Vad händer med Facebook, Twitter och Googles data när du dör?

Vad händer med Facebook, Twitter, Google och andra onlinekonton och data när du dör? Vad lagen säger och de stora aktörernas policy. Hur man kommer åt Google, Facebook och Twitter-konton för en död vän eller släkting. Bild av Ville Miettinen.

Vi lagrar allt mer information online så det lönar sig att veta vad som händer med dina onlinekonton när du dör. Vi undersöker vad lagen säger och de stora aktörernas policy innan vi föreslår hur vi ska se till att dina önskemål uppfylls. Det kan vara något som många av oss föredrar att ha i bakhuvudet, men det finns tillfällen då vi behöver fundera lite över vad som händer efter att vi dör. Även när vi tänker på vår dödlighet är ödet för vår onlineegendom något som ofta förbises.

Mycket av denna egendom har sentimentalt värde – till exempel e-postmappar, fotografier och dokument lagrade i molnet, och vår närvaro på sociala medier – men det kan också ha ekonomiskt värde. Det är troligt att ditt Google-konto innehåller nycklarna till allt från dina bankuppgifter till ett arkiv över din karriär.

Alldeles nyligen rapporterades det av TechnoBuffalo att Apple vägrade ge en änka sin döda makes lösenord, och det var först efter att hon gick till media som Apple bad om ursäkt och erbjöd hjälp. I det här fallet var det inte så att hon ville hämta data, utan bara ville kunna fortsätta använda iPaden de hade delat. Apple följde bara företagets policy, men utan att dela alla dina känsliga lösenord med familjemedlemmar måste det finnas ett bättre sätt att hantera en nära och käras onlinekonton efter deras död.

Hur som helst vill du förmodligen inte att det ska avdunsta. Du kanske också vill inaktivera eller inaktivera ett konto för att förhindra till exempel att människor gör oönskade inlägg på en Facebook-vägg.

Ändå är arvslagstiftningen något vag när det gäller vissa typer av egendom på nätet, vilket gör att dina släktingar eller förmånstagarna i ditt testamente kanske inte kan ärva det om du inte har delat med dig av dina lösenord.

Här tittar vi på vad brittisk lag säger om ämnet, på hur de stora företagen som administrerar våra onlinetillgångar tolkar den lagen, och på vad du kan göra för att se till att dina önskemål uppfylls.

Vad händer med ditt Facebook-konto när du dör

Facebook verkar ta den här frågan på allvar och har en etablerad policy i Storbritannien som gör det möjligt för den som utför ett testamente att begära att ett konto stängs av eller minnesvärt. Facebook behåller dock informationen och du får inte se någon information du inte skulle ha kunnat se när kontoinnehavaren levde. Facebook testar för närvarande i USA en funktion som låter användare välja vad som händer med deras konto efter deras död.

Vi frågade Facebook om vad som händer med onlinenärvaron när kontoinnehavaren dör och fick veta att två alternativ finns tillgängliga i Storbritannien för närvarande. Antingen kan kontot raderas eller så kan det ”minnes”.

Här är Facebooks beskrivning av det senare alternativet. ”I det minnesmärkta tillståndet tas känslig information som statusuppdateringar och kontaktinformation bort från profilen, medan integritetsinställningarna på kontot ändras så att endast bekräftade, befintliga vänner kan se profilen eller hitta den i Facebooks interna sökmotor.

”Väggen står kvar så att vänner och familj – som redan är vänner med profilen – kan lämna inlägg till minne. När den är minnesvärd kan ingen logga in på profilen.”

Det behöver inte sägas att radering eller minnesmärke både kräver bevis på döden och kan begäras endast av någon som kan bevisa att de har befogenhet att agera på den avlidnes vägnar.

Även om kontot raderas upprätthåller Facebook ett arkiv över varje konto som innehåller en kopia av allt som någonsin har laddats upp till det. Kontoinnehavaren kan ladda ner detta arkiv så vi frågade hur förfarandet var för en släkting eller någon som innehar en bouppteckning att få tillgång till arkivet. Vi fick höra att detta inte är möjligt eftersom det skulle innebära ett brott mot integriteten.

Även om Facebook tillåter verifierade släktingar att minneskontot, kan de bara se information som den avlidne hade valt att dela med dem. Facebook sa att det inte skulle vara lämpligt att göra det möjligt för dem att ladda ner den personens privata meddelanden när de väl har avlidit eftersom ingen tillåtelse har getts. Företaget skulle inte berätta för oss om de skulle respektera någons önskemål om de hade testamenterat sina tillgångar online i sitt testamente.

Allt tyder på att detta inte bara är retorik och att Facebook tar frågan om avlidna kontoinnehavares integritet på största allvar. I ett uppmärksammat fall för några månader sedan hade föräldrarna till en 15-åring som hade begått självmord hoppats att de genom att komma åt sin sons Facebook-konto bättre skulle kunna förstå varför han tagit sitt liv. Ändå bekämpade Facebook alla försök från föräldrarna att få tillgång, även efter att de hade fått ett domstolsbeslut.

Det kan dock handla om förändringen. Facebook tillåter nu amerikanska användare att i förväg välja vem som kontrollerar deras konto när de dör, och tjänsten kommer så småningom att rulla ut någon annanstans. Efter att Facebook har fått besked om din död kan en specificerad ”legacy kontakt” uppdatera din profilbild, acceptera vänförfrågningar och fästa meddelanden på din tidslinje.

Vad händer med ditt Twitter-konto när du dör

Liksom Facebook har Twitter en policy som tillåter din exekutor eller en familjemedlem att få ditt konto avaktiverat. Men det ger inte den personen åtkomst till ditt konto, och det behåller all information.

Som svar på liknande frågor till Twitter fick vi veta att, i händelse av att en Twitter-användare dör, kan företaget arbeta med en person som är behörig att agera för dödsboets vägnar, eller med en verifierad närmaste familjemedlem till den avlidne , för att ha ett konto avaktiverat.

Twitters policy för att ge tillgång till ett konto efter kontoinnehavarens död är dock mycket lik Facebooks. ”Vi är tydliga med att Twitter-användare äger sina konton”, sa företaget till oss. ”Av integritetsskäl kan vi inte ge tillgång till en avliden användares konto oavsett deras relation till den avlidne.”

Återigen, företaget var inte närvarande när vi frågade om det skulle tillåta sådan åtkomst i händelse av att det i ett testamente gjordes bestämmelse om att någon ska ärva onlinetillgångar. Men poängen påpekades att, till skillnad från andra tjänster, är mycket av informationen på Twitter offentlig, så den är synlig för alla. (Se även: 15 bra Twitter-tips och tricks.)

Vad händer med ditt Google-konto när du dör

Google kan vara det viktigaste kontot att komma åt efter att en nära och kära dör: tyvärr är det också det minst enklaste. Google hanterar varje ärende individuellt och behåller alltid all data. Det finns inget enkelt sätt att inaktivera ett konto, och Google behåller all data. Självklart.

Google erbjuder en uppsjö av onlinetjänster inklusive Gmail (e-post), Picasa (hosting och delning av foton), Google Plus (socialt nätverk) och Google Drive (dokumentvärd). Med tanke på att de alla nås via ett enda konto verkar deras policyer som beskrivs på deras supportsidor vara lika för alla.

Det är möjligt att återställa ett raderat Google-konto – om du agerar tillräckligt snabbt.

Summan av kardemumman är att det inte finns några hårda och snabba regler och att varje fall tas på grundval så det kan verkligen finnas utrymme för en auktoriserad person att få tillgång till en död kontoinnehavares onlinetillgångar.

Google skulle dock inte svara på våra förfrågningar om förtydliganden eller detaljer. Som sådan är det till exempel inte möjligt att bedöma om allt material på nätet anses vara lika konfidentiellt eller om till exempel Google kan ge tillgång till Picasas fotoalbum men inte till mer känslig information som den som finns i Gmail-mappar.

Det är också relevant att påpeka att Google erbjuder en Inactive Account Manager-tjänst där en kontoinnehavare kan välja att få en betrodd vän eller familjemedlem att skicka ett e-postmeddelande i händelse av att deras konto är inaktivt under en viss tid. E-postmeddelandet innehåller en länk från vilken vissa typer av innehåll, som definierats av kontoinnehavaren, kan laddas ner.

Vad händer med dina onlinekonton när du dör: Onlinetillgångar med ekonomiskt värde

När vi riktar vår uppmärksamhet mot nätegendom med ekonomiskt värde är den rättsliga situationen mycket tydligare som Advokatsamfundets Ian Bond förklarade. – Vissa tillgångar, till exempel ett bankkonto online, kan hanteras på samma sätt som traditionellt innehade tillgångar. Detaljhandelswebbplatser eller spelsajter med en utestående kredit till förmån för den avlidne är också enkla att värdera och administrera i enlighet med lagen”, sa han.

Du kanske tror att samma sak gäller för egendom du har betalat för som lagras på nätet. De kanske mest uppenbara exemplen är musikspår och böcker som du har köpt på iTunes.

Vi frågade Apple hur en auktoriserad person kan få tillgång till dessa tillgångar och fick faktiskt veta att sådan egendom dör med personen som köpte den. Anledningen till detta är att när du betalar för ett musikspår köper du faktiskt inte musiken. Istället får du en licens att lyssna på den musiken, men licensen kan inte överlåtas. Detta kan låta som en förändring i policyn jämfört med CD- eller LP-skivor men Apple säger inte.

Detsamma gällde musik som tillhandahålls på inspelningsbara medier, den enda skillnaden är att distribution online ger ett sätt på vilket villkoren för licensen kan upprätthållas. Även om vi inte kan vara oense med den rättsliga situationen, måste vi säga att uppkomsten av onlineköp verkar ha inlett en nyvunnen beslutsamhet att upprätthålla den lagen. Vi hör trots allt inte så mycket om uppmärksammade räder mot second hand skivbutiker och skivmässor.

Detsamma gäller filmer, appar, tidningar och böcker.

Vad händer med dina onlinekonton när du dör: Hantera din egendom online

Alla förväntningar på att din egendom online kommer att bli tillgänglig för din familj eller annan förmånstagare efter din död skulle vara felplacerad om du inte vidtar försiktighetsåtgärder i förväg. En självklar lösning är att informera dina släktingar om dina olika lösenord, men det är inte idealiskt. Det är uppenbart att du kanske vill undvika möjligheten att dina onlinekonton kan nås medan du fortfarande lever. Även om detta inte är ett problem, men om du har olika lösenord för varje konto och du byter dem regelbundet – som säkerhetsexperter föreslår att vi borde – skulle det vara alltför lätt att glömma att berätta för dina släktingar varje gång du hade bytt ett lösenord.

En lösning på problemet med flera lösenord är antingen att använda ett lösenordshanteringsverktyg som KeePass eller 1Password, som lagrar alla dina lösenord i en krypterad fil på din PC, eller bara att lista dem alla i ett krypterat Word-dokument, och se till att du uppdatera dokumentet varje gång du ändrar ett lösenord. Sedan, beroende på om du är glad för att någon ska ha tillgång till dina lösenord medan du fortfarande lever, har du två alternativ.

Antingen ger du någon lösenordet för ditt lösenordsverktyg eller Word-dokument på din PC, eller så ger du informationen till din advokat med instruktioner om att göra den tillgänglig för en namngiven person endast i händelse av din död.

Att hantera ett dödsbo kan vara en utdragen process. Eftersom detta är fallet, och med tanke på att detta kommer att vara en period av betydande nöd, är hantering av en släktings egendom online ett jobb som kanske inte åtgärdas under en lång tid efter deras död. En sista aspekt att överväga är därför hur länge någon kan vänta innan deras anhörigas konton, och all tillhörande data, raderas på grund av bristande aktivitet.

Vi förväntade oss rimligen att denna information skulle skrivas in i villkoren för varje tjänst, men det är tydligen inte alltid fallet. Medan Twitter sa att konton kan raderas efter sex månaders inaktivitet, skulle varken Facebook eller Google berätta för oss hur länge ett vilande konto kommer att förbli aktivt. Så om du ska reda ut angelägenheterna för en älskad som har gått bort, vänta inte för länge innan du tar hand om deras onlineegendom.

Vad händer med dina onlinekonton när du dör: lagen

För att förstå den rättsliga situationen pratade vi med advokaten Ian Bond, partner på Higgs & Sons, och medlem av Law Society’s Wills & Equity Committee som berättade för oss att, enligt lag i England och Wales, ”är det en personlig företrädares plikt att samla in och få in den fasta och personliga egendomen av den avlidne och förvalta det enligt lag”. ”Om den avlidne hade digitala tillgångar”, sa han, ”har de personliga representanterna en skyldighet att skydda dessa tillgångar och samla in dem för förmånstagarna”.

Vi kommer att se senare hur detta gäller för onlinetillgångar som har ett visst ekonomiskt värde, men till att börja med kommer vi att tänka på onlineegendom som huvudsakligen har sentimentalt värde. Här är saker och ting sällan så enkla som Ians första uttalande kan antyda när han fortsatte med att förklara.

“Digitala tillgångar lagras mestadels på delade servrar; tjänsteleverantörerna kan vara baserade i ett annat land än deras användare, och de kan lagra data på servrar i många länder, vilket gör det oklart vems lagar som ska gälla”.

För att förtydliga gav han ett exempel. ”Bara för att en användare dör i London med ett Facebook- eller Twitter-konto betyder det inte att engelsk lag kommer att gälla vid hanteringen av dessa digitala tillgångar”, förklarade han. ”I avsaknad av klarhet i vilka länders lagar som gäller, blir hur en digital tjänsteleverantör hanterar en tillgång efter användarens död en fråga för leverantörens användarvillkor. Ingen enhetlighet existerar så i verkligheten sitter varje separat digital tjänsteleverantör i slutgiltig bedömning när det gäller att avgöra ödet för de digitala tillgångarna.”

Med tanke på denna tvetydiga situation kontaktade vi några av de mest troliga företagen som du kommer att ha anförtrott med dina onlinetillgångar.