Microsoft erbjuder olika versioner av Windows, både för datorer och servrar. Vid en första anblick kan Windows 10 och Windows Server 2016 se likadana ut, men de är designade för helt olika syften. Windows 10 är anpassat för dagligt bruk på en personlig dator, medan Windows Server är byggt för att hantera många datorer, filer och tjänster i en nätverksmiljö.
Gemensam grundkod
Om man installerar en ny, ”ren” version av Windows 10 och Windows Server 2016, kan det initialt vara svårt att se skillnad. De delar samma skrivbord, startknapp och aktivitetsfält. Båda använder samma kärna och kan i många fall köra samma programvara, exempelvis webbläsaren Google Chrome eller Microsoft Office.
Likheterna slutar dock här. Windows 10 är skapat för att användas på en enskild dator, medan Windows Server är en server (vilket namnet antyder) som driver tjänster som andra enheter når via ett nätverk. Även om Windows Server kan köras med ett grafiskt gränssnitt, rekommenderar Microsoft att installera servern utan ett grafiskt gränssnitt (eller ta bort det efter installation). Detta innebär enbart en kommandorad, vilket minskar belastningen på servern. Det finns också en rekommendation att använda Nano-server, vilket helt saknar GUI och möjligheten till lokal inloggning, men i gengäld kräver mycket mindre diskutrymme än standardinstallationen.
Serverprogramvara i Windows Server
Om det grafiska gränssnittet är aktiverat i Windows Server, startas programmet Server Manager kort efter uppstart. Detta markerar en tydlig skillnad mellan de två operativsystemen. I Server Manager kan man lägga till funktioner specifikt för servrar, som Windows Deployment Services, DHCP-tjänster och Active Directory Domain Services. Dessa funktioner möjliggör fjärrinstallation av operativsystem på andra datorer, tilldelning av statiska IP-adresser till klientdatorer, styrning av en nätverksdomän för att ansluta datorer till den och skapa användarkonton för domänen. Dessa funktioner saknas i Windows 10, även om man kan installera tredjepartsprogram som Apache webbserver.
Windows Server erbjuder också funktioner som SMB Direct för snabbare filöverföring och bättre stöd för Resilient File System. För att få liknande funktioner i en klientmiljö krävs Windows 10 Pro for Workstations.
Servrar är ofta utformade för att arbeta tillsammans. En server kan hantera en eller ett par av de nämnda rollerna, medan en annan server kan ta hand om andra uppgifter, för att fördela arbetsbelastningen.
Stöd för avancerad hårdvara i Windows Server
Windows Server har stöd för kraftfullare hårdvara än Windows 10. Medan Windows 10 Pro har en gräns på 2 TB RAM, kan Windows Server hantera upp till 24 TB. Denna mängd RAM är sällan relevant för en vanlig datoranvändare, men servrar kan dra nytta av den stora minneskapaciteten, exempelvis för att hantera många användare, datorer och virtuella maskiner via Hyper-V.
Windows 10 har också begränsningar gällande antal processorer. Windows 10 Home stöder endast en fysisk processor, medan Windows 10 Pro har stöd för två. Server 2016 stöder upp till 64 processorer. En 32-bitarsversion av Windows 10 kan hantera 32 kärnor, och 64-bitarsversionen 256 kärnor, medan Windows Server inte har någon begränsning gällande antalet kärnor.
För att komma närmare dessa kapaciteter krävs Windows 10 Pro for Workstations, som hanterar upp till 4 processorer och 6 TB RAM.
Windows Server är mer restriktivt
På liknande sätt som LTSB-versionen av Windows 10 har Windows Server flera funktioner borttagna. Du hittar inte Cortana, Microsoft Store, Edge eller Timeline. Istället för Edge använder Windows Server Internet Explorer, som är anpassat för att begränsa normal surfning. Vid nedladdning av Google Chrome behövde vi lägga till undantag för alla Googles webbadresser för att kunna slutföra nedladdningen. Den ökade säkerheten i Windows Server märks tydligt på de flesta webbplatser som besöks via Internet Explorer.
Windows Server saknar stöd för inloggning med ett Microsoft-konto, vilket innebär att inställningar inte kan synkroniseras från en annan dator. Istället krävs inloggning med ett lokalt konto eller ett domänkonto. Medan Windows 10 Home har fått en funktion för att pausa uppdateringar, kan Windows Server helt inaktivera uppdateringar via gruppolicy (vilket även gäller Windows 10 Enterprise och Windows LTSB).
Windows 10 – en bekant användarupplevelse
Även om Windows 10 saknar de serverrelaterade funktionerna, kompenserar det på andra områden. Uppdateringar till Windows 10 släpps snabbare och mer frekvent. Det har funktioner som Timeline och Cortana, som inte finns i Windows Server, och det är inte lika restriktivt. Installation av ny programvara, speciellt nedladdad från internet, är enklare. Inställningarna följer med dig om du loggar in med ett Microsoft-konto.
Dessutom erbjuder Windows 10 funktioner som integration med mobiltelefonen, progressiva webbappar och Windows Subsystem for Linux. Vissa av dessa funktioner är beroende av Microsoft Store, som inte finns i Windows Server.
Det är också möjligt att anpassa Windows 10 för att mer efterlikna Windows 7, om man föredrar det.
Windows Server är dyrare
Om du har en Windows 7, 8 eller 8.1-licens kan du installera Windows 10 utan extra kostnad. Windows Server 2016-licenser är inte lika lätta att få tag på (de är i första hand avsedda för företag) och är dyra. Beroende på företagets storlek och behov kan en licens kosta mellan 500 och 6200 dollar. De flesta företag använder volymlicenser istället. Prissättningen av Windows Server speglar det faktum att det är utvecklat för företagsanvändning.
Om du letar efter ett Windows OS för din personliga dator är Windows 10 det bästa valet. Det är fortfarande möjligt att använda Windows 7, 8 eller 8.1-licensen för att aktivera det. Funktionerna är anpassade för hemmabruk. Men om du behöver ett Windows OS för att hantera andra datorer, hemma eller på jobbet, tillhandahålla en filserver eller webbserver, är Windows Server det självklara valet.