Vad är skillnaden mellan dessa SSD-diskar?

By rik

Utforska skillnaderna mellan NVMe, SATA och M.2 SSD-enheter

Att trassla sig in i världen av SSD-enheter kan kännas överväldigande, särskilt om man är ny inom området. Det finns en uppsjö av termer, som NVMe, SATA och M.2, som ofta skapar förvirring. Den här artikeln har som mål att reda ut dessa begrepp och belysa vad som särskiljer dem. Vi kommer att gå igenom innebörden av varje term, fördelarna med de olika SSD-typerna och vad man bör ha i åtanke när man väljer en SSD-enhet som passar ens behov. Genom att förstå skillnaderna kan du fatta ett mer informerat beslut vid köp, vilket i sin tur leder till bättre prestanda för ditt system. Låt oss gemensamt granska dessa termer och undersöka deras betydelse.

Viktiga punkter

Det kan vara krångligt med alla SSD-termer när man är ny. Termer som NVMe, SATA och M.2 används flitigt, vilket kan vara svårt att förstå. Vi kommer att lyfta fram olikheterna mellan NVMe, SATA och M.2 SSD-enheter för att hjälpa dig göra ett välgrundat val vid köp av en ny SSD.

NVMe kontra SATA SSD-enheter: De två vanligaste gränssnitten förklarade

När du är på jakt efter en ny SSD-enhet kommer du sannolikt att stöta på dessa två termer: NVMe SSD och SATA SSD. Men vad innebär de och vad skiljer dem åt?

Enkelt uttryckt är NVMe (Non-Volatile Memory Express) och SATA (Serial ATA) gränssnitt som kopplar samman din SSD med resten av datorn. SATA lanserades 2003 och var avgörande för att höja överföringshastigheterna för moderna hårddiskar. Senare började SATA användas i SSD-enheter för att kommunicera mellan enheten och systemet. Det är därför det finns både SATA HDD och SATA SSD-enheter.

NVMe är däremot ett nyare gränssnitt som utvecklades enbart för SSD-enheter. NVMe SSD-enheter utnyttjar Peripheral Component Interconnect Express (PCIe) bussen, en universell standard som finns på moderkort för att ansluta högpresterande komponenter som grafikkort och SSD-enheter. PCIe används också för att koppla in andra enheter som nätverkskort. Om du vill veta mer, kolla in vår förklaring om PCIe.

Maxx-Studio / Shutterstock

Inom lagringsgränssnitt finns det två huvudprotokoll: AHCI (Advanced Host Controller Interface) och NVMe (Non-Volatile Memory Express). AHCI är ett äldre protokoll som är avsett för användning med SATA-enheter, inklusive både hårddiskar och tidiga SSD-enheter. NVMe är däremot ett nyare och effektivare protokoll som skapades specifikt för SSD-enheter som använder PCIe-gränssnittet, vilket erbjuder betydligt högre prestanda och lägre latens.

NVMe ger snabbare prestanda och är en huvudanledning till att NVMe SSD-enheter är dyrare än sina SATA-motsvarigheter med samma lagringskapacitet. Men även om NVMe SSD-enheter är snabbare, finns det situationer där du kanske föredrar att hålla dig till SATA SSD-enheter istället för att direkt gå över till NVMe-standarden.

Beroende på vilket gränssnitt som används kommer du att se SSD-enheter märkta som antingen SATA eller PCIe. Det finns olika aspekter att ta hänsyn till när man väljer mellan SATA och PCIe SSD-enheter. Som tidigare nämnts kan PCIe SSD-enheter använda den äldre AHCI-drivrutinen eller den nyare NVMe-drivrutinen. Men om hastighet är ditt enda fokus, välj en NVMe istället för en PCIe SSD med AHCI-drivrutin. Till exempel kan Crucials T700 PCIe 5.0 M.2 SSD leverera läshastigheter på upp till 12,4 GB/s.

Tänk även på att de maximala överföringshastigheterna varierar beroende på vilken PCIe-generation som används. Här är en översikt över skillnaderna mellan NVMe och SATA:

Funktion

NVMe

SATA

Gränssnittstyp

PCIe (Peripheral Component Interconnect Express)

Serial ATA (AHCI-protokoll)

Dataöverföringshastighet

Minst 10 GB/s (PCIe 5.0)

Upp till 600 MB/s (SATA III)

Latens

Lägsta latens tack vare direkt PCIe-anslutning

Högre latens på grund av AHCI-overhead

Formfaktorer

M.2, U.2, PCIe-tilläggskort

2,5″, 3,5″, M.2 (SATA)

Kostnad

Vanligtvis dyrare

Generellt mer prisvärd

Tillämpning

Bäst för krävande uppgifter

Lämplig för allmän användning

M.2 är en SSD-formfaktor

Utöver NVMe och SATA är M.2 också ett vanligt begrepp inom SSD-området. Men vad är en M.2 SSD?

Enkelt sagt är en M.2 SSD en SSD i M.2-formfaktorn. M.2 kallades tidigare Next Generation Form Factor (NGFF).

NVMe SSD-enheter använder ofta M.2-formfaktorn, men de kan även förekomma i U.2 och som PCIe-tilläggskort. SATA SSD-enheter finns i standard 2,5-tums formfaktor samt i den mindre och smidigare M.2-formfaktorn. De kan även komma i 3,5-tums formfaktor, men dessa är mycket ovanligare. De flesta moderna SATA SSD-enheter kommer i 2,5-tums formfaktor. M.2 SSD-enheter hittar man i ultratunna bärbara datorer, surfplattor och mini-datorer.

Eshma/Shutterstock

M.2 utvecklades av SATA International Organization och ett konsortium av aktörer inom branschen. Det kallas ofta en ersättning för mini Serial Advanced Technology Attachment (mSATA) SSD-enheter. Även om mSATA är äldre, kan man fortfarande köpa SSD-enheter med detta gränssnitt, som till exempel 512 GB Leven JMS600 mSATA SSD.

Det finns olika typer av M.2 SSD-enheter, inklusive SATA SSD, PCIe NVMe SSD och PCIe AHCI SSD. Kom ihåg att M.2 endast hänvisar till formfaktorn och inte ger så mycket information om det gränssnitt som används, vilket är lika viktigt, om inte viktigare.

När du köper en SSD kommer du att stöta på många facktermer. Men låt inte all denna terminologi förvirra dig. Som nämnts tidigare är den största skillnaden mellan NVMe och SATA SSD-enheter det gränssnitt som används—NVMe SSD-enheter använder PCIe-gränssnittet, medan SATA SSD-enheter använder SATA-gränssnittet.

Å andra sidan är M.2 en SSD-formfaktor som ofta används för att integrera högpresterande lagring i högpresterande speldatorer, ultrabärbara datorer och surfplattor. Du kan hitta både SATA- och PCIe SSD-enheter i M.2-formfaktorn.

Ofta kombineras dessa termer. Du kan höra någon prata om sin nya M.2 NVMe SSD eller M.2 SATA SSD. Tänk på att de syftar på SSD-formfaktorn och det gränssnitt som används.

Sammanfattning

Att förstå skillnaderna mellan NVMe, SATA och M.2 SSD-enheter är avgörande för att göra rätt val vid uppgradering av datorsystemet. NVMe erbjuder högre hastigheter och lägre latens, vilket gör dem idealiska för krävande uppgifter, medan SATA är mer prisvärt och passar bra för allmän användning. M.2 är en formfaktor som möjliggör att dessa SSD-enheter kan anslutas kompakt i moderna enheter. Tänk på dina specifika behov och budget när du väljer mellan dem, och kom ihåg att varje alternativ har sina egna fördelar beroende på användningsområdet.