Vad har ändrats och bör du uppgradera?

Fitbit är ganska populärt bland fitnessentusiaster. Fitbit Charge 5, i synnerhet, är en väl avrundad tracker för hälso- och fitnessspårning och dess bästa erbjudande hittills.

Men med släppet av Charge 6 tog Fitbit upp saker och ting. Charge 6 innehåller en handfull användbara funktioner och, viktigast av allt, återinför en sidoknapp som företaget lade bort för flera år sedan till förmån för en sömlös design.

Om du redan är en Fitbit Charge 5-användare väcker detta frågan: Vad har egentligen förändrats på Charge 6, och motiverar dessa ändringar en uppgradering? Låt oss ta reda på.

Fitbit Charge 6 vs. Fitbit Charge 5: Design

Bildkredit: Fitbit

Vid första anblicken ser Charge 6 ut identisk med Charge 5. Den använder aluminium och rostfritt stål i sin konstruktion och kommer med ett silikonband, precis som sin föregångare.

Det är dock när du tittar noga som du märker en skillnad, om än liten, men av stor betydelse. Fitbit har äntligen lyssnat på sina kunder och återinfört en sidoknapp på Charge 6.

Det är en liten knapp placerad längs enhetens vänstra kant. Tänk på att det inte är den fysiska knappen vi ville att Fitbit skulle återinföra i Charge-sortimentet. Istället är det en induktiv som förlitar sig på haptik för feedback.

Ändå är det ett värdefullt tillägg som ger dig ett snabbare och mer interaktivt sätt att använda enheten, även när du tränar, så att du inte behöver ta itu med besväret med att svepa på skärmen med dina våta eller feta fingrar för att navigera i gränssnittet.

Slutligen behåller Charge 6 standardvärdet 5 ATM vattentäthet som ses på Charge 5. Och du kan få den i tre färger: svart, silver och champagneguld.

Fitbit Charge 6 vs. Fitbit Charge 5: Display

Bildkredit: Fitbit

När vi går vidare till displayen, finns det ingen skillnad i specifikationerna mellan dessa Fitbit-modeller. Charge 6 har samma 1,04-tums AMOLED-skärm i full färg som Charge 5. Eftersom den är AMOLED bör skärmen vara tillräckligt ljus och ha god synlighet utomhus, så du bör inte ha några problem med att bära trackern för löpturer utomhus, vandringar eller andra aktiviteter.

Fitbit Charge 6 vs. Fitbit Charge 5: Hälso- och fitnessspårning

Bildkredit: Fitbit

Även om skillnaderna mellan Charge 6 och Charge 5 inte är särskilt uppenbara inom andra områden, är det en annan historia inom hälso- och fitnessspårningsavdelningen.

Visst, Fitbit kombinerar samma uppsättning funktioner, som SpO2-spårning, pulsövervakning och hudtemperaturavläsningar, på Charge 6 som det gjorde på Charge 5. Men den här gången hävdar företaget att dess spårningsnoggrannhet är upp till 60 procent bättre.

Fitbit tillskriver denna förbättring av Charge 6 den förbättrade maskininlärningsalgoritmen. Den säger att denna förbättring av algoritmen också borde ge mer exakta avläsningar när det gäller att spåra kalorier, aktiva zonminuter, daglig beredskapspoäng och sömnpoäng.

Resten av funktionerna på Charge 5, som EKG och aviseringar om hög och låg puls, är också tillgängliga på Charge 6.

Fitbit Charge 6 vs. Fitbit Charge 5: Programvara och appar

Bildkredit: Fitbit

Fitbit använder sin anpassade programvara över alla sina trackers, och det är samma på båda Charge-modellerna. Det finns dock några anmärkningsvärda skillnader på Charge 6, både när det gäller funktioner och appar.

Till att börja med har Charge 6 ett gäng nya träningslägen. Medan dess föregångare var begränsad till bara 20 lägen, ger Charge 6 dig möjligheten att spåra dubbelt så många övningar som tidigare.

En annan användbar funktion som finns tillgänglig på Fitbit Charge 6 är stöd för att koppla ihop gymutrustning från tredje part. Med detta kan du koppla din Charge 6 med utrustning från Peloton, NordicTrack och Tonal för att få en bättre uppfattning om din träning eller aktivitet. Fitbit säger att det kommer att lägga till stöd för fler utrustningstillverkare med tiden.

Charge 6 kommer också med en tillgänglighetsfunktion, som råkar vara den första för Fitbit. Den heter Zoom + Magnification, och den låter dig dubbelklicka var som helst på skärmen för att snabbt förstora ord på skärmen som du tycker är för små eller svåra att läsa.

Under tiden lade Fitbit till några nya appar till Charge 6. Detta inkluderar Google Maps och Google Pay. Med Maps kan du enkelt hitta rätt under löpturer eller vandringar utomhus, medan Google Pay gör att du kan göra betalningar från handleden.

Dessutom ger Fitbit Charge 6-användare möjligheten att styra uppspelning av YouTube-musik direkt från handleden. Tack vare den här funktionen kan du enkelt starta, stoppa och hoppa över spår utan att behöva dra ut din smartphone. Du behöver en YouTube Premium-prenumeration för att använda den här funktionen.

Fitbit Charge 6 vs. Fitbit Charge 5: Batteritid

Fitbit hävdar en 7-dagars batteritid på Charge 6, samma som det lovade med Charge 5. Naturligtvis kan funktioner som GPS och sömnspårning förbruka mer batteri och påverka batteritiden. Men om du går efter Charge 5:s prestanda när det gäller batteritid, bör Charge 6 hålla bra med vad företaget hävdar.

Fitbit Charge 6 vs. Fitbit Charge 5: Pris

Slutligen, på tal om pris, kostar Fitbit Charge 6 $159,95 i USA. Detta är $20 billigare än vad företaget prissatte Charge 5 när den lanserades 2021.

Med hänsyn till alla förbättringar och de nya funktionerna som Charge 6 ger över Charge 5, tillsammans med en reducerad prislapp, blir Charge 6 naturligtvis ett mycket bra alternativ för någon som vill köpa en fitnesstracker.

Ska du köpa Fitbit Charge 6?

Om du är en Fitbit Charge 5-användare och nöjd med vad den erbjuder, kommer Charge 6 inte att ge mycket värde. Visst, den har en sidoknapp som underlättar hanteringen, ett par användbara appar och funktioner och förbättrade spårningsmöjligheter. Men dessa ändringar motiverar inte riktigt en uppgradering, och Charge 5 bör tjäna dig väl i minst ett år till.

Som sagt, om du äger en äldre Fitbit Charge-enhet eller någon annan tracker och letar efter en ny, är Charge 6 ett bra erbjudande för sitt pris. Faktum är att det är det enda senaste Charge-erbjudandet du kan få just nu i många länder, eftersom Fitbit börjar sluta med äldre modeller i många regioner.

För de som är intresserade är det enda sättet att få Charge 5 från tredje parts återförsäljare, i vilket fall du kan få den till ett rabatterat pris under reasäsongen. Detta kan göra det till ett bra köp om din budget är knapp och du inte vill spendera 160 $ ​​på en tracker.

Fitbit Charge 6 är en solid uppgradering

Fitbit Charge 5-ägare kanske inte är särskilt frestade av funktionsskillnaderna hos den nya modellen. Men Fitbit Charge 6 är en värdefull uppgradering för många kunder, och dess nya funktioner och något lägre prislapp bidrar till dess totala värde.