Vad är komposition inom fotografi?

Fotografering är inte bara ett tekniskt tidsfördriv; det är en konst. Även om det är viktigt att förstå hur du styr din kamera, bör det vara så att du kan ta den typ av foton du vill ha, snarare än så att du kan ta tråkiga, om tekniskt korrekta, foton.

Här är ett tekniskt perfekt, hemskt foto. Det är välexponerat, det finns bra skugg- och högdagerdetaljer, färgerna är korrekta och det är grundligt och helt tråkigt.

Och här är en av mina favoritbilder som jag har tagit i år. Den är tagen med en gammal filmkamera, så kvaliteten är inte perfekt. Det finns några utvecklingsartefakter, och det är lite mjukt. Men det är en mycket mer intressant bild än fotot av min ljusströmbrytare.

Nu är det här ett extremt exempel, men det är en punkt som gäller alla områden av fotografi. Det finns något mer med fotografi än bara teknisk perfektion. Det är mer än att bara ta bilder av vackra platser eller människor, och det är det som skiljer konst från ögonblicksbilder och bra bilder från dåliga. Ordet för det mer är komposition.

Komposition är hur du placerar saker

Komposition, som mest grundläggande, är hur du placerar ditt motiv (och allt annat) i din bild. Även om det är sällsynt att du fysiskt kommer att kunna placera byggnader och träd där du vill att de ska vara, ändrar ditt val av brännvidd, bländare och var du står drastiskt hur olika saker kommer att visas i ramen.

Komposition är fotografiets språk. Hur dina motiv ser ut i förhållande till varandra, eventuella ytterligare objekt och bakgrunden kommunicerar mycket till betraktaren. På bilden nedan kan du se hur jag tillbringade lite tid med att leka med olika kompositioner som involverade små formationer av stenar.

Jag bestämde mig till slut på detta som den starkaste kompositionen eftersom jag gillade hur den balanserade klipporna, havet och himlen. De andra kompositionerna lade alla för stor vikt vid en sak framför de andra två.

På det här fotot, eftersom modellen är det enda riktiga motivet, ville jag inte att personerna i bakgrunden skulle vara en distraktion. För att vara säker på att de inte var det använde jag en stor bländare för att få ett grunt skärpedjup för att sudda ut dem.

Å andra sidan, i den här bilden, som handlar om relationen mellan de tre restaurangarbetarna på en rast, använde jag ett smalt skärpedjup för att se till att alla var i fokus.

Som du kan se, var du placerar de olika delarna av din bild och hur de ser ut i förhållande till varandra är hur du förmedlar ditt budskap till betraktaren. Nu säger jag inte att varje foto behöver något stort, världsförändrande budskap. Men som bäst berättar varje foto en historia – även om det är en liten historia. De vanligaste teman som går igenom mina foton är:

Människor är ganska coola.
Naturen är verkligen vacker.

Om du tittar på majoriteten av bilderna i mina tutorials här på How-To Geek, faller de i en av dessa två stora hinkar. Men bara för att budskapet är enkelt betyder det inte att jag inte anstränger mig för att förmedla det. Här är en bild av mig som kombinerar båda.

Se hur jag har gjort Will, skidåkaren, liten i förhållande till naturen omkring honom och använt brantheten i backen, sprayen från hans skidor och utrymmet han måste röra sig i för att visa sin hastighet? Det är vad jag menar när jag säger att komposition är fotografiets språk. Det är beslut som dessa som ger dina bilder mening.

Komposition följer ”regler”

Den goda nyheten är att även om komposition tar år att bemästra, tenderar den att följa några grundläggande ”regler” – ja, verkligen riktlinjer.

Du har säkert hört talas om tredjedelsregeln, och även om den är lite för enkel för att vara riktigt användbar, finns det andra, starkare idéer som du kan leka med. Vi kommer att utforska många av dessa mer på djupet här på How-To Geek, men här är några för att komma igång.

Storleken i ramen spelar roll. Ju större något är, desto viktigare kommer det att kännas, särskilt när det står i kontrast till något som verkar relativt litet. Ta den här bilden: genom att göra mig liten i ramen ger det både mig och bergen skala.

Folk kommer att se vad som är i fokus först. Även om grässtjälkarna är stora och framför modellen dras våra ögon till henne eftersom hon är den enda i fokus.

Linjer, antingen naturliga eller konstgjorda, är ett utmärkt sätt att leda betraktarens ögon precis dit du vill ha dem. Titta bara på hur alla de inledande linjerna – jag har markerat dem i rosa – drar dina ögon rakt mot modellen.

Ett bra foto ska kännas balanserat. Du kan uppnå detta antingen genom symmetri eller genom att balansera olika element mot varandra. På det här fotot, trots att de är drastiskt olika storlekar i ramen, kompenserar månen och stenen varandra fint.

Använd inte bara förgrunden. Använd mitten och bakgrunden också. Det ger dina bilder en mycket större känsla av djup.

Färg är otroligt viktigt. De ljusaste, mest mättade färgerna kommer alltid att dra våra ögon. Olika färger förmedlar också olika stämningar och känslor. Blekblå färger är fridfulla medan ljusröda kan vara arga eller energiska. Jag ville ha en känsla av lugn i det här fotot, så jag betonade de nästan pastellblå och guldfärgerna.

Och det är bara ett litet urval av några av sätten du kan använda komposition för att förmedla olika betydelser. När du väl börjar tänka på det medan du fotograferar är du på god väg att utveckla ett fantastiskt öga för fotografering.

Komposition är det språk som du, fotografen, kan använda för att kommunicera med betraktaren. Hur du placerar de olika komponenterna i din bild i förhållande till varandra är det som ger dina bilder mening.