Vad är Windows 10 IoT, och när skulle du vilja använda det?

By rik

Microsoft tillhandahåller Windows 10 i nio skilda versioner, anpassade för allt från hemmabruk till företagsmiljöer och serverdrift. Windows 10 IoT (Internet of Things) är en version som du troligtvis inte äger själv, men paradoxalt nog troligen har interagerat med mer än du anar.

Windows 10 IoT: En utveckling från Windows Embedded

Windows 10 IoT är en vidareutveckling av en tidigare Windows-variant, nämligen Windows Embedded. Kanske minns du berättelser om bankomater som fortfarande körde Windows XP och som var i trängande behov av uppdateringar. Dessa bankomater, liksom många andra liknande enheter, använde Windows Embedded (XPe). Grundtanken är att ha en nedbantad version av Windows som fungerar effektivt på mindre kraftfull hårdvara, för en specifik applikation eller både och.

Ett bankföretag kan använda operativsystemet för sina bankomater, en butikskedja för sina kassasystem och en tillverkare för att skapa en enkel prototypenhet. Windows IoT är dock inte bara ett nytt namn för Windows för att rida på IoT-vågen, och det är inte heller exklusivt för företag och stora organisationer. Detta syns tydligt i de två olika versionerna av operativsystemet: IoT Enterprise och IoT Core.

IoT Enterprise: Designad för flera enheter

Microsoft erbjuder Windows 10 IoT i två skepnader, Enterprise och Core. Enterprise-versionen är i grunden Windows 10 Enterprise, men med utökade låsningsfunktioner. Dessa funktioner gör det möjligt att tvinga Windows att enbart visa en specifik kioskapp. Själva Windows-systemet fortsätter att arbeta i bakgrunden, men vanliga användare saknar normalt tillgång till dessa underliggande processer. Om du någonsin använt en incheckningskiosk där appen kraschat och du sett Windows 10-gränssnittet, har du med stor sannolikhet kommit i kontakt med Windows 10 IoT Enterprise.

Precis som med vanliga Windows 10 Enterprise, går det inte att köpa en licens för IoT Enterprise i en butik. Microsoft distribuerar licenser via återförsäljarpartners och OEM-avtal. Eftersom detta är en fullständig version av Windows, får du tillgång till all den prestanda som tillhör systemet, men med en betydande begränsning: IoT Enterprise kan inte köras på ARM-processorer.

IoT Core: För enskilda kort, applikationer och sensorer

Den här lilla roboten på hjul drivs av en Raspberry Pi och Windows IOT.

IoT Core är däremot en betydligt nedbantad version. Du får inte hela Windows-skalet; operativsystemet kan istället bara köra en enda UWP-applikation (Universal Windows Program) och bakgrundsprocesser. Men IoT Core är kompatibelt med ARM-processorer. IoT Core är att föredra för enkla applikationer som inte kräver omfattande direkt användarinteraktion. Ett exempel är en smart termostat som använder IoT Core. Tack vare ARM-kompatibiliteten kan IoT Core köras på enkla datorer som Raspberry Pi.

Denna egenskap gör IoT Core till ett utmärkt val för snabba prototyper, vare sig det är för företag eller hobbyprojekt. Hackster, en utvecklingsgemenskap för hårdvara och mjukvara, har flera exempel på projekt med IoT Core, inklusive en husdjursdörr med igenkänning, en dörr med ansiktsigenkänning, en smart instrumentpanel och en magisk spegel. Samtliga är projekt som du enkelt kan återskapa själv med rätt kunskaper. Microsoft har även visat en robot driven av Raspberry Pi som använde Windows IOT och interagerade med hologram. Det finns resurser tillgängliga för att ladda ner IoT Core för eget bruk med en kostnadsfri licens.

Dessutom kan IoT Core på en Raspberry Pi eller Minnowboard kopplas samman med sensorer och mekanismer som kameror, PIR-sensorer, servomotorer och temperatursensorer. Detta gör att Windows 10 kan kommunicera data från dessa sensorer, vilket är grunden för Internet of Things.

Windows IoT: Ett alternativ med sluten källkod för Visual Studio-utvecklare

Du kanske undrar varför någon skulle välja Windows IoT istället för alla de alternativ som finns tillgängliga, som Linux eller Android. Svaret beror mestadels på enhetens användningsområde och vem som gör programmeringen.

Fördelarna med öppen källkod, som licens- och anpassningsmöjligheter, framhålls ofta, och det med rätta. Men öppen källkod är inte det optimala valet i alla situationer. Vissa projekt kräver sluten källkod. Vissa företag och myndigheter (på gott och ont) förbjuder även programvara med öppen källkod i sina inköp. Även om ett företag inte har ett formellt förbud, kan det inofficiellt missgillas. Om du är en tillverkare som kan använda båda alternativen, väljer du det som tillfredsställer kunden.

Men om man bortser från debatten om öppen kontra sluten källkod, finns det en klar fördel för vissa utvecklare. Windows 10 IoT är integrerat med Visual Studio, vilket gör att du kan använda utvecklingsmiljön för att skapa applikationer. IoT Core är designad för att köras ”huvudlöst” (utan grafiskt gränssnitt) och kopplas istället till en annan Windows 10-dator för programmering och återkoppling. Om du ändå tillbringar större delen av utvecklingstiden i Visual Studio kan du spara tid på inlärning och installation genom att välja Windows 10 IoT. Du kan direkt tillämpa dina befintliga kunskaper.

En genomsnittlig användare kommer antagligen inte att ladda ner och använda Windows 10 IoT, men det betyder inte att de inte kommer i kontakt med det. Om du inte är en utvecklare så fungerar systemet oftast i bakgrunden, på ett sätt som du inte ens märker. Det kan vara det som driver kiosken där du beställer mat på restaurangen eller förbereder din nästa cocktail. Även för utvecklare och hobbyister kan Windows 10 IoT vara ett bra alternativ, särskilt om du upplever att det är för tidskrävande att lära sig ett system som Linux.