Minns du ögonblicket då du för första gången höll ditt simkort i handen efter att ha köpt din första mobiltelefon?
Det var, milt sagt, en milstolpe. Från det forna mini-SIM till dagens nano-SIM, har vi sett hur SIM-korten utvecklats i takt med våra mobiltelefoner.
I en tid av digitalisering sitter inte SIM-kortstillverkarna overksamma. Lanseringen av eSIM, det inbyggda SIM-kortet, har markerat en ny era på SIM-kortsmarknaden.
Denna teknologiska övergång från fysiska till nästintill osynliga SIM-kort är inte ny, utan har funnits ett tag. Populariteten har dock ökat tack vare Google Pixel, ett antal iPhone-modeller och flaggskeppsserien Galaxy.
Om du, som många andra, ännu inte bytt till eSIM och känner dig osäker på begreppet, kommer detta inlägg att reda ut frågetecknen.
Vi går igenom allt du behöver veta om eSIM, från grunderna till konfigurationen. Om det låter intressant, låt oss börja direkt.
Vad är eSIM?
Tekniskt sett är ett eSIM, eller inbäddat SIM, ett elektroniskt chip som är fastmonterat på ditt moderkort och som möjliggör kontakt med din mobiloperatör.
Det innebär att enheter som är kompatibla med eSIM inte har en särskild SIM-kortshållare eller kortplats för att sätta in ett fysiskt SIM-kort.
Du behöver inte heller byta SIM-kort när du uppgraderar till en ny telefon. Ett eSIM är ett permanent installerat chip i din smartphone som inte kan tas ut eller bytas ut i andra enheter.
När du byter enhet kan du enkelt överföra ditt gamla eSIM till din nya telefon via inställningarna.
En intressant detalj: eSIM är en viktig del av Internet of Things (IoT) eftersom tekniken redan används i bilar, maskiner, bärbara enheter, hushållsapparater med mera.
Hur fungerar eSIM?
Svaret är enkelt – precis som ett vanligt fysiskt SIM-kort. Det är inte raketforskning, förutom att du måste skapa din eSIM-profil för att ansluta till din operatörs nätverk.
Du kan ladda ner en app från tredje part, slutföra processen via inställningarna, eller ladda ner din profil via en QR-kod som din operatör skickat. Därefter anger du dina uppgifter, väljer ett abonnemang och är redo att börja.
Precis som ett fysiskt SIM-kort lagrar eSIM din data och kan programmeras om varje gång du byter telefon eller uppgraderar till en ny operatör. Tekniken stöder också dubbla SIM-kort, och det är enkelt att växla mellan de båda via enhetsinställningarna.
Vilka enheter stöder eSIM?
Trots att tekniken är framåtskridande har det gått ganska långsamt för mobiltelefontillverkarna. När det gäller telefoner, är eSIM endast tillgängligt i:
- Flaggskeppsmodeller av Samsung Galaxy S- och Z-serien
- iPhone SE 2 och senare
- Google Pixel 3 och senare
- Microsoft Surface Pro X
Dessutom är funktionen endast tillgänglig i vissa länder, som USA. I Kina stöder inte iPhone-enheter eSIM.
När det gäller smartklockor anammade Samsung tekniken i sin Galaxy-serie med LTE redan innan Apple Watch gav sig in på marknaden.
I deras fotspår har de flesta smartklockor med LTE-stöd också ett eSIM-alternativ.
Vanligt SIM vs. eSIM
Idén med eSIM kommer ursprungligen från vanliga SIM-kort gällande deras funktionalitet, därför finns det inga stora skillnader.
Men eSIM erbjuder vissa förbättrade funktioner som är värda att notera.
Vanliga SIM | eSIM |
Stöder endast 1 nätverk i taget | Kan stödja upp till 5 nätverk i taget |
Du måste fysiskt byta SIM-kort varje gång du byter telefon. | En smidig upplevelse vid uppgradering av telefoner, eftersom du slipper byta SIM-kort fysiskt. |
Risk att tappa bort SIM-kortet om det inte sitter i telefonen. | Mindre risk att tappa bort ditt eSIM, eftersom det är inbyggt i smartphonen. |
Du måste hämta eller beställa ett nytt SIM-kort manuellt för att komma igång. | Kontakta bara din operatör om du behöver ett eSIM. |
Kan användas i alla telefonmodeller utan problem. | Endast vissa modeller har möjlighet att använda eSIM. |
Läs också: Så här överför du data till en ny iPhone
Fördelar med eSIM
Precis som alla andra produkter har eSIM sina fördelar. Låt oss gå igenom dem så du kan fatta ett välgrundat beslut:
#1. Det är användarvänligt
Slipp besväret med att skaffa ett nytt SIM-kort eller byta dem varje gång du byter telefon. Med eSIM kan du enkelt starta dina tjänster så snart du kommunicerar med din operatör.
#2. Det är säkert
Det finns i princip ingen risk att tappa bort ditt eSIM, eftersom det är inbyggt i telefonen. Detta hindrar hackare och bedragare från att använda ditt ursprungliga SIM-kort för att komma åt information eller använda det i sina egna syften.
#3. Slipp pinkoden
Med eSIM behöver du inte längre komma ihåg var du lagt pinkoden för att öppna SIM-kortshållaren.
Även om detta är en mindre fördel med eSIM, är det ändå skönt att veta att den typen av bekymmer försvunnit med teknikens utveckling.
Installera eSIM på en kompatibel enhet
Det första steget är att kontrollera om din telefon är kompatibel med eSIM. Du hittar informationen i telefonens inställningar, vanligtvis under information om nätverk.
Om du till exempel använder en Samsung-enhet, kan du gå till Inställningar > Anslutningar > SIM-kortshanterare > Lägg till mobilabonnemang. Om alternativet ”Lägg till mobilabonnemang” finns, stöder din telefon eSIM.
När du bekräftat att din enhet är kompatibel, följ stegen nedan för att installera det. Stegen kan skilja sig något beroende på din telefonmodell, men den generella processen är densamma.
På Samsung S22-serien
Här är stegen om du använder en Samsung S22-serie:
Steg 1: Gå till Inställningar > Anslutningar.
Steg 2: Tryck på SIM-kortshanteraren.
Steg 3: Klicka på Lägg till mobilabonnemang.
Steg 4: När ett mobilabonnemang hittas följer du instruktionerna på skärmen för att aktivera eSIM.
Om du har en QR-kod från din operatör kan du skanna den genom att gå till Inställningar > Anslutningar > SIM-kortshanterare > Lägg till mobilabonnemang > Skanna operatörens QR-kod.
På iPhone 12 Mini
Stegen för att installera eSIM är desamma för alla iPhone-enheter, så oavsett modell fungerar stegen nedan.
Steg 1: Öppna telefonens kamera och skanna QR-koden.
Steg 2: Du får ett meddelande som heter ”Mobilabonnemang hittat”.
Steg 3: Klicka på meddelandet och följ instruktionerna.
För smartklockanvändare
De flesta Apple och Galaxy smartklockor med LTE stöder eSIM. Du hittar funktionen genom att gå till ”mobilabonnemang” i inställningsmenyn och följa instruktionerna.
Avslutande ord
En av de stora fördelarna med eSIM är att du slipper bära med dig flera SIM-kort när du reser. Du kan aktivera roamingtjänster och använda internationella abonnemang direkt från mobiloperatören.
Det är dock viktigt att notera att eSIM inte är särskilt utbrett och fortfarande inte finns i de billigare smartphonesortimenten. Trots detta tror jag att eSIM-tjänster kommer att ta över de närmsta åren.
Kolla även in dessa användbara SIM-upplåsningsanordningar för iPhone- och Android-enheter.