Vad ska du göra om du får ett nätfiske-e-postmeddelande?

By rik

Att mottaga ett nätfiske-e-postmeddelande kan kännas obehagligt. Som tur är, löper din dator ingen risk att smittas om du inte klickar på några länkar eller svarar på meddelandet. Här följer några riktlinjer om vad du bör göra (och inte göra) om du får ett nätfiskemejl.

I ett nätfiske-e-postmeddelande försöker avsändaren locka dig att klicka på en länk eller lämna ut personliga uppgifter, till exempel bankdetaljer eller lösenord. Det är en typisk metod inom social manipulation. Vi har tidigare beskrivit i detalj hur nätfiske-e-postmeddelanden fungerar, vilket kan vara bra läsning om du är osäker på hur de ser ut eller hur man upptäcker dem.

Men vad ska du göra konkret om du får ett nätfiskemejl?

Håll dig lugn och undvik att klicka

Det är viktigt att inte få panik när du mottar ett misstänkt nätfiskemejl. De flesta moderna e-postprogram, såsom Outlook, Gmail och Apple Mail, är utrustade med bra filter som sorterar bort e-post som innehåller skadlig kod eller bilagor. Att ett nätfiskemeddelande hamnar i din inkorg betyder alltså inte automatiskt att din dator har blivit infekterad med virus eller skadlig programvara.

Det är helt ofarligt att öppna ett e-postmeddelande (och även att använda förhandsgranskningsfunktionen). E-postprogram har inte tillåtit kod att köras automatiskt när du öppnar eller förhandsgranskar ett mejl på mer än ett decennium.

Nätfiske-e-post är dock en verklig säkerhetsrisk. Du bör aldrig klicka på en länk i ett e-postmeddelande, eller öppna en bilaga, om du inte är 100% säker på att du känner och litar på avsändaren. Du bör heller aldrig svara på avsändarens mejl, inte ens för att be dem sluta skicka mejl.

Nätfiskare kan skicka ut e-post till tusentals adresser varje dag. Om du svarar på ett av deras meddelanden bekräftar du att din e-postadress är aktiv, vilket gör dig till ett mer attraktivt mål. När en nätfiskare vet att du läser deras mejl, kommer de att skicka fler försök i hopp om att något ska lyckas.

Sammanfattningsvis: Klicka inte på några länkar, öppna inga bilagor och svara inte på meddelandet.

Verifiera med avsändaren

Om ett misstänkt e-postmeddelande ser ut att komma från någon du känner eller ett företag du använder, bör du dubbelkolla med dem om meddelandet är legitimt. Svara inte på det misstänkta mejlet. Om det ser ut att vara från någon du känner, skriv ett nytt mejl, sms:a eller ring personen och fråga om de faktiskt skickat det aktuella meddelandet. Undvik att vidarebefordra mejlet, eftersom det kan sprida en potentiell nätfiskeattack.

Om e-postmeddelandet påstår sig vara från ett företag du har en relation till, exempelvis din bank, ett gym, en vårdinrättning eller en online-återförsäljare, gå direkt till deras officiella webbplats och kontakta dem därifrån. Än en gång, undvik att klicka på några länkar i e-postmeddelandet. Skriv in webbadressen manuellt (eller använd en sökmotor) och använd deras kontaktuppgifter för att fråga om de har skickat ut mejlet i fråga.

Om det verkar som om meddelandet har skickats till många, till exempel information om en uppdatering av en app, kan du även skicka ett meddelande via Twitter till företagets officiella konto och fråga dem direkt. Deras kundtjänst kanske inte har koll på enskilda e-postmeddelanden, men de borde veta om företaget har skickat ut ett massmejl till alla sina kunder.

Rapportera mejlet

Det finns flera organisationer du kan anmäla nätfiske-försök till:

Din arbetsgivare
Din e-postleverantör
Myndigheter