Vad är GitLab och var ska man vara värd för det?

I mjukvaruutveckling är versionskontrolltjänster viktiga för att hantera ditt projekts git-förråd.

Och när det kommer till git-repositories finns det två modeord – GitHub och GitLab. De har ett fäste inom modern mjukvaruutveckling, särskilt under de senaste åren.

Båda är de flesta utvecklarnas praktiska assistenter.

Men GitLab har tagit ett höjdhopp från bara kodhantering till övervakning och driftsättning och kallar sig ”Complete DevOps”. Det har faktiskt ökad bekvämlighet och erbjuder många fördelar för utvecklare, viktigast av allt för de som arbetar i större team.

Därför har det skett en ökning av dess användare.

Så om du också är förvånad över dess erbjudanden och letar efter en GitLab-värdtjänst, är den här artikeln för dig.

Läs vidare! 👁️

Men innan vi förstår saker om GitLab är det viktigt att rensa dina koncept på Git.

Vad är Git?

Git kan kallas ett versionskontrollsystem som kan spåra varje ändring i en fil. Dess huvudsakliga syfte är att hantera alla dessa förändringar som görs i ett projekt över en tidsperiod. Git lagrar dessa ändringar och relaterad information i en datastruktur eller arkiv.

Ett git-förråd inkluderar att begå objekt med deras referenser. Det är ett center där utvecklare kan lagra, testa, samarbeta och dela projekt. Den kan hantera en mängd olika projekt av olika storlekar och främjar smidigt arbetsflöde.

Git hjälper till i teamsamarbete, låter dig spåra framsteg och hjälper programmerare och icke-tekniska proffs att övervaka sina filer.

Vad är GitLab?

GitLab är ett Git-förråd och livscykelverktyg. Det är en komplett DevOps-plattform som gör det möjligt för proffs att hantera och utföra olika projektuppgifter. Arbetsuppgifterna inkluderar projektplanering, hantering av källkod, underhåll av säkerhet och övervakning.

GitLab skapades 2011 av ukrainska utvecklare vid namn Dmitriy Zaporozhets & Valery Sizov. Den har för närvarande över 100 000 användare, och stora företag som NASA, IBM, Sony använder den. Några av följande funktioner är bra att känna till.

 • Kraftfulla och väldefinierade CI/CD-pipelines
 • Hamnarcontainrar
 • Inbyggt register distribueras omedelbart utan konfiguration.
 • Stöder tredjepartsservrar för att hantera Docker-bilder
 • Problemspårning
 • Skrivet i Ruby and Go

Fördelar med GitLab

 • GitLab är lätt att konfigurera och hantera med sina fritt tillgängliga koder.
 • Den enda applikationen är unik och skapar ett strömlinjeformat arbetsflöde med samarbete och effektivitet.
 • Kodrecensioner tillsammans med pull-up-förfrågningar är användarvänliga och kompakta.
 • Eftersom den är en molnbaserad app med tunga säkerhetsåtgärder, erbjuder den säkerhetsfunktioner som granulära begränsningar, användarautentisering med Kerberos.
 • Minimal integration för att minska utvecklingens livscykel och samtidigt öka produktiviteten
 • Underlättar en korrekt organisation av Kubernetes och integration
 • Möjliggör anpassningsbar och omfattande projektledning för att påskynda arbetsflödet

Hur skiljer sig GitLab från GitHub?

GitHub är också ett Git-baserat arkiv som GitLab. Det lanserades 2008 och är den största i kategorin med över 40 miljoner användare.

GitHub-projekt är både offentliga och privata. Offentligt delade koder är öppna och gratis (baserat på licens) för alla på internet. Därför använder många utvecklare offentliga arkiv för att dela sin programvara med öppen källkod på GitHub.

Det finns dock viktiga skillnader mellan GitHub och GitLab, som:

GitLab CI/CD och GitHub-åtgärder

Kontinuerlig integration/kontinuerlig leverans (CI/CD) sparar utvecklare enormt och ger en fantastisk kvalitetssäkring. GitLab erbjuder CI/CD GRATIS, vilket eliminerar behovet av att använda någon extern CI-lösning. Och om du fortfarande vill använda en tredjeparts CI kan du enkelt integrera den med Codeship, Jenkins, etc.

Bortsett från det erbjuder den en kortfattad operationsinstrumentpanel som hjälper dig att lära dig vilka beroenden som är förknippade med dina DevOps och utvecklingsinsatser. Därför tar GitLab upp smärtpunkten för utvecklare bättre än GitHub i detta avseende.

Å andra sidan släppte GitHub ’Actions’ 2019 för att automatisera dina arbetsflöden. Men den har ingen distributionsplattform som betyder att du behöver ytterligare integration som Heroku eller DigitalOcean.

Autentiseringsnivåer

Med GitLab har du möjlighet att ändra och ställa in behörigheter baserat på deras roller. Men på GitHub kan du bara bestämma vem som ska ge läs-/skrivåtkomst till ditt arkiv.

Du kan till exempel ställa in behörighet för dina teammedlemmar att komma åt problemets spårare utan att ge dem åtkomst till källkoden. Det är användbart för stora team som involverar rollbaserade bidragsgivare.

Import och export

GitLab tillhandahåller detaljerad dokumentation av hur du kan importera data från olika leverantörer som Bitbucket, GitHub, etc. GitHub saknar dock att tillhandahålla sådan dokumentation i detalj för de flesta git-repositories. Men du kan använda GitHub Importer för dina koder i Mercurial, TFS, Subversion, etc.

GitLab låter dig exportera projektuppladdningar, wiki, projektförråd, konfigurationer som tjänster och webhooks, utdrag, etiketter, milstolpar och mer för dataexport.

Men GitHub är lite mer restriktiv när det gäller exportfunktioner för sina arkiv.

Så om du vill gå med GitLab har du två alternativ – självvärd eller hanterad värd. Och om du inte vill uppleva besväret med att ladda ner, installera, administrera och hantera din GitLab-instans, välj en hanterad GitLab-värdtjänst som följande.

GitLab

Använda sig av GitLab att utföra olika funktioner från källkodshantering och CI/CD till säkerhet och mer för att leverera din mjukvara snabbt. Det hjälper dig att hantera dina projekt enkelt och ger dig en fullständig DevOps-plattform som ingår i en enda applikation.

Bara ett gränssnitt, datalager och konversationstråd kan räcka till dina behov utan huvudvärk. De använder branschledande CI/CD för att stärka dina team och uppmuntra dem att arbeta tillsammans mer effektivt. GitLab gör det också möjligt att utnyttja skalbar, kraftfull och end-to-end-automatisering. Få säkerhet i realtid, sårbarhetshantering och kodkvalitet.

Med tät kontroll och styrning saktar aldrig din DevOps-hastighet ner. Hantera allt enkelt, som undergrupper, revisionshändelser, kodanalys, efterlevnad, värdeströmmar, insikter och DevOps-rapporter. För att hjälpa dig planera strategiskt för ditt projekt, använd funktioner som tidsspårning, ärendespårning, jobbtavlor, servicedesk, färdplaner, design, kvalitet och kravhantering.

GitLab erbjuder funktioner som kodgranskning, webb-IDE, statiska webbplatsgeneratorer, liveförhandsvisning, wiki, utdrag och källkodshantering för att underblåsa din kreativitet. Du kan verifiera dina projekt med belastningstestning, kodtestning, kvalitet och täckning; webbprestanda, kontinuerlig integration, användbarhetstestning, sammanslagningståg och tillgänglighetstestning.

Av säkerhetsskäl erbjuder de hemlig upptäckt, licensefterlevnad, beroendeskanning, fuzz-testning, DAST och SAST. Du kan granska appar och sidor, utföra kontinuerlig leverans, släppa orkestrering, utvecklingsinstallationer och flaggor. Skydda dina projekt med containerskanning, nätverkssäkerhet och värdsäkerhet, tillsammans med säkerhetsorkestrering.

Konfigurera automatiska DevOps, ChatOps, Infrastructure as Code (IaC), klusterkostnadshantering, hemlighetshantering, Kubernetes-hantering och möjliggör serverlös. Du kan också övervaka mätvärden, runböcker, loggar och spår; utföra produktanalys, felspårning och incidenthantering.

Starta din gratis provperiod på GitLab i 30 dagar och få obegränsad tillgång till alla dess funktioner.

A2 Hosting

A2 Hosting och prestanda går sida vid sida!

De finjusterar sin GitLab-värdlösning och säkerställer att de ger blixtsnabb prestanda. Du kommer att få värdtjänst ovanpå deras imponerande SwiftServer-plattform, eller så kan du också välja deras Turbo-servrar för att få 20 gånger högre hastigheter.

Deras Turbo-servrar kommer med AMD EPYC med NVMe-enheter, som kan producera 40% snabbare CPU:er, 3X snabbare skriv-/läshastigheter, 9X mer trafik och 2X snabbare Time-To-First-Byte.

Få kompletta serverkontroller och flexibiliteten att lägga till anpassade skript eller applikationer. Deras supportteam övervakar kontinuerligt serverns prestanda för att säkerställa att den levererar högsta hastighet och de använder också branschpraxis för bättre användarupplevelse.

De ser till att servern har de senaste säkerhetskorrigeringarna och kan leverera 99,90 % av drifttiden. A2 Hosting är utvecklarvänligt eftersom det ger dig root-åtkomst för att kontrollera din servermiljö så att du kan redigera dina serverfiler. Du kan också välja ett Linux OS om du vill och ladda om servern med ett annat OS på begäran.

Utöver det får du kontroll över start, omstart och avstängning. Andra funktioner som ingår i A2 Hosting är SSL-certifikat, domänregistrering och domänöverföring. Dess prissättning börjar på $6,59/månad, om den faktureras årligen, för 1 GB RAM, 2 TB lagring, 150 GB SSD och 1 CPU-kärna. I priset ingår även en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti.

Stackhero

Stackhero erbjuder en GitLab-hanterad värdtjänst som är designad för att leverera prestanda med högsta säkerhet. Du kan komma igång med en GitLab-server inom 2 minuter och fokusera på att driva ditt företag snabbt istället för att oroa dig för infrastrukturen.

Dina servrar kommer att drivas av högpresterande SSD-diskar och processorer för otroliga hastigheter. De krypterar alla anslutningar med TLS 1.3 och ECDSA-tekniker som ytterligare förbättrar säkerheten och hastigheten.

Stackhero tillhandahåller snabba serviceuppdateringar, som du kan utföra med ett enda klick och få den senaste versionen och funktionerna. De sätter inte mjuka begränsningar på din serveranvändning, såsom de samtidiga anslutningarna; därför kan du utnyttja GitLab-serverns fulla kraft.

Du är fri att välja din serverkonfiguration upp till 64 GB RAM och 16 vCPU:er för att skala baserat på din verksamhetstillväxt.

Stackhero tillhandahåller automatiska säkerhetskopior av data och lagrar dem dagligen i ett mycket säkert valv i upp till tre månader. Därför kan du be om datahämtning i händelse av dataförlust på grund av någon anledning. Om du är från Europa är det ännu bättre eftersom de har serverplatser i Frankrike och Tyskland.

Dessutom erbjuder de ett flexibelt faktureringssystem på timbasis; du kan skapa eller ta bort GitLab-instanser när du vill. De kommer att fakturera dig för varje timmes användning, och du får bara en faktura i månaden för att undvika kluster.

Dess prissättning börjar på $0,02/timme eller $15/månad för 1 vCPU, 10 GB SSD, 1 GB RAM och obegränsade förråd och användare.

Vultr

Distribuera och använda GitLab-servrar med Vultr är lättvindig! Allt du behöver är några klick, och du kan distribuera det snabbt och börja arbeta med dina projekt. Efter distributionen distribuerar de dina serverinstanser genom att låta dig välja din datacenterplats.

Vultr har 17 datacenterplatser globalt, inklusive 4 kontinenter – Nordamerika, Europa, Asien och Australien. Håll dina källkoder skyddade och privata genom att hantera dina Git-förråd från ett mycket intuitivt gränssnitt.

Vultr har ett lätthanterligt API och kontrollpanel, så att du kan spendera timmar av kodning utan att möta svårigheter eller oroa dig för infrastrukturhantering. Du kan enkelt skapa, kontrollera och förstöra instanserna.

De garanterar 100 % SLA med prestanda och motståndskraft på företagsnivå. Andra funktioner som ingår är isolerade lokala privata nätverk för att köra dina applikationer säkert, IPv6-nätverk, anpassad ISO, root-adminåtkomst, en dedikerad IP, snabbare läs-/skrivhastigheter och mer.

Använd funktioner för att administrera arkiv som användaråtkomstsystem för att organisera projektdeltagare, webbaserad filredigerare, wiki, problemspårning och aktivitetsloggar. Du har olika alternativ tillgängliga för att välja din server, till exempel:

 • Blockera lagring med snabb, skalbar och redundant SSD-baserad lagring och upp till 10 TB volymer, från 1 USD/månad
 • En Cloud Compute med kraftfull SSD-lagring och Intel-processorer, från 2,5 USD/månad
 • Dedikerade molninstanser, från 60 USD/månad
 • Bare metal-servrar som är helt automatiserade och dedikerade servrar utan virtualiseringslager, från 120 USD/månad

GitLabHost

GitLabHost erbjuder en fullt hanterad GitLab-värdtjänst med hög lyhördhet som hjälper dig att komma igång på bara 5 minuter, oavsett var du befinner dig i världen.

Var och en av deras GitLab-serverinstanser körs över VPS, så du behöver inte dela resurser med någon. De schemalägger inkrementella säkerhetskopieringar varje natt för att skydda dina data och lagra dem på en säker plats utanför platsen.

Om du redan har köpt ett domännamn går det bra; annars kan du också få en från dem. Om du har en server på GitLab-molnet kan du också migrera den till GitLabHost sömlöst med deras hjälp. Be bara om migreringsstöd genom att maila dem eller via livechatt.

Den Nederländerna-baserade tjänsteleverantören är 100 % GDPR-kompatibel med datacenter i London, Frankfurt och Amsterdam. GitLabHost stöder alla OmniAuth-leverantörer och erbjuder en dedikerad IP-adress. Utöver det får du ytterligare funktioner på Professional Plan och högre planer, inklusive Elasticsearch, dedikerade löpare mot extra kostnad och AWS S3 datasäkerhetskopiering.

Slutsats

Jag hoppas att den här artikeln hjälper till att välja rätt GitLab-värdtjänst som kan tillgodose dina projektkrav och effektivisera ditt arbetsflöde.