Vad är RDP (Remote Desktop Protocol) och hur man använder det

Spread the love

RDP, som står för Remote Desktop Protocol, är ett protokoll utvecklat av Microsoft som syftar till att förse slutanvändare med ett GUI (grafiskt användargränssnitt) för att hjälpa dem att ansluta till andra datorer eller enheter över ett nätverk.

En RDP-server måste distribueras på den enhet som måste nås, medan styrenheten måste använda en RDP-klient som matchar servern. Medan klientappar är mer olika och finns i olika varianter, är RDP-servrar lite mer restriktiva.

Vad är RDP?

RDP hade (och har fortfarande) många namn, men det betyder i huvudsak samma sak. Användare kan använda den för att styra en fjärrdator på avstånd via en internetanslutning, med hjälp av sina fysiska inmatningsenheter, som delas med fjärrmaskinen.

En kort historia av RDP

Windows NT 4.0 Terminal Server Edition såg det första försöket med fjärråtkomst till skrivbordet när funktionen Terminal Server implementerades i den här utgåvan av operativsystemet NT 4.0.

Windows 2000 markerade ögonblicket då tjänsten döptes om till Terminal Services och blev en valfri komponent i Windows NT OS-familjen. Terminal Services-funktionen döptes slutligen om till Remote Desktop Services (RDS) 2009, med Windows Server 2008 R2.

Fjärrskrivbordsanslutningsklienten började dock inkluderas som standard i operativsystem mycket tidigare än 2009. Från och med Windows XP (2001) inkluderade varje Windows-utgåva en förinstallerad RDP-klient.

Nuförtiden har RDP kommit långt och ger oss sömlös fjärråtkomst till skrivbordet, förbättrad säkerhet och många tillgänglighets-, prestanda- och kompatibilitetsrelaterade funktioner.

Hur använder man RDP på ​​Windows?

Som vi tidigare nämnt har Windows inbyggda RDP-funktioner. Det betyder dock inte att funktioner för fjärrskrivbordsåtkomst är aktiverade som standard eftersom de också kan utgöra ett säkerhetshot, med tanke på att felkonfigurering av dem kan ge angripare åtkomst till ditt system.

  Framtiden för telefoner: Vad är hopfällbart glas?

Med det i åtanke, kolla in stegen nedan och lär dig hur du aktiverar RDP på ​​din Windows-dator:

Tryck på Win-tangenten på ditt tangentbord
Klicka på den kugghjulsformade knappen i Start-menyn
Välj kategorin System
Rulla ned (om nödvändigt) i den vänstra rutan
Klicka på knappen Fjärrskrivbord
Vrid reglaget Aktivera fjärrskrivbord till På
Slutför processen för att aktivera RDP genom att klicka på knappen Bekräfta

Grattis, nu bör du ha RDP-åtkomst till din egen dator. Observera dock att stegen ovan endast bör säkerställa fjärråtkomst på ett lokalt nätverk.

Därför, om du vill ge andra rätten att använda din PC på avstånd, måste du utföra ett gäng ytterligare konfigurationssteg.

Förutsatt att du redan har aktiverat RDP-åtkomst till din dator, klicka på hyperlänken Välj användare som kan fjärråtkomst till denna PC i samma fönster som vi har beskrivit i stegen ovan.

Nu bör du se en tom lista, med en snabb statuskontroll som informerar dig om att ditt nuvarande konto redan har tillgång till fjärrskrivbordsåtkomst. Du kan klicka på knappen Lägg till och söka efter andra användare på din PC som du vill ge RDP-rättigheter.

Observera att om det bara finns ett konto (ditt) på datorn och du vill ge åtkomst till andra, måste du antingen skapa nya användarkonton för RDP-användning eller dela dina referenser med andra, vilket inte rekommenderas.

Hur man aktiverar RDP över Internet

Använder Windows brandvägg

Tryck på Win-tangenten på ditt tangentbord
Skriv brandvägg
Välj Windows Defender-brandvägg med avancerad säkerhet
Gå till avsnittet Inkommande regler
Rulla ned och leta upp Remote Desktop – User Mode (TCP-In)
Högerklicka på den och välj Egenskaper
Markera rutan Aktiverad
Klicka på OK-knappen

Använder portvidarebefordran

Starta din webbläsare
Gå till din routers gateway (vanligtvis är det http://192.168.0.1/ eller http://192.168.1.1/)
Gå till avsnittet Port Forwarding (vissa routrar kallar det NAT-vidarebefordran)
Skapa en ny portvidarebefordranregel för TCP-port 3389
Bind regeln till din PC:s interna IP (skriv ipconfig i CMD för att hitta din interna IP)

  Hur (och varför) starta Microsoft Word från kommandotolken

Alternativt kan du kolla in vår guide, som innehåller tips om vidarebefordran av portar på din router med hjälp av ett tredjepartsverktyg.

Observera att om du har en dynamisk IP-adress kommer den att ändras hela tiden, vilket innebär att du måste ändra portvidarebefordransinställningarna på din router varje gång detta händer.

Du kan dock också använda dynamiska DNS-tjänster som ger dig en domän, upptäcker automatiskt alla IP-ändringar på ditt system och binder IP-adressen (oavsett hur många gånger den ändras) till den domänen.

Hur man ansluter till en RDP-maskin på Windows

Tryck på Win-tangenten på ditt tangentbord
Typ fjärrkontroll
Välj Anslutning till fjärrskrivbord
Skriv in datorns värdnamn eller IP-adress i det avsedda fältet
Klicka på Anslut
Skriv det användarnamn du vill använda på din RDP-anslutning
När du uppmanas, acceptera certifikat och skriv ditt lösenord

Om det görs på rätt sätt bör du vara inloggad på fjärrsystemet. Observera att innan du loggar in kan du också trycka på knappen Visa alternativ och konfigurera ytterligare inställningar för visning, lokala resurser, prestanda, serverautentisering och Remote Desktop Gateway (RDG).

Det är också värt att nämna att du också kan fjärråtkomst till din Windows-dator från Mac, men det finns ytterligare steg du måste ta eftersom de är två väldigt olika operativsystem.

Hur man använder RDP säkert

Vi kan inte betona detta nog, men RDP kan vara ett farligt vapen för angripare att ta över ditt system och samla in känslig information. Det är också därför vi rekommenderar att du inte aktiverar RDP om du inte helt förstår hur det kan skada ditt system.

Å andra sidan, om du är villig att riskera, finns det lite vi kan göra för att stoppa dig. Däremot kan vi lära dig några hälsosamma övningstips som du kan tillämpa för att minska riskerna med fjärråtkomst till skrivbordet.

  4 mordmysteriespel att prova

Inaktivera RDP när du inte behöver det
Konfigurera komplexa lösenord som är svåra att gissa
Försök att inte använda RDP över Internet, om möjligt
Aktivera nätverksnivåautentisering (efter att du har aktiverat Remote Desktop, klicka på knappen Avancerade inställningar och aktivera NLA)
Försök att tillåta endast icke-administratörskonton att få åtkomst till din dator på distans
Skapa ett VPN istället för att tillåta RDP över Internet
Välj den högsta krypteringsnivån när du konfigurerar dina RDP-inställningar (aktiverad som standard)
Försök att undvika skissartade verktyg från tredje part om du inte är säker på dem

RDP-alternativ

Säkert nog har du hört talas om tredjepartsverktyg som låter dig komma åt och till och med kontrollera din PC, och de flesta av dem kräver nästan ingen konfiguration. Du installerar dem bara i båda ändarna, pekar dem mot varandra, och det är allt.

Även om vi har nämnt att vissa tredjepartsverktyg för fjärråtkomst kan vara skissartade och skada din dator, men lyckligtvis är inte alla sådana. Faktum är att vi har sammanställt en lista över fantastiska PC-verktyg för fjärråtkomst som du säkert kan använda.

RDP kan vara riskabelt i fel händer

Sammantaget kan du se varför RDP fortfarande är populärt bland PC-användare och hur det kan hjälpa dig att utföra en mängd olika uppgifter på en PC utan att ens vara bredvid den. Med tanke på den nuvarande situationen och den ökande efterfrågan på Work From Home kan vi säga att det är en riktig livräddare.

Vi kan dock inte bortse från riskerna med att RDP-verktyg felaktigt hanteras eftersom de också kan underlätta oönskad åtkomst, intrång, datastöld och till och med fullfjädrade cyberattacker.

I slutändan spelar det ingen roll om du föredrar att använda Windows inbyggda Remote Desktop Client eller vänder dig till en tredjepartslösning, bara du tränar på sunda säkerhetstips.