Vad är ”Project Connected Home Over IP” för smarta hem?

Ett nytt initiativ för det smarta hemmet: Project Connected Home over IP

Ett nyligen lanserat samarbete under namnet Project Connected Home over IP, förkortat CHIP, har sett dagens ljus. Detta initiativ, som stöds av Apple, Google, Amazon och ZigBee Alliance, syftar till att skapa en gemensam standard för smarta hemenheter. Denna utveckling är betydelsefull och här utforskar vi varför.

Dagens utmaning: En mängd inkompatibla standarder

Den som idag söker efter produkter för det smarta hemmet möts av ett nästan oändligt utbud av alternativ. Bara valet av smarta glödlampor kan leda till en rad frågor och beslut.

Ska man välja glödlampor med stöd för Wi-Fi, Z-Wave eller ZigBee? Och hur är det med Bluetooth? Behövs en hubb för att styra dem? Vill man ha röststyrning och i så fall, vilken assistent föredras – Alexa, Google Assistant eller Siri? Och vad innebär det att investera i Thread, OpenWeave, eller andra konkurrerande tekniker?

Varje standard har sina egna fördelar och nackdelar. Wi-Fi erbjuder snabb kommunikation och låg latens, men drar mycket ström och är mindre lämplig för små, batteridrivna enheter som sensorer. Thread är energieffektivt, men långsammare än Wi-Fi och lämpar sig väl för sensorer, men mindre för smarta skärmar.

Tyvärr är dessa standarder i allmänhet inte kompatibla, trots att de kan verka likartade. ZigBee och Wi-Fi använder båda 2,4 GHz-spektrumet, men kan inte kommunicera direkt med varandra.

De flesta smarta enheter stöder bara en trådlös standard, exempelvis ZigBee eller Wi-Fi. Vissa tillverkare försöker istället stödja många standarder; en smart glödlampa kan stödja Bluetooth, ZigBee, Google Assistant och Alexa. Även om detta kan verka fördelaktigt, har det även nackdelar.

Att inkludera flera standarder kräver mer tid och ansträngning från tillverkarna, och ibland även extra hårdvara, vilket leder till ökade utvecklingskostnader som i sin tur drabbar konsumenterna.

Varje standard kan också ha sina egna sårbarheter. Att åtgärda säkerhetsbrister är enklare om det bara finns ett protokoll, men svårare ju fler standarder som ingår. Detta kan leda till ouppdaterade enheter om en tillverkare anser det vara för dyrt eller svårt att hantera.

I slutändan, att skapa ett nätverk med en mängd olika standarder, resulterar i en komplex och potentiellt bräcklig infrastruktur.

CHIP: En förenande standard

Projektet CHIP strävar efter att lösa dessa problem genom att använda den etablerade och beprövade standarden Internet Protocol (IP). Målet är inte att ersätta Wi-Fi, ZigBee eller Thread, utan att samla de bästa egenskaperna hos dessa protokoll under en gemensam standard.

Det är viktigt att inte avfärda CHIP för tidigt.

När en tillverkare skapar en nätverksenhet, som en Wi-Fi-router eller ett Ethernet-kort, används IP som en enhetlig standard. IP har funnits länge, och tillverkare är bekanta med dess fördelar och säkerhetsaspekter, vilket leder till lägre kostnader och ökad säkerhet. Därför är IP en central del av CHIP:s vision.

Det är viktigt att skilja mellan IP och nätverkshårdvara som Wi-Fi. IP är inte beroende av en viss spektrum eller uppsättning chip. Om CHIP kan skapa en bredare acceptans för sin standard kan enheter med stöd för ZigBee, Wi-Fi eller Bluetooth kommunicera under en gemensam standard. Detta skulle innebära att tillverkare behöver lägga mindre resurser på att utveckla och underhålla smarta hemprodukter.

Tanken är inte helt ny. Thread Group har arbetat med en liknande vision. Grant Erickson, VD för Thread Group, uttryckte sin tillfredsställelse över utvecklingen:

”Vi på Thread Group känner oss bekräftade på två sätt. För det första använder Project CHIP samma IP-baserade Thread-teknik för att skapa detta enhetliga lager, och för det andra har Thread valts som ett nätverkslager för lågenergienheter. Vi tror att detta initiativ kommer att ge betydande fördelar för både tillverkare och konsumenter, och vi ser fram emot att se vad konvergensen kan ge.”

Han har rätt. Om alla enheter använder samma IP-standard blir det irrelevant om de använder Wi-Fi, ZigBee eller Bluetooth. Anslutningen av en enhet till ditt smarta hem bör fungera sömlöst oavsett vilken teknik som används. Tillverkarna kan välja den mest lämpliga radiotekniken för ett specifikt användningsområde, utan att behöva oroa sig för komplexitet i implementeringen.

Med CHIP ska smarta hemenheter ”bara fungera”, oavsett om du använder Amazon Alexa, Google Assistant, Apple Siri eller något annat gränssnitt.

CHIP kommer inte att förändra ditt användargränssnitt

CHIP har två huvudsakliga mål: att förenkla tillverkningen av säkra och kompatibla smarta enheter, samt att göra smart teknik mer tillgänglig för konsumenterna.

Det mesta av arbetet kommer att ske bakom kulisserna. På samma sätt som man sällan funderar över hur en bilmotor fungerar, eller hur ett Wi-Fi-nätverk kommunicerar, kommer du inte att märka hur ditt smarta lås interagerar med dina smarta persienner.

Ditt användargränssnitt kommer inte att förändras. Om du använder Google Home eller Alexa kommer du att fortsätta använda dem som vanligt. CHIP kommer inte att störa dina befintliga enheter, och nya CHIP-aktiverade enheter kommer att fungera sömlöst med dina befintliga system.

När kommer CHIP ut på marknaden?

CHIP:s webbplats är just nu mest text.

När kommer vi att se CHIP i konsumentprodukter? Tänk på att det fortfarande är tidigt i processen. I dagsläget finns bara ett tillkännagivande om intentionen. Standarden är inte färdig, och en detaljerad plan måste fortfarande utvecklas. Den saknar till och med ett officiellt namn.

Enligt webbplatsen är målet att ”släppa ett utkast till specifikation och en referensimplementering med öppen källkod i slutet av 2020”. Detta innebär att utvecklare kan börja experimentera med tekniken i slutet av 2020 och början av 2021. Faktiska konsumentprodukter med CHIP-stöd kommer senare.

Att projektet fortfarande är i ett tidigt skede blir tydligt när man besöker CHIP:s webbsida. Den är full av text, men saknar konkreta detaljer och bilder. De enda visuella elementen är företagslogotyper som stödjer projektet.

Även webbplatsen känns lite improviserad – den är byggd på Squarespace. Fram till nyligen kunde man till och med komma åt Squarespace-inloggningssidan genom att trycka på escape-tangenten.

Men man ska inte avfärda standarden som ännu ett misslyckat försök. CHIP stöds av stora aktörer som Google, Apple, Amazon, IKEA och Signify (tidigare Philips Hue). Apple har redan meddelat att de kommer att göra delar av sitt HomeKit Accessory Development Kit (ADK) tillgängligt med öppen källkod för att underlätta processen.

CHIP:s mål är ambitiösa, och mindre initiativ har försökt att uppnå samma sak utan större framgång. Men om de stora aktörerna inom smarta hem kan samarbeta under en längre tid, kan detta vara den standard som gör smarta hem tillgängliga för alla.