. Nuförtiden kan du förbättra din sömnrutin ytterligare genom att använda en väckarklocka för soluppgången, som gradvis gör ditt rum ljusare precis innan du vaknar.

Sunrise väckarklockor låter dig ofta justera hur ljust ljuset är, vilket gör att du bättre kan kontrollera mängden ljus som kommer in i ditt rum när du sover. Dessutom kan du justera den maximala ljusstyrkan.

Förutom att de hjälper dig att vakna, har soluppgångsklockor den extra fördelen att de fungerar som en läslampa och mer. Om du inte är övertygad ännu, överväg att läsa den här guiden om de främsta anledningarna till att köpa en soluppgångsväckarklocka.

2. Fysiska anteckningsblock

Om du brukar skriva en dagbok innan du lägger dig eller precis efter att du har vaknat, kanske du upptäcker att fysiska anteckningsblock är bättre än att använda telefonens skärm. Du kommer att kunna hänvisa till varje sida när du vill, och vissa människor tycker också att informationen fastnar bättre när de skriver den med penna och papper.

Du kan också kolla om du ska använda digitala eller fysiska anteckningsblock om du fortfarande är på staketet.

3. En Kindle

Vissa människor gillar att läsa på sina telefoner innan de går och lägger sig, men det finns många andra effektiva sätt att fortsätta denna vana utan en smartphone. För många människor kan det faktiskt vara bättre att köpa en fysisk bok och läsa den. Men om du gillar att läsa på en skärm kan du skaffa en Kindle istället.

Att läsa på en Kindle före sänggåendet är ett bra sätt att öka din kunskap om vissa ämnen. Och för andra människor är det ett utmärkt alternativ för att varva ner. Det finns många inställningar du kan ändra för att göra din Kindle bättre att läsa på natten.

Överväg att ladda din telefon utanför rummet för bättre sömn

Ibland är det de minsta förändringarna som kan ha stor inverkan på din produktivitet och andra delar av ditt liv. För den som vill sätta bättre gränser med sina smartphones är det värt att överväga att ladda enheten i ett annat rum under sömnen.

Att ladda din smartphone utanför ditt rum kan underlätta bättre sömnkvalitet, och du kommer förmodligen också ha lättare att sluta kolla telefonen mitt i natten. Dessutom kan du sätta naturliga gränser som kan hjälpa dig att vila och återhämta dig.