Vad ska du göra om du får ett nätfiske-e-postmeddelande?

Om du får ett nätfiskemail kan det vara lite läskigt. Lyckligtvis infekterar ingenting din dator om du inte klickar på några länkar eller svarar. Här är vad du ska göra (och vad du inte ska göra) om du får ett nätfiskemeddelande.

I ett nätfiskemeddelande försöker avsändaren få dig att klicka på en länk eller ange personlig information, som bankuppgifter eller lösenord. De är en konventionell social ingenjörskonst. Vi har förklarat i detalj hur nätfiske-e-postmeddelanden fungerar, vilket är värt att läsa om du inte är bekant med dem eller inte vet hur man upptäcker en.

Men vad ska du göra om du får ett nätfiskemail?

Få inte panik och klicka inte på några länkar

Få inte panik när du får ett misstänkt nätfiske-e-postmeddelande. Moderna e-postklienter, som Outlook, Gmail och Apple Mail, gör ett bra jobb med att filtrera bort e-postmeddelanden som innehåller skadlig kod eller bilagor. Bara för att ett nätfiskemeddelande hamnar i din inkorg betyder det inte att din dator är infekterad med virus eller skadlig programvara.

Det är helt säkert att öppna ett e-postmeddelande (och använda förhandsgranskningspanelen). E-postklienter har inte tillåtit kod att köras när du öppnar (eller förhandsgranskar) ett e-postmeddelande på ett decennium eller mer.

Nätfiske-e-post är dock en verklig säkerhetsrisk. Du bör aldrig klicka på en länk i ett e-postmeddelande eller öppna en bilaga till en om du inte är 100 procent säker på att du känner och litar på avsändaren. Du ska heller aldrig svara avsändaren – inte ens för att säga åt dem att inte skicka fler e-postmeddelanden till dig.

Nätfiskare kan skicka e-postmeddelanden till tusentals adresser varje dag, och om du svarar på ett av deras meddelanden bekräftar det att din e-postadress är aktiv. Detta gör dig ännu mer av ett mål. När nätfiskaren vet att du läser hans e-postmeddelanden kommer han att skicka fler försök och hoppas att ett av dem fungerar.

Så för att vara tydlig: Klicka inte på några länkar, öppna inga bilagor och svara inte.

Kontrollera med avsändaren

Om ett misstänkt e-postmeddelande verkar vara från någon du känner eller ett företag du använder, kolla med dem för att se om meddelandet är legitimt. Svara inte på mejlet. Om det verkar vara från någon du känner, skapa ett nytt e-postmeddelande eller sms:a eller ring personen och fråga om de har skickat e-postmeddelandet till dig. Vidarebefordra inte e-postmeddelandet, eftersom det bara sprider den potentiella nätfiskeattacken.

Om e-postmeddelandet påstår sig vara från ett företag du använder, som din bank, gym, medicinska institution eller online-återförsäljare, gå till deras webbplats och kontakta dem därifrån. Återigen, klicka inte på några länkar i e-postmeddelandet. Skriv in webbadressen själv (eller använd din föredragna sökmotor) och använd deras kontaktalternativ för att fråga företaget om de skickade ut den.

Om det verkar som att e-postmeddelandet skickades till många människor, till exempel kommunikation om att uppgradera en app, kan du också skicka en tweet till företaget på deras officiella handtag och fråga dem direkt. Representanten kommer inte att veta om enskilda e-postmeddelanden, men han kommer att veta om företaget har skickat ut ett meddelande till alla kunder.

Anmäl mejlet

Det finns fyra typer av organisationer som du kan rapportera nätfiske till:

Ditt bolag
Din e-postleverantör
En regering