Fotografi: Mer än bara teknik
Fotografering är långt mer än enbart en teknisk aktivitet; det är en uttrycksform, en sann konstform. Att behärska kamerans funktioner är avgörande, men det slutliga målet bör vara att skapa bilder som speglar din vision, snarare än att producera tekniskt korrekta men själlösa fotografier.
Tänk dig ett foto som är tekniskt fulländat: perfekt exponering, detaljerade skuggor och högdager, naturtrogna färger. Trots dessa tekniska förtjänster kan resultatet ändå vara platt och ointressant.
Kontrastera detta med en av mina personliga favoriter från i år. Den togs med en äldre filmkamera, vilket påverkar kvaliteten. Det syns artefakter från framkallningen, och bilden är inte helt skarp. Men den utstrålar mycket mer karaktär och engagerar betraktaren på ett sätt som den tekniskt perfekta bilden av en strömbrytare inte lyckas med.
Detta, även om det är ett extremt exempel, belyser en viktig poäng som gäller inom alla fotografiska områden: fotografi är inte enbart teknisk precision. Det handlar om mer än att fånga vackra vyer eller människor. Denna ”mer” är det som skiljer konsten från vardagliga bilder, det goda från det dåliga. Vi kallar det för komposition.
Komposition: Placeringens betydelse
I sin enklaste form handlar komposition om hur du placerar ditt huvudmotiv och andra element inom bildramen. Även om du sällan kan flytta på träd eller byggnader, har ditt val av brännvidd, bländare och fotograferingsposition en avgörande inverkan på hur olika saker framträder i bilden.
Kompositionen är fotografins språk. Hur motiven förhåller sig till varandra, till andra objekt och till bakgrunden kommunicerar mycket till betraktaren. I bilden nedan kan du se hur jag experimenterade med olika kompositioner av stenformationer.
Jag landade slutligen på den här kompositionen eftersom jag gillade balansen mellan klipporna, havet och himlen. De andra kompositionerna betonade ett element på bekostnad av de andra.
I den här bilden, där modellen är det centrala motivet, ville jag inte att personerna i bakgrunden skulle distrahera. Jag använde därför en stor bländaröppning för att skapa ett grunt skärpedjup och sudda ut dem.
I den här bilden, som fokuserar på relationen mellan tre restauranganställda, använde jag istället ett mindre skärpedjup för att säkerställa att alla var skarpa.
Dessa exempel visar hur placeringen och inbördes förhållandet mellan olika delar av din bild förmedlar ditt budskap till betraktaren. Jag säger inte att varje bild måste förmedla ett revolutionerande budskap, men de flesta bilder berättar en historia, även om den är liten. Några återkommande teman i mina fotografier är:
Människor är intressanta.
Naturen är vacker.
De flesta av mina bilder i mina handledningar ryms inom dessa kategorier. Att budskapet är enkelt betyder dock inte att jag inte anstränger mig för att förmedla det. Här är en bild som kombinerar båda.
Lägg märke till hur skidåkaren Will görs liten i förhållande till omgivningen, hur jag använder backens branthet, snösprutet och utrymmet för rörelse för att illustrera farten? Det är det jag menar när jag säger att kompositionen är fotografins språk. Det är sådana beslut som ger dina bilder betydelse.
Komposition: Riktlinjer, inte regler
Även om det tar tid att bemästra komposition, finns det några grundläggande riktlinjer att utgå från. Du har säkert hört talas om tredjedelsregeln, som är bra att känna till, men det finns andra, mer effektiva idéer att utforska. Vi kommer att gå djupare in på detta, men här är några tips för att komma igång:
Storleken på element i bilden spelar roll. Ju större något är, desto viktigare kommer det att framstå, särskilt i kontrast till något mindre. På den här bilden används min lilla storlek för att ge både mig och bergen skala.
Betraktaren ser först det som är i fokus. Även om grässtråna i förgrunden är stora dras våra ögon direkt till modellen eftersom hon är skarp.
Linjer, både naturliga och konstgjorda, är ett kraftfullt sätt att styra betraktarens blick. Här har jag markerat linjerna i rosa som leder ögat direkt mot modellen.
En bra bild bör kännas balanserad. Detta kan uppnås genom symmetri eller genom att balansera olika element mot varandra. På den här bilden kompenserar månen och stenen varandra väl trots sina drastiskt olika storlekar.
Använd hela bilden. Förgrunden, mellanplan och bakgrund ger bilden en ökad känsla av djup.
Färg är avgörande. Starka, mättade färger drar omedelbart vår uppmärksamhet. Olika färger skapar också olika stämningar. Ljusblåa toner känns lugna, medan starka röda färger kan signalera energi eller ilska. I den här bilden använde jag nästan pastellblåa och guldfärgade toner för att skapa en känsla av lugn.
Detta är bara ett litet urval av de sätt du kan använda kompositionen för att ge dina bilder mening. När du börjar tänka på detta under dina fotograferingar kommer du snabbt att utveckla ett bra öga för fotografi.
Kompositionen är det språk som fotografen kan använda för att kommunicera med betraktaren. Hur du placerar bildens olika element i relation till varandra är det som gör att dina bilder får den betydelse du vill ge dem.