Viktiga slutsatser
- ChatGPT:s begränsade databas utgör en stor utmaning då den saknar förmågan att leverera korrekt information om händelser efter januari 2022.
- OpenAI adresserar detta problem genom att återinföra internetåtkomst till ChatGPT via Bing, vilket möjliggör att ge aktuella svar.
- Aktiveringen av webbläsarfunktionen förbättrar precisionen och fullständigheten i ChatGPT:s svar, men medför även potentiella risker för felaktig information och påverkar annonsintäkterna för webbplatser.
En av de främsta nackdelarna med ChatGPT är dess begränsade kunskapsbas. Beroende på vilken modell som används, är ChatGPT:s databas uppdaterad till antingen september 2021 (för GPT-3.5) eller januari 2022 (för GPT-4). Det betyder att ChatGPT inte kan hantera frågor som rör händelser efter dessa datum.
OpenAI har nu tagit itu med detta genom att uppgradera ChatGPT så att den kan använda internet för att generera uppdaterade svar på användarnas frågor. Här är information om denna nya (åter)introduktion till ChatGPT.
ChatGPT får nu tillgång till internet via Bing
En av de främsta fördelarna med AI-chattbottar som Bard och Bing AI är deras förmåga att söka information på internet och erbjuda aktuell data. ChatGPT, å andra sidan, saknade denna funktion. Denna brist avhjälptes kortvarigt när OpenAI i maj 2022 introducerade en webbsökningsfunktion, men den plockades bort snabbt på grund av missbruk. Användare utnyttjade webbsökningsfunktionen för att kringgå betalväggar på webbplatser och få tillgång till nyhetsartiklar utan kostnad.
Efter detta återgick ChatGPT till sin ursprungliga design utan internetåtkomst. Istället använde chattboten externa plugins för att samla information från webben. Nu har OpenAI meddelat att de återinför ”Bläddra med Bing”, en funktion som utnyttjar Bing Search Engine API för att förse ChatGPT med möjligheten att söka aktuell information. För att undvika tidigare misstag har OpenAI infört betydande restriktioner för vilka sidor ChatGPT:s webbsökningsfunktion kan nå. Webbplatser som har infört begränsningar mot ChatGPT:s GPTBot undantas från att visas i ChatGPT:s syntetiserade svar.
Men hur aktiveras denna funktion i ChatGPT? Och hur kommer återinförandet av internetåtkomst att påverka ChatGPT-användare? Låt oss undersöka det.
Aktivera webbsökning i ChatGPT
För att använda webbsökningsfunktionen krävs ett betalt ChatGPT Plus-abonnemang. Om du har ett ChatGPT Plus-abonnemang kan du aktivera webbsökning via kontoinställningarna:
- Öppna ChatGPT.
- Klicka på ditt namn eller e-postadress i det nedre vänstra hörnet av chattfönstret.
- Klicka på Inställningar & Beta.
- Klicka på Betafunktioner och aktivera knappen bredvid Bläddra med Bing.
För att sedan använda ChatGPT:s webbsökningsfunktion:
- Starta en ny chatt.
- Håll muspekaren över GPT-4-modellen.
- Välj Bläddra med Bing från rullgardinsmenyn.
ChatGPT kommer automatiskt att aktivera webbsökningsfunktionen när den bedömer att det behövs för att hämta aktuell information. Du kan även instruera chattboten att söka information om ett specifikt ämne eller en fråga om du behöver aktuell information.
Hur internetåtkomst påverkar ChatGPT-användare
Den omedelbara effekten av internetåtkomsten för ChatGPT är förbättrade svar. ChatGPT kan nu leverera mer omfattande och exakta svar. För tillfället saknar både GPT-3.5 och GPT-4 kunskap om händelser och ämnen som har inträffat efter januari 2022. Denna kunskapslucka hindrar ChatGPT från att svara på vissa frågor eller genererar antaganden som resulterar i felaktiga svar.
När vi testade konversationer som innehöll snabbt föränderlig statistik var nyttan av internetåtkomst tydlig. Medan ChatGPT utan webbsökning gav felaktiga siffror, kunde ChatGPT med webbsökning ge mer precisa uppgifter om ämnen som världens befolkning och försäljningsstatistik för smartphones.
I konversationen nedan frågade vi standardmodellen ChatGPT GPT-4 vilket land som har den största befolkningen. Det gav ett felaktigt svar.
Vi frågade sedan ChatGPT:s GPT-4-modell med webbsökning aktiverad, och fick ett korrekt svar.
Men det finns även nackdelar. Internetåtkomst ökar risken för spridning av felaktig information om ChatGPT förlitar sig på webbplatser med inkorrekt, partisk eller falsk information. Datakällorna som används för att träna ChatGPT är noggrant granskade. Detta minskar risken för att chattboten ska sprida desinformation och propaganda. Men med den fria åtkomsten bör vi nog vara beredda på fler diskussioner om hur ChatGPT eventuellt förstärker falska nyheter och andra typer av desinformation framöver.
En annan, mindre uppenbar nackdel med ChatGPT:s senaste tillskott är effekten på nyhetskällor och informationssidor. De flesta webbplatser är beroende av besök på deras sidor för att generera intäkter. ChatGPT med internetåtkomst underminerar detta i viss mån genom att ge tillgång till information från andra webbplatser utan att användare behöver besöka dem. Detta innebär att ChatGPT potentiellt kan beröva webbplatser på annonsintäkter som de annars skulle generera genom användarbesök. Vissa webbplatser kommer att blockera ChatGPT:s åtkomst och meddela att webbplatsens ”robots.txt”-fil hindrar den från att hämta information, men många webbplatsägare kommer inte att göra detta.
Naturligtvis kan även sökmotorer som Google och Bing förlora intäkter från annonserna på sina sökresultatsidor. Men företag som Google och Bing är för stora för att känna av denna typ av påverkan, åtminstone för tillfället. Effekten kommer att kännas mer av mindre webbplatser där annonsintäkter är en viktig inkomstkälla.
ChatGPT:s webbsökningsfunktion är ett tveeggat svärd
Återinförandet av ChatGPT:s webbsökningsfunktion är ett tveeggat svärd. Å ena sidan ger det AI-chattboten möjlighet att leverera mer exakt och uppdaterad information till användarna. Men det öppnar även för risker för spridning av desinformation och en negativ inverkan på annonsintäkterna för mindre webbplatser. Trots dessa befogade farhågor är webbsökningsfunktionen aktiverad för tillfället.
Användare som önskar mer omfattande svar från ChatGPT kan aktivera funktionen, medan de som är oroade över felaktig information kan fortsätta att använda den ursprungliga modellen. Hur detta kommer att påverka AI-chattbotslandskapet på lång sikt återstår att se. För tillfället intar OpenAI en försiktig hållning och ger användarna ett val mellan en helt sluten modell och en modell med selektiv internetåtkomst.