HTML-kod, med sina många taggar som <div id="">
och många fler, kan vara svår att läsa för människor. Datorer har inga problem med att tolka HTML, eftersom de följer de fastställda reglerna (syntax) och tillämpar den formatering som taggarna anger.
Dessa taggar gör det dock svårt för oss att förstå hur texten kommer att se ut när den renderas av datorn. Det är inte särskilt användarvänligt för de som inte är vana vid att hantera HTML.
Markdown, å andra sidan, är utformat för att vara så lättläst och lätt att skriva som möjligt. John Gruber och Aaron Schwartz skapade Markdown år 2004, och deras guide till syntaxen finns på Grubers webbplats.
Enkelt uttryckt, Markdown underlättar textformatering för webbsidor genom att använda enklare taggar än HTML. Dessa taggar konverteras automatiskt till HTML. Det innebär att du inte behöver ha HTML-kunskaper för att skriva innehåll för webben, eftersom Markdown översätter dina taggar till HTML.
Det täcker inte alla HTML-taggar, utan fokuserar på de vanligaste formateringsalternativen.
Hur använder man Markdown?
För att använda Markdown applicerar du enkla taggar på texten. Till exempel, för kursiv text, omger du texten med understreck: _detta är kursiv text_.
Här är fler exempel på Markdown-formatering, hämtade från syntaxguiden:
Rubriker
# En H1-rubrik
## En H2-rubrik
###### En H6-rubrik
Punktlistor
* Rött
* Grönt
* Blått
Numrerade listor
1. Första punkten
2. Andra punkten
3. Tredje punkten
Betoning (kursiv stil)
*text*
_text_
Markdown omvandlar både *text* och _text_ till HTML-taggen <em>
eller <emphasis>
, som teoretiskt kan tolkas på olika sätt. Till exempel kan en app tolka <emphasis>
som blinkande röd text. Men i praktiken tolkar nästan alla applikationer (inklusive webbläsare) det som kursiv text.
Stark (fet)
**text**
__text__
Markdown konverterar både **text** och __text__ till HTML-taggen <strong>
, som vanligtvis visas som fet text. För extra betoning används dubbla * eller _ tecken.
Det finns också olika varianter av Markdown, som CommonMark och GitHub Flavored Markdown (GFM). Dessa bygger på den ursprungliga Markdown-specifikationen och utökar den med formateringstaggar som inte finns i originalet.
Efter att du har formaterat texten måste den omvandlas till HTML, vilket oftast sker automatiskt. Till exempel använder README-filer på GitHub Markdown. Om de har filändelsen .md konverteras de automatiskt till HTML-taggar när de publiceras.
I de flesta fall behöver du inte göra detta själv, men om du behöver det finns ett Markdown-verktyg tillgängligt.
Var kan man använda Markdown?
Som nämnts tidigare kan Markdown användas på GitHub, Reddit, StackOverflow och andra webbplatser. Om du har formaterat text i WhatsApp-meddelanden eller Slack-konversationer har du redan använt det, eftersom dessa applikationer använder en liten delmängd av Markdown-taggar.
För att lära dig mer om Markdown kan du titta på den ursprungliga Markdown-syntaxguiden eller en utbildningswebbplats från tredje part. Det är lätt att lära sig och det kommer att göra dina README-filer och kommentarer på Reddit eller StackOverflow lättare för andra att läsa.