Din webbplats fungerar som ditt företags digitala skyltfönster. Den är inte bara en plattform för att interagera med kunder och generera intäkter, utan också avgörande för att etablera ditt varumärkes närvaro online.
Med tanke på den snabba ökningen av cyberbrottslighet är det av yttersta vikt att prioritera säkerheten för din webbplats.
En stor utmaning i den digitala världen är svartlistning av webbadresser. Sökmotorer och säkerhetsmyndigheter svartlistar webbadresser och IP-adresser som anses misstänkta av säkerhetsskäl. Google rapporterar att de svartlistar ungefär 10 000 webbadresser varje dag, eftersom dessa anses osäkra för besökare.
Google svartlistar adresser för att skydda användarnas upplevelse online.
I denna artikel kommer vi att utforska vad svartlistning av webbadresser innebär, hur det sker, vilka konsekvenserna är och hur du kan åtgärda problemet.
Låt oss börja!
Vad innebär svartlistning av webbadresser?
Kortfattat innebär svartlistning av webbadresser att sökmotorer och andra aktörer som Google, Norton Safe Web, Bing, McAfee SiteAdvisor m.fl., avlägsnar en webbadress från sina index. Detta sker om webbplatsen bedöms som potentiellt skadlig, t.ex. genom nätfiske, trojanska hästar eller spam.
Genom att svartlista en webbadress hindrar dessa aktörer användare från att besöka sidan och meddelar webbplatsens ägare. På så sätt förhindras angripares illvilliga aktiviteter.
Hur blir en webbadress svartlistad?
Sökmotorer som Google strävar efter att ge sina användare en trygg upplevelse online. För att nå detta mål investerar de, och andra säkerhetsföretag, i att upptäcka och flagga webbplatser som kan utgöra ett hot.
Då sökmotorer vill undvika att användare riskerar att drabbas av skadlig kod, visas inte dessa sidor i sökresultaten.
Det finns flera orsaker till att en webbplats kan svartlistas, inklusive:
- Nätfiskeförsök
- Trojanska hästar
- Pharma-hacking
- Informationsstöld
- Spam
- Oönskade programnedladdningar
- Osäkra plugins eller bibliotek
Om en webbplats uppvisar sådana sårbarheter, varnar webbläsaren besökarna om att det är osäkert att besöka den. Varningar liknande den nedan kan visas om webbplatsen innehåller skadlig programvara.
Många webbplatsägare är omedvetna om att deras sidor redan är hotade eller hackade. Så hur kan man kontrollera om en webbadress har svartlistats?
Låt oss ta reda på det!
Är din webbplats svartlistad?
Du kan köra olika säkerhetskontroller för att ta reda på om din webbplats är svartlistad eller inte.
Googles Säker webbsökning – Här visas problem som rör din webbplats och om den har svartlistats.
Svartlista Lookup från adminvista.com – Använder Google Web Risk API. Kontrollera snabbt om en webbplats anses säker.
Kontrollera webbplatstrafiken – En plötslig nedgång i trafik kan vara ett tecken. Använd Google Analytics för att övervaka trafiken. Om du märker en kraftig minskning kan det tyda på att din webbplats kan ha svartlistats.
Hur påverkar det företag?
Svartlistning av webbadresser kan få förödande konsekvenser för ett företag, både ekonomiskt och för dess rykte. En webbplats kan förlora uppemot 95% av sin organiska sökmotortrafik, vilket direkt påverkar försäljning och intäkter.
Inte bara trafiken från sökmotorer drabbas. När användare försöker besöka din webbplats manuellt, kommer webbläsaren att visa varningar. Det skrämmer bort potentiella kunder som då söker sig någon annanstans.
Hur undviker man att en webbadress blir svartlistad?
Som man brukar säga:
”Förebyggande är bättre än bot”
Det är nödvändigt att vara uppmärksam på webbplatsens säkerhet.
Håll dig uppdaterad
Föråldrade plugins, bibliotek och teman kan göra din webbplats sårbar. Cyberkriminella kan enkelt utnyttja dessa kryphål.
Använd automatiska uppdateringsfunktioner för dina webbplatskomponenter.
Om du använder WordPress kan du använda iThemes Sync för att hantera flera webbplatser centralt. Du kan uppdatera hundratals webbplatser med bara ett klick.
Undvik opålitlig programvara
Undvik programvara från opålitliga utvecklare. Gratisalternativ kan riskera din webbplats säkerhet. Det finns gott om webbplatser som erbjuder gratis teman och plugins, men det är klokt att avstå från osäkra källor eftersom de kan öppna dörrar för skadlig aktivitet.
Använd istället programvara och verktyg från betrodda källor för att upprätthålla säkerheten på din webbplats.
Välj en pålitlig webbhotellplattform
Det är viktigt att välja en säker webbhotellplattform som du kan lita på.
Låt oss slutligen titta på några av de bästa tjänsterna för att övervaka webbplatser och åtgärda eventuell svartlistning.
Att manuellt övervaka och åtgärda en svartlistad webbplats kan vara tidskrävande. Använd istället pålitliga tjänster som övervakar webbplatsens säkerhet och åtgärdar problem. På så sätt kan du fokusera på andra viktiga uppgifter.
Sucuri
Sucuri är en ledande säkerhetsplattform med stor expertis inom webbplatssäkerhet. De kan snabbt analysera och förstå hur angripare genomför sina attacker.
Sucuri utför effektiva säkerhetskontroller för att upptäcka skadlig kod, spam och andra skadliga aktiviteter. Om din webbplats svartlistas kan de också hjälpa till att ta bort blockeringen från myndigheter som:
- Googles svartlista
- Norton Safe Browsing
- SpamHaus domänblockeringslista
- Yandex
- Bings svartlistning
- Phishing Tank
- ESET
- McAfee SiteAdvisor
- AVAST och många fler…
Sucuri erbjuder ett brett utbud av tjänster och använder avancerade skannrar för att säkerställa optimal säkerhet:
- Säkerhetsskanning
- SSL/TLS-certifikatövervakning
- Driftstid & DNS-övervakning
- SEO-spamm skanning
- Säkerhetskopiering och återställning
- Molnbaserad WAF
Du kan lita på att Sucuri skyddar din webbplats mot sårbarheter och åtgärdar den vid svartlistning.
Astra
Astra erbjuder högkvalitativa tjänster för att skydda mot hackare och andra hot. Deras 360-graders skydd i realtid skyddar mot skadlig programvara, botar, hackare, SQLi, spam m.m.
De erbjuder säkerhetslösningar för plattformar som WordPress, Magento, Drupal, Joomla, OpenCart och PrestaShop. Deras säkerhetslösning innehåller hundratals funktioner.
SiteLock
SiteLock är en välkänd leverantör av webbsäkerhet och erbjuder automatiserade lösningar för att skydda företag mot skadlig aktivitet.
SiteLock erbjuder en kraftfull och prisvärd lösning. Deras automatiska patchning gör att du inte behöver oroa dig för webbplatsens säkerhet.
MalCare
MalCare erbjuder effektiv WordPress-säkerhet för webbplatsägare, utvecklare och byråer.
De skannar din webbplats på en dedikerad server för att minska serverbelastningen. Om din webbplats svartlistas kan MalCare snabbt åtgärda problemet med hjälp av kollektiv intelligens och upptäcka avancerade hot i realtid.
Slutsats
Cyberbrott ökar snabbt och påverkar företag negativt både ekonomiskt och för deras rykte. Svartlistning av webbadresser är ett problem som många företag drabbas av. Därför är det viktigt att implementera robust webbplatssäkerhet.