Vad är Rosetta 2 och hur installerar du det på en Mac?

Apple lämnade Intel och migrerade till sina egna processorer väckte frågan: vad kommer att hända med Intel-baserade appar? Nåväl, Rosetta 2 är Apples svar på frågan.

Apple släppte macOS Big Sur 2020 och integrerade Rosetta 2 som en komponent. Rosetta 2 hjälper dig att köra Intel-baserade applikationer sömlöst på Apples silikon.

Om du undrar vad det är och exakt hur du kan använda det, har vi hjälpt dig att ge dig bättre insikt i denna värdefulla mjukvara.

Vad är Rosetta 2?

Historiskt sett var Rosettastenen en viktig artefakt som historiker använde för att avkoda forntida egyptiska hieroglyfer. Inspirerad av sin gamla namne, översätter programvaran Rosetta 2 kod för de nyare Apple-kiselprocessorerna att förstå.

I huvudsak är Rosetta 2 en emulator. Den översätter applikationer som kompilerats exklusivt för 64-bitars Intel-processorer för körning på Apples kiselprocessorer. Du kan hitta eller installera Rosetta 2 på macOS Big Sur och senare. Utan det kommer du inte att kunna köra Intel-baserade program på din M1- eller M2-drivna Mac.

Rosetta 2 stöder inte 32-bitars applikationer. De är helt döda, och det är osannolikt att någon version av macOS kommer att stödja det på vägen.

Som du kanske har gissat kör Apple silicon inte på x86-arkitektur. Istället använder den en ARM CPU-arkitektur. Rosetta 2 tar automatiskt kommandona från en Intel-applikation du öppnar och ändrar dem till något som Apples silikonprocessorer kan köra.

En kort historia om Rosetta 2

Detta är dock inte första gången Apple har använt en emulator för att göra bytet från en processor till en annan lättare. 2006 bytte Apple från PowerPC till Intel när de tillkännagav Rosetta i Mac OS X Tiger, Rosetta 2:s föregångare.

Jämfört med sin föregångare är Rosetta 2 mycket effektiv och inte begränsad av applikationer som har höga beräkningsbehov. Apple rekommenderade att den ursprungliga Rosetta endast skulle användas på programvara som ordbehandlare, och vi bör undvika krävande applikationer som spel och CAD.

Men Rosetta 2 fungerar så bra att vissa säger att det är bättre att köra applikationer med den på Apple silicon än att göra det inbyggt.

Hur man installerar Rosetta 2 på din Mac

Om du kämpar för att hitta Rosetta 2 på din M1 eller M2 Mac kan du enkelt göra det genom att försöka köra alla Intel-program du har (som VLC). När en uppmaning kommer upp som ber dig att installera Rosetta 2, är allt du behöver göra att klicka på Installera.

Följ instruktionerna och ange ditt lösenord eller Touch ID. Så fort den är klar med installationen kan du nu använda den automatiskt. När du har installerat det kan du inte hantera det på samma sätt som du skulle hantera andra appar. Den har ingen applikation eller någon sektion i systeminställningarna.

Alternativt kan du installera Rosetta 2 via Terminal-appen. Du kan använda den här metoden om du inte vill ha några onödiga uppmaningar:

 • Öppna Spotlight genom att trycka på Kommando + Blanksteg.
 • Skriv in Terminal och tryck på Retur.
 • Kopiera och klistra in följande kodrad i Terminal-appen och tryck på Retur.
   softwareupdate 
 • Skriv A när den frågar om du godkänner villkoren och tryck på Retur.
 • Vilka Mac-appar kräver Rosetta 2?

  Det kan vara lite svårt att avgöra om en app behöver Rosetta 2 för att köras. Om du kör en app som är inkompatibel med Apple silicon och den kraschar utan att starta upp, måste den startas med Rosetta 2.

  Appar delas in i två kategorier: Universal eller Intel. Universalappar fungerar på både Apple silicon och Intel, medan Intel-appar bara fungerar på Intel. Du bör använda verktyget Get Info om du vill ta reda på vilken som faller under vilken kategori.

  Vissa appar med Universal-taggen (särskilt videospel från Steam) kan fortfarande behöva Rosetta för att starta. Så kör dem genom Rosetta om de kraschar. Vissa Universal-appar kan också ha tillägg eller plugin-program som är Intel-baserade. För att dessa tillägg ska fungera måste du köra appen med Rosetta 2 även om du inte behövde det tidigare.

  Följ dessa steg för att ta reda på vilken typ av app det är och kör den genom Rosetta 2 om tillämpligt:

 • Klicka på Finder från Dock.
 • Öppna applikationer och hitta applikationen du vill köra.
 • Ctrl-klicka på appikonen och välj Få info.
 • Under avsnittet Allmänt, bredvid Typ, ser du vilken programkategori det är (Universal eller Intel).
 • Markera kryssrutan Öppna med Rosetta.
 • För Steam-spel bör du göra så här istället:

 • Starta Steam och öppna biblioteket i toppmenyn.
 • Ctrl-klicka på appikonen och välj Egenskaper.
 • Klicka på Lokala filer och välj Bläddra.
 • Det öppnar appens plats i Finder.
 • Ctrl-klicka på appikonen i Finder och välj Få info.
 • Markera kryssrutan Öppna med Rosetta.
 • En emulator för att jämna ut övergången

  Stora förändringar av CPU-arkitekturen kan göra arbetet svårt för användare och utvecklare. Men Apples Rosetta 2-översättningsprocess gör inte bara övergången till Apple-kisel acceptabel; det gör det sömlöst.

  Som helhet är det diskret, effektivt och, viktigast av allt, effektivt. Apple kanske helt har gett upp Intel, men Rosetta 2 är här för att stanna så att vi kan fortsätta köra appar designade för Intel-processorer.