Vad är ”Freemium”-appar och hur fungerar de?

Många appar vi använder följer en ”freemium” affärsmodell. Kombinationen av orden ”gratis” och ”premium” betyder att du kan ladda ner dessa appar gratis, men du måste betala för att få premiumfunktionerna. Här är anledningen till att många utvecklare använder detta tillvägagångssätt för att tjäna pengar på sin programvara.

Freemium-appar är inte nya

Freemium programvara är en form av intäktsgenerering som undanhåller vissa funktioner bakom en betalvägg, oavsett om det är en prenumeration eller engångsbetalning. Även om användningen av denna term först nyligen blev utbredd, har denna affärsmodell som ett sätt att tjäna pengar på digitala varor funnits länge.

Bruket att ta betalt för ytterligare funktioner kan spåras tillbaka till uppkomsten av shareware och dess variationer. Till exempel fungerade testprogram, som gamla versioner av Adobe Photoshop eller Internet Download Manager, bara i 30 dagar utan en betald licens.

Det fanns också crippleware-applikationer, som kraftigt begränsade vad du kunde göra om du inte betalade. Videoredigeringsverktyg skulle ofta blockera hela verktygsuppsättningar, införa tidsgränser eller lägga till enorma vattenstämplar till dina videor.

Men med framväxten av mobilapplikationer har freemium-appar blivit vanligare än någonsin. Faktum är att de kan vara den vanligaste typen av appar på din smartphone.

Freemium-appar finns överallt

En utvecklare kan tjäna pengar på en mobilapp på flera sätt. Det första alternativet är att ta ut en avgift i förskott. Men med den stora konkurrensen på Play och App Store är det allt svårare att övertyga någon att köpa en app som hon inte kan prova först.

Annonser är ett annat sätt att tjäna pengar på en app, men de flesta är irriterade på dem. De är inte heller det mest pålitliga sättet att säkra en vinst.

Det är därför många utvecklare väljer det tredje alternativet: en freemium-prisstrategi. Nästan alla typer av applikationer, från produktivitetsverktyg och väderwidgets till dejtingappar, har en inbyggd freemium-modell. Även vissa fotoappar, som den populära kameraappen VSCO för iPhone, tar ut en avgift om du vill komma åt speciella filter och stilar.

Spotify har också gratis- och premiumnivåer. Med gratisversionen får du grundläggande annonsstödd musikströmning. Men om du betalar månadsavgiften får du saker som nedladdning av musik offline, reklamfri lyssning och högkvalitativ streaming.

De flesta molnlagringstjänster, som Dropbox, OneDrive och Google Drive, följer också freemium-modellen. Du får ett grundbelopp gratis lagring som du kan komplettera med extra betalutrymme.

Freemium-modellen är inte begränsad till konsumentprogramvara – framstående företagstjänster som Slack, SurveyMonkey och Asana använder den också.

Uppkomsten av köp i appen och gratis att spela

Mycket av ökningen av freemium-appar kan tillskrivas köp i appar. Varje mobilapp i Play och App Store har möjlighet att sälja ytterligare funktioner. De flesta appar som använder annonser har ett köp i appen som gör att du kan ta bort annonser helt.

Eftersom de är kopplade till ditt Google- eller Apple-konto kan du slutföra ett köp i appen genom att trycka på en knapp. Det är därför många utvecklare använder något som kallas ”mörkt mönster” för att uppmana dig att spendera pengar. Den här strategin inkluderar popup-fönster som ber dig att låsa upp ytterligare funktioner första gången du öppnar en app eller otroligt (och avsiktligt) påträngande annonser.

Köp i appar är särskilt vanliga i ”gratis att spela” videospel, som ofta följer de mest allvarliga metoderna när det kommer till intäktsgenerering. Till skillnad från appar som blockerar specifika funktioner bakom en betalvägg har spel vanligtvis mikrotransaktioner. Dessa försöker få dig att upprepade gånger spendera pengar på vissa föremål, karaktärer eller valuta i spelet.

Det har förekommit flera incidenter i nyheterna där föräldrar har fått reda på att deras barn har spenderat vansinnigt mycket pengar på föremål i spelet. Vissa mobilspel begränsar till och med antalet gånger du kan spela inom en viss tidsram om du inte betalar.

Framtiden för Freemium

Freemium-modellen kommer sannolikt inte att fasas ut någon gång snart. Det ger utvecklare tillgång till en mycket bredare publik för sina appar och minskar frekvensen av piratkopiering. Och vissa människor är helt nöjda med att använda de annonsstödda versionerna av freemium-appar. Andra gillar att de får en gratis testversion av vissa appar innan de köper ytterligare funktioner.

Hur som helst, för att vara en kräsna konsument är det viktigt för dig att veta var din programvara kommer ifrån och hur dess utvecklare tjänar pengar.