Vad betyder ”TFW” och hur använder du det?

By rik

TFW är en förkortning som florerar på internet, framförallt på sociala medier och i memes. Men vad exakt betyder TFW, var har det sitt ursprung och hur använder man det?

Uttrycka en känsla

TFW är en internetförkortning som står för ”the feeling when”. Denna akronym kombineras ofta med en rolig eller uttrycksfull bild (som den ovan) för att ge en känslomässig ton eller kommentar till en situation.

TFW kan ses mer som ett meme än en traditionell akronym som används i en löpande text, likt FOMO. Det följer oftast ett visst mönster där en fras som inleds med TFW (inte alltid) följs av ett känslomässigt foto. Frasen kan referera till din vardag, som i ”TFW när badrummet svämmar över”, eller vara ett skämt, exempelvis ”TFW när dina vänner också känner till clownen Pennywise”.

Det betyder dock inte att TFW alltid följer ett strikt meme-format. TFW indikerar generellt för läsaren att ett meddelande eller inlägg har en känslomässig anknytning. Det är alltså möjligt för ”TFW” att stå ensamt utan bild eller ytterligare text.

I vissa fall kan du därför svara på ett absurd eller provokativt Facebook-inlägg med ett enkelt ”TFW”. De som känner till TFW förstår då att du menar att ”det här inlägget är helt tokigt!”. Likaså kan du svara på ett oväntat meddelande från ett ex med ”TFW” eller kommentera ett lustigt foto med ”TFW”.

TFW:s ursprung

Vissa hävdar att TFW egentligen står för ”that face when”. Och på sätt och vis kan det stämma.

Redan 2009 började användare på 4chans musikforum (/mu/) använda ”MFW” eller ”my face when”. Intressant nog användes MFW på samma sätt som TFW används idag. Användare publicerade en humoristisk bild av ett ansikte tillsammans med en fras som ”MFW folk kallar schack en sport.”

Google Trender visar att användningen av MFW nådde sin kulmen efter 2010 och sedan har överskuggats av TFW.

Ungefär samtidigt utvecklades ordet ”feel” som slang för ”känsla”. Memes som ”I know that feel bro” spreds över internet, och reaktionsbilden ”Feels Guy” blev en vanlig del av internet- och nördkulturen.

Precis som MFW användes Feels Guy-memet för att reagera på känslomässiga situationer. Men medan MFW ofta förmedlade avsky eller vördnad, användes Feels Guy-memet för att uttrycka skam, tvivel, sorg eller förtvivlan.

Känner du igen det här ansiktet? Det är den välbekante Feels Guy.

Det verkar som om dessa två liknande idéer smälte samman och blev TFW runt 2010 eller 2011 – det var då TFW först definierades på Urban Dictionary. Även om den grammatiska användningen av TFW inte har förändrats mycket sedan dess, har ordet blivit betydligt mer utbrett. Det är en användbar förkortning för att uttrycka känslor på internet, en plats som annars kan vara känd för sin känslomässiga återhållsamhet.

Hur använder man TFW?

Om du inleder en mening med TFW kommer läsaren intuitivt att söka efter en känslomässig kontext. Du kan skriva ”TFW när det inte finns någon falukorv i kylen” eller ”TFW när du nästan är hemma och varningslampan för låg bränslenivå tänds.” Oavsett vilket kommer folk att försöka tolka en känslomässig innebörd i dina ord.

Även om du kan använda dessa meningar i textform så fungerar TFW bäst tillsammans med en bild eller GIF. Du kan i princip använda vilken bild som helst, men det är att föredra att använda bilder som visar uttrycksfulla ansikten. Ju tydligare känslor som visas på bilden, desto lättare blir det för betraktaren att tolka den korrekta känslomässiga tonen i ditt användande av TFW.

TFW när du hittar ett nytt coolt ord men inte vet hur man använder det.

Som tidigare nämnts kan du också använda TFW utan tillhörande ord eller bilder. Se bara till att situationen har en tydlig känslomässig anknytning. Ett ensamt ”TFW” i en diskussion om hundar ger kanske inte så mycket mening, men ett ”TFW” som svar på ett irriterande eller otrevligt sms kan förmedla budskap som ”försvinn ur min inkorg” eller ”hur förväntar du dig att jag ska reagera på det här?”.

Med TFW kommer du in i en helt ny värld av knasiga internetuttryck. Om du vill lära dig mer om språket som ofta används online, ta gärna en titt på våra artiklar om ord som TLDR och YEET.