Vad är Google Advanced Protection och vem ska använda det?

Kanske har du hört talas om Googles program ”Avancerat skydd”. Kanske har du inte det. Hur som helst, vi kommer att prata om vad det är, vem som ska använda det och hur man aktiverar det. Nu går vi.

Vad är Google Advanced Protection?

Google Advanced Protection (GAP) är i grunden tvåfaktorsautentisering (2FA) på steroider. Den använder 2FA som en del av processen, men den kräver två säkerhetsnycklar istället för bara en – något som Googles Titan Key-paket är perfekt eftersom en trådlös nyckel och en endast USB-nyckel rekommenderas för GAP.

Den andra nyckeln är mer av en felsäker så ditt konto är fortfarande skyddat om något skulle hända med den första. Det här är något som vem som helst kan lägga till i sitt Google-konto – du behöver inte GAP för att använda två säkerhetsnycklar. Återigen är Titan Bundle ett perfekt exempel på hur detta fungerar i praktiken.

Utöver det begränsar GAP även tredje parts åtkomst till ditt Google-konto. Även om du kan använda ditt Google-konto för att logga in på vissa webbplatser, är denna typ av åtkomst begränsad till ”Google-appar och utvalda tredjepartsappar”, vilket hjälper till att skydda din data från potentiellt bedräglig aktivitet. Det kan också göra det krångligt om du använder ditt Google-konto för att logga in på många tredjepartstjänster. Det går inte att vinna alla, antar jag.

Slutligen, GAP möjliggör extra säkerhetsåtgärder för att skydda ditt konto från potentiella kapare. Även om det är osannolikt kan de mest beslutsamma kontotjuvarna försöka stjäla ditt konto genom att helt enkelt låtsas vara du. Med GAP aktiverat på ditt konto, införs extra steg för att förhindra detta – även om du tappar båda dina säkerhetsnycklar. Detta innebär att Google kommer att kräva ytterligare information från dig för att få åtkomst till ditt konto, vilket ”tar några dagar för Google att verifiera att det är du.” Så…försök att inte tappa bort dina nycklar.

För vem är avancerat skydd?

Nu är det den stora frågan. Med alla dessa extra lager av säkerhet och, låt oss vara ärliga här, stora olägenheter, är det uppenbart att GAP inte är för alla. I själva verket är det förmodligen inte ens för dig.

Googles avsikt med Avancerat skydd är att skydda ”de personliga Google-konton för alla som riskerar riktade attacker – som journalister, aktivister, företagsledare och politiska kampanjteam.” Med andra ord, människor som är mer benägna att bli måltavla och har något att förlora när de attackeras. Eller människor som angripare har något att vinna på att, um, attackera.

Om du inte är en av dessa personer, är oddsen att du inte behöver aktivera GAP. Det är bara överdrivet för de flesta användare – för de flesta räcker det att bara använda 2FA. Och som jag sa tidigare, du behöver inte använda GAP för att lägga till säkerhetsnycklar till ditt Google-konto, så det är också en bra idé.

Men om du verkligen vill ha GAP, så här gör du det.

Men först, en lista över de saker du behöver:

Två säkerhetsnycklar. En Bluetooth, en USB är att föredra—som Googles Titan Key-paket.
Tvåstegsverifiering aktiverad på ditt Google-konto.
Ditt Google-lösenord och verifierad enhet för tvåstegsverifiering.
En visshet om att det här är något man vill eller behöver. Seriöst, tänk på det.

Det är allt. Det är dags.

Så här aktiverar du avancerat skydd på ditt Google-konto

Först och främst: du behöver två säkerhetsnycklar. Om du inte har det, plocka upp några och ha dem i handen innan du börjar med detta. Det krävs.

Med dina nycklar redo att rocka och rulla, gå till Googles sida för Avancerat skydd. Du kan läsa över detaljerna här om du vill, men vid det här laget borde du redan kunna det där (eftersom du läser det i det här inlägget?). Klicka på knappen ”Kom igång” för att få bollen i rullning – det finns en i det övre högra hörnet och en annan längst ned.

Följande sida kommer bara att bekräfta det du redan vet: du behöver ett par nycklar för detta. Bläddra till botten och klicka på knappen ”Jag har 2 säkerhetsnycklar”.

Du måste ange ditt lösenord på nästa sida innan du fortsätter.

Nu är det dags att registrera dina säkerhetsnycklar. Det som är intressant här är att jag redan hade två säkerhetsnycklar på mitt konto innan jag startade den här processen, men ingen av dem dök upp här. Så jag la till dem igen, vilket skrev över mina befintliga nycklar.

Klicka på rutan för att registrera din nyckel och följ instruktionerna. Se till att ge dem unika namn, så att du vet vilket som är vilket. Jag använder Titan Key-paketet här, så jag döpte dem till Titan BLE och Titan USB – för Bluetooth respektive USB.

När du har lagt till båda, klicka på knappen ”Fortsätt”. Du kommer att presenteras med en sista skärm som bekräftar vad som kommer att ändras när detta är aktiverat. Om du är cool med det, slå sönder den där ”Slå på”-knappen!

Åh, det finns en låda till efter det. Det är bara att meddela att du kommer att loggas ut från alla enheter (inklusive den du ställer in detta på) och att du måste logga in igen med ditt lösenord och säkerhetsnyckel. Vilket krångel, eller hur? Kanske, men om du är i riskzonen är det förmodligen värt det.

Det finns ballonger när det är aktiverat. Så sött. ?

Så här inaktiverar du avancerat skydd

Trött på att skyddas på ett avancerat sätt? Ingen svett, min vän – att stänga av den är mycket lättare än att slå på. Gå först över till din Google-kontosida, klicka sedan på ”Säkerhet”.

Lyckligtvis är Avancerat skydd högst upp på listan här. Ser du den där ”Stäng av”-knappen? Ge den där lilla killen den gamla klicka-a-roo och skriv sedan in ditt lösenord.

Om du har problem med GAP erbjuder Google några potentiella korrigeringar här. Om du bara är irriterad på den kan du fortfarande stänga av den genom att klicka på knappen längst ner.

Med det är du avregistrerad från GAP, men det är värt att notera att du fortfarande behöver dina säkerhetsnycklar för att logga in. Om det var den största smärtpunkten för dig kan du ta bort dem också – klicka på alternativet 2-stegsverifiering för att hoppa direkt till den sidan. Nåväl, efter att du har skrivit in ditt lösenord igen, naturligtvis – kan du inte vara för försiktig!

För att ta bort dina nycklar, klicka på den lilla pennikonen till höger om nyckelns namn och välj sedan ”Ta bort denna nyckel.” Klart och gjort.

Nu är ditt konto fritt från Avancerat skydd och säkerhetsnycklar. Men snälla, för kärleken till allt som är bra, lämna åtminstone tvåstegsverifiering aktiverad. Handla?