Vad är skillnaden mellan Intel Core i3, i5, i7 och X-processorer?

By rik

Intel Core Processorer: En Djupdykning i i3, i5, i7, i9 och X-Serien

Även om AMD vinner mark, behåller Intel sin dominerande ställning som den främsta tillverkaren av datorprocessorer. Core-serien är ett utmärkt val för både stationära och bärbara datorer. Men vad skiljer egentligen Core i3, i5, i7, i9 och X-processorerna åt?

Vad utmärker en Core-processor?

Intel Core-processorer debuterade på marknaden i mitten av 2006 och ersatte då den tidigare Pentium-serien som Intels flaggskeppsprodukter. Core-”i”-beteckningarna fungerar primärt som övergripande kategoriseringar som särskiljer processorer inom en viss generation. Det är viktigt att notera att ett specifikt Core-”i”-namn inte per automatik garanterar ett visst antal kärnor eller funktioner som Hyper-Threading, vilket snabbar upp processorn.

Funktionsspecifikationer varierar mellan olika generationer. Med den tekniska utvecklingen blir det alltmer kostnadseffektivt att producera komponenter med högre prestanda. Detta innebär att funktioner som tidigare var standard i exempelvis Core i3-processorer kan försvinna helt.

Prestandaskillnader observeras även mellan processorer inom samma kategori, men från olika generationer. Förbättringar i processorns förmåga att hantera information leder generellt till bättre prestanda, ibland även med lägre klockhastigheter jämfört med tidigare modeller.

Därför är skillnaderna mellan Core i3, i5 och i7 mest relevanta inom samma generationsfamilj. Till exempel kan en sjunde generationens ”Kaby Lake” Core i7 och en tredje generationens ”Ivy Bridge” Core i7 prestera med liknande hastigheter och kärnantal. Trots det kommer den nyare processorn ändå ge bättre resultat. Som ett exempel, se denna jämförelse på UserBenchmark.

Nedan följer en översikt som hjälper dig att förstå vad de olika processorerna innebär:

Core i3: Instegsmodellen

Core i3-processorerna markerar insteget i Core-serien för varje generation. Vanligtvis har dessa processorer ett lägre antal kärnor jämfört med de högre modellerna. Tidigare var i3-processorer dual-core, men de senaste generationerna har fyra kärnor för stationära datorer.

De äldre dual-core i3-processorerna hade ofta fyra trådar, även känt som Hyper-Threading. Intel har dock valt att inte fördubbla antalet trådar i de nyare generationerna. Istället har man gått över till processorer med fyra kärnor och fyra trådar.

Core i3-processorerna har också mindre cacheminne och hanterar mindre RAM än de andra Core-modellerna. Klockhastigheten varierar. Vid skrivande stund har nionde generationens Core i3-processorer en maximal klockhastighet på 4,6 GHz, men det gäller bara den specifika modellen Core i3-9350K.

Core i5: Mellanklassen

Core i5 är steget upp från i3 och utgör ett populärt val för prismedvetna PC-spelare. i5-processorer saknar i regel Hyper-Threading men har fler kärnor (för närvarande sex jämfört med i3:ans fyra). De har även högre klockhastigheter, större cache och klarar mer minne. Den integrerade grafiken är också snäppet bättre.

Observera att nyare Core i5-processorer med Hyper-Threading förekommer i bärbara datorer, men inte i stationära.

Core i7: Ett Steg Tillbaka Från Toppen

Fram till 2017 hade Core i7-processorer Hyper-Threading även i stationära datorer, men nyare generationer saknar denna funktion. Dessa processorer har ett högre antal kärnor (upp till åtta i nionde generationen) än i5:orna, en större cache och bättre grafikprestanda. Minneskapaciteten är dock densamma som Core i5-modellerna, men det kan komma att förändras i framtiden.

Core i9: Nya Ledare

Core i9-processorer utgör den högsta nivån i Intel Core-sortimentet. Här hittar man processorer med topprestanda, som exempelvis Core i9-9900K, som är en favorit bland spelare.

I Core i9-segmentet av den nuvarande nionde generationen ser vi åtta kärnor, 16 trådar, större cache än Core i5, högre klockhastigheter (upp till 5 GHz i boost) och ytterligare förbättringar i grafikprestanda. Minneskapaciteten är dock densamma som för Core i5.

Core X: Det Ultimata

Intel erbjuder även en ”prosumer”-serie av avancerade processorer (HEDT) för entusiaster, spelare, kreatörer och andra som behöver den högsta prestandan.

I oktober 2019 lanserade Intel nya Core X-processorer med 10 till 18 kärnor (jämfört med Core i9 som maxar på åtta). Dessa inkluderar Hyper-Threading och höga boost-klockor, även om de inte alltid är högre än i Core i9-processorer. De har också fler PCIe-banor, klarar av mer RAM och har en högre TDP (Thermal Design Power) än de övriga Core-modellerna.

Vilken Processor Bör Du Välja?

Core-beteckningarna indikerar förbättringar inom en specifik generations processorer. Med ett ökat antal kärnor ökar även processorns kapacitet, inkluderat fler kärnor, högre klockhastigheter, mer cache och förmågan att hantera mer RAM. Med Core X får man dessutom fler PCIe-banor.

För spelare rekommenderas Core i7 eller högre. Även med en nyare Core i5 kan du få en bra spelupplevelse, men med Core i7 eller högre blir du mer framtidssäkrad. Kreatörer av digitalt innehåll bör överväga Core i7 eller i9, då de erbjuder de bästa trådarna.

För vardagliga uppgifter som webbsurfning, kalkylblad och ordbehandling är Core i3 tillräckligt.

Slutligen bör man vara medveten om att inte alla Intel Core-processorer har integrerad grafik. Dessa processorer betecknas med ett ”F”, exempelvis Core i3-9350KF, i5-9600KF och i9-9900KF, vilket indikerar att de saknar GPU.